1 av 42South African Policemen patrol during a standoff with looters on the National Highway in Johannesburg on April 18, 2015, as looting of foreign owned shops and xenophobic attacks escalated. South African police detained more than 30 people overnight on April 17 as xenophobic violence simmered around the economic hub Johannesburg, officials said. Anti-foreigner violence that erupted in the country's eastern port city of Durban several weeks ago has so far left at least six people dead, spreading to Johannesburg, displacing thousands and sparking alarm at the United Nations and in neighboring countries. AFP PHOTO / MUJAHID SAFODIEN

Sør-Afrika setter inn hæren for å beskytte innvandrere

Minst syv personer er drept

UTENRIKS

Professor: Strukturelle årsaker ligger bak

Sør-Afrikas væpnede styrker settes nå inn i utsatte områder for å beskytte innvandrere fra Afrika og Asia mot voldelige angrep.

Publisert:

Stor arbeidsledighet og fattigdom har utløst en ny bølge av vold og hat mot innvandrere i Sør-Afrika, som anklages for å stjele jobber fra sørafrikanere.

Minst syv er drept og 5000 utlendinger er nå på flukt fra sine hjem i Sør-Afrika etter at voldelige opptøyer har spredd seg til flere steder i landet.

Hæren skal nå settes inn i provinsen KwaZulu-Natal og Sør-Afrikas økonomiske hjerte, Gauteng, som inkluderer Johannesburg. De første soldatene er ventet å bli utkommandert til Alexandra, et fattig township nord for Johannesburg.

«Pakk sekken og dra»

Volden begynte etter at Zulu-kongen Goodwill Zwelithini sa at innvandrere har skyld i kriminaliteten i landet og må «pakke sekken og dra». Så langt er mer enn 300 mennesker arrestert.

Zwelithini har senere sagt at talen hans ble misforstått og at angrepene må opphøre.

– Hvis det var sant at jeg ba innvandrere om å reise, ville dette landet gått opp i flammer, sa kongen i en tale mandag.

Evakuerer

Sør-Afrikas president Jacob Zuma har bedt om at volden opphører, og prøvde lørdag å berolige innvandrere i landet.

– Regjeringen sier ikke «dra hjem» til dere. Ikke alle sørafrikanere sier «dra hjem». Det er bare en liten gruppe personer som gjør det, sa Zuma da han besøkte en midlertidig leir for innvandrere ved byen Durban.

Flere land, blant andre Zimbabwe, Malawi og Mosambik lagt planer for å evakuere sine innbyggere fra Sør-Afrika.

Zuma skulle i helgen fly til Indonesia, men kansellerte turen for å ta hånd om problemene på hjemmebane. Avgjørelsen kom samtidig som FN og flere land har uttrykt økende bekymring for situasjonen.

Generalsekretær Liv Tørres i Norsk Folkehjelp forteller til VG at bakgrunnen for opptøyene bunner i den store arbeidsledigheten i landet.

– Arbeidsledigheten blant Sør-Afrikanere er cirka 40 prosent, mens andelen som lever under fattigdomsgrensen i landet er på rundt 55 prosent. Nå lar man frustrasjon og sinne over dette gå ut over innvandrerne. De siste 20 årene har landet opplevd relativt stor innvandring, og landet har blitt en slag «hub» for etiopiere, eritreere og somaliere og ikke minst zimbabwere, hvorav mange har kommet dit i jakt på en jobb og et levebrød, forklarer hun.

Anklages for å stjele jobber

Hun viser til en nylig publisert undersøkelse som ser på sammenhengen mellom sørafrikanernes holdninger og innvandrernes reelle situasjon i arbeidslivet. Mange tror at innvandrerne tar jobbene deres fra dem.

– Realiteten er at også mange av utlendingene sliter med å få jobb. Mange innvandrere jobber i de mest sårbare delene av arbeidsmarkedet og har lavtlønnede midlertidige stillinger. Det er så klart uansett ikke legitimt å ty til vold, men påstanden om at innvandrerne stjeler jobber er også feil. Fakta er at det er for få jobber i landet, og den økonomiske politikken har ikke vært målrettet eller vellykket med tanke på omfordeling av ressurser, sier Tørres til VG.

Tørres har selv bodd i Sør-Afrika i mange år, og har fulgt situasjonen i landet tett.

Den store frykten er nå at opptøyene skal bli en reprise av de dødelige angrepene i 2008, hvor flere tusener endte opp med å søke tilflukt i kirker, på politistasjoner og offentlige bygninger i frykt for den rasistiske volden som spredte seg fra Johannesburg, Cape Town og Durban.

Tørres var i Johannesburg i 2008 og forteller at situasjonen gjorde sterkt inntrykk på henne.

– Da møtte jeg flere utlendinger som var livredde. Kirken i Johannesburg ble for eksempel tilholdssted for mange og var stappfull av livredde utlendinger fra nabolandene. Mange av dem hadde flyktet ut av brakkebyene rundt Johannesburg. Det gjorde sterkt inntrykk, forteller hun.

– Enorme sosiale ulikheter

Professor Siri Gloppen som leder Centre on Law & Social Transformation ved Universitetet i Bergen og CMI, mener urolighetene må sees i sammenheng med de enorme sosiale ulikhetene i Sør-Afrika.

– De sosiale ulikhetene i Sør-Afrika har ikke blitt bedre etter avskaffelsen av apartheid. Det er enorm arbeidsledighet, særlig blant ungdom. Store deler av befolkningen hadde forventninger til at demokratiseringen skulle bringe med seg en sosial endring som ikke er kommet. Det er altså underliggende strukturelle årsaker som ligger bak dette; sosial ulikhet og en håpløshet som store deler av befolkningen føler, sier Gloppen.

– Sør-Afrika har også hatt et veldig høyt voldsnivå lenge. Store deler av befolkningen har vært utsatt for mye traumer og vold. Dette kan gjøre at slike situasjoner får mer voldelig utslag enn hva det hadde gjort i andre land.

Hun understreker at det er feil å si at fremmedfrykt og vold er noe som preger hele Sør-Afrika. Sør-Afrika ser seg i en lederrolle i Afrika, og det er viktig å understreke at dette ikke er noe som preger hele samfunnet. De voldelige angrepene og opptøyene nå er et uttrykk for en håpløs situasjon, men også et politisk signal. For å få bukt på dette må Sør-Afrika endre de underliggende forholdene, sier hun.

– Må omfordele ressurser

Liv Tørres i Norsk Folkehjelp trekker frem at mange av utlendingene i landet er mennesker som allerede har kommet til Sør-Afrika for å komme seg vekk fra konflikter i sine egne land.

– Mange av dem har med seg et bilde av Sør-Afrika som et slags fyrtårn på kontinentet når det gjelder menneskerettigheter og solidaritet. Det er også et paradoks at mange av disse menneskene kommer fra land som strakk hånden ut betydelig i kampen mot apartheid. Nå forteller de om hårreisende angrep som er verre enn i konfliktlandene de har rømt fra. Det er trist, sier Tørres.

Hun mener det må settes inn betydelige ressurser og politisk vilje for å omfordele ressursene.

BILLEDGALLERI:Voldsbølge mot innvandrere i Sør-Afrika

– Det som skjer gir ikke noe positivt bilde av landet, og president Zuma har gitt uttrykk for at han ønsker å få stoppet det. For å redusere frustrasjonen og dette trykket som kommer nedenfra, må det settes inn betydelige ressurser. Det må politisk vilje til for å omfordele ressurser, skape arbeid og reell fattigdomsreduksjon. Men det renner nok ikke akkurat over av politisk viljen til omfordeling hos dagens elite i Sør-Afrika, sier hun.

Selv om Zuma har bedt om at volden opphører, har andre personer, inkludert hans egen sønn Edward, imidlertid kastet bensin på bålet.

Sønnen har blant annet uttalt at innvandrere «tar over landet», melder The Telegraph, samt spekulert i muligheten for et «kupp».

Senest natt til lørdag var det igjen opptøyer i landet, og politiet pågrep da over 30 personer bare i Johannesburg.

Her kan du lese mer om