DRAMATISK: Fransk politi i aksjon rundt Louvre-museet i Paris. Stemningen i byen er spent etter at en mann med kniv ble skutt av en soldat utenfor bygningen. Foto: Thibault Camus AP

Fransk politi tror egypter sto bak angrep ved Louvre

Fransk påtalemyndighet antar at det var en 29-årig egypter som forsøkte å angripe soldater ved Louvre-museet i Paris, men identiteten er ikke bekreftet.

 • NTB

Artikkelen er over tre år gammel

– Soldatenes inngripen hindret et terrorangrep fra en veldig målrettet gjerningsperson, sa statsadvokat François Molins i den nasjonale antiterrormyndigheteten på en pressekonferanse i Paris sent fredag kveld.

Tilstanden er livstruende for mannen, som ble truffet av fem skudd av soldatene som patruljerte det verdenskjente museet under angrepsforsøket fredag formiddag.

Politiet tror det dreier seg om en 29 år gammel egypter, men identiteten er ennå ikke bekreftet, påpeker Molins. Den mistenkte bodde i Emiratene og ankom Paris med turistvisum 26. januar.

Bakgrunn: Machete-angriper skutt ved Louvre: – Et terrorangrep

Soldat lettere såret

Mannen skal ha ropt «Allahu Akbar» (Gud er stor) da han gikk til angrep med machete. En soldat ble også brakt til sykehus med lettere hodeskader, opplyser franske myndigheter.

Mannen bar på to ryggsekker, men hadde ikke med seg sprengstoff.

– Situasjonen ved Louvre-museet er helt under kontroll, men terrortrusselen mot Frankrike vedvarer, sa president François Hollande til pressen på EU-toppmøte i maltesiske Valletta samme ettermiddag.

Både han og statsminister Bernard Cazeneuve fastslår at angrepet utvilsomt hadde «karakter av å være terror». Identiteten og motivet til angriperen er imidlertid ennå ikke kjent.

To ryggsekker

Flere hundre turister ble holdt tilbake av politiet i museumsrom uten vinduer i flere timer før de fikk gå. Rundt 1200 mennesker var til stede på det verdensberømte museet da den dramatiske hendelsen fant sted. Innenriksminister Bruno Le Roux roser politiet og soldatene for å ha sørget for at samtlige kom i sikkerhet.

Louvre forble stengt fredag av sikkerhetshensyn, men museet åpner igjen lørdag, opplyser kulturminister Audrey Azoulay på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Gjerningsmannen ble stanset idet han var på vei inn i et kjøpesenter i Louvres underetasje. Da han ble bedt om å vise hva han hadde med seg, og ble fortalt at han ikke kunne ta med seg de to ryggsekkene han bar på, trakk han fram en machete og angrep en vakt.

– Det var da han tok ut kniven og forsøkte å stikke soldaten, sier Yves Lefebvre, en talsmann for politiets fagforbund.

Les også: Derfor angripes Franrike av terror

Intet sprengstoff

Politiet fryktet først at det kunne være sprengladninger i sekkene mannen hadde, men det var det ikke. Ifølge Paris' politisjef Michel Cadot, kan imidlertid mannen ha hatt med seg et våpen i tillegg til macheten.

Ytterligere en person er pågrepet, men hans rolle og eventuelle forbindelse til angrepet er ikke kjent, opplyser innenriksdepartementet.

Regjeringen fastslår at soldatene som skjøt, handlet i selvforsvar, og ber publikum om ikke å spre «falsk informasjon» om angrepet.

Louvre-museet rommer noen av verdens mest kjente kunstverk, blant dem Leonardo da Vincis «Mona Lisa». Museet er en av Frankrikes fremste turistattraksjoner.

Les også

 1. Razzia mot fransk presidentkandidat

  BERLIN (VG) Politiet har gjennomført en politirazzia mot den korrupsjonsanklagede presidentkandidaten François Fillon i…
 2. USA sender krigsskip til Jemen

  Den amerikanske marinen sender krigsskipet USS Cole til farvannet utenfor Jemen som svar på at opprørere angrep en…
 3. Derfor er Trumps dommervalg vanskelig å svelge for demokratene

  For under ett år siden stoppet republikanerne Barack Obamas dommernominasjon. Det har ikke demokratene glemt.
 4. Machete-angriper skutt ved Louvre:
   – Et terrorangrep

  PARIS (VG) En mann med machete gikk til angrep på en soldat i nærheten av Le Louvre i Paris.
 5. Det hvite hus: Nye israelske bosetninger kan være «lite til hjelp» for fredsarbeidet

  Utvidelsen av israelske bosetninger kan være «lite til hjelp» med tanke på å oppnå en fredelig løsning mellom Israel og…

Mer om

 1. Frankrike
 2. Terrorisme
 3. Paris

Flere artikler

 1. Machete-angriper skutt ved Louvre:
   – Et terrorangrep

 2. Fransk minister:– Vi avverget et terrorangrep

 3. Politifolk skutt i Paris: Dette vet vi

 4. Frankrike: Plassen utenfor Louvre ble evakuert

 5. Soldater påkjørt i Paris: AP: Dette er politiets hovedmistenkte

Fra andre aviser

 1. Egypter sto trolig bak angrepsforsøk ved Louvre

  Fædrelandsvennen
 2. Egypter sto trolig bak angrepsforsøk ved Louvre

  Aftenposten
 3. Fransk TV: Samme mann sto bak to skyteepisoder i Paris

  Aftenposten
 4. Gjerningsmannen i Paris har flere dommer og var allerede registrert som radikal islamist

  Aftenposten
 5. Mistenkt Paris-gjerningsmann kjent fra tidligere 

  Fædrelandsvennen
 6. Paris-terroristen sto likevel ikke på politiets terrorliste

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no