PROVOSERER: Ifølge Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå er dette bilde av Kim Jong-un tatt i forbindelse med barnas dag den 6. juni. Foto: KCNA

Sør-Korea: Nord-Korea har avfyrt flere missiler

Nord-Korea skal ha avfyrt flere uidentifiserte missiler. Dette er i så fall den tiende testen hittil i år.

  • Siri Eggen

Artikkelen er over tre år gammel

Kun halvannen uke har gått siden den forrige missiltesten, som USAs president Donald Trump omtalte som «respektløs». Japan fordømte som ventet oppskytingen – og lovet handling.

USA testet rakettsystem: Dette skal stoppe Kim

Men det ser altså ikke ut til å ha gjort særlig inntrykk på Kim Jong-un.

Det sørkoreanske forsvarsdepartementet og japanske myndigheter sier natt til torsdag norsk tid at nabolandet har avfyrt en rekke uidentifiserte prosjektiler, som de antar er ballistiske missiler som kan brukes mot fartøy.

Missilene skal ha blitt skutt opp fra byen Wonsan torsdag morgen lokal tid, og er den tiende missiltesten hittil i år (se liste nederst i saken).

Reagerte på Trumps klima-exit: – Egoistisk!

Ifølge det amerikanske forsvaret er det snakk om fire missiler, men en talsperson sier til CNN at det trolig ikke kommer en offisiell uttalelse fra Pentagon fordi missilene ikke er såkalte «langdistanse»-trusler.

De er de siste i en rekke lignende missiltester, som har ført til både omfattende internasjonale protester og vedtatte sanksjoner i FNs sikkerhetsråd.

Kun halvannen uke siden sist:

Kim advarer Trump: Det amerikanske fastlandet er innen rekkevidde

Asia-forsker: Derfor vil Donald Trump neppe angripe

Som en reaksjon på serien av prøveoppskytinger, vedtok sikkerhetsrådet senest forrige uke å svarteliste 15 nordkoreanske tjenestemenn og fire selskaper,

For en drøy uke siden testet USA også et nytt rakettsystem, hvor målet var å avskjære et interkontinentalt ballistisk missil. USA beskrev det simulerte angrepet på seg selv som «vellykket».

Se den historiske testen her:

Dette ble ikke tatt godt imot av Nord-Korea, som karakteriserte de siste FN-sanksjonene som «ondsinnede».

De sverget at de vil fortsette med sine missil- og atomvåpenprogrammer, som de hevder er nødvendig for å forhindre et amerikansk angrep.

Stor VG-spesial: Syv dager i Nord-Korea

Dette er Nord-Koreas missiltester hittil i år:

12. februar: Nord-Koreas første prøveoppskyting av en Pukguksong-2 langtrekkende rakett. Raketten flyr om lag 500 kilometer og lander i havet mellom Nord-Korea og Japan.

6. mars: Fem ballistiske raketter blir skutt ut over Japanhavet. En eksploderer rett etter avfyring, tre av dem lander i havområder kontrollert av Japan.

22. mars: USA melder at et mellomdistanse ballistisk missil, trolig av typen Musudan, er skutt opp, men eksploderte sekunder etter på, nær Kalma.

Ikke bare missiltester:

5. april: Nord-Korea avfyrer en mellomdistanserakett i retning Japan. Det ballistiske missilet flyr om lag 60 kilometer før det lander i havet.

16. april: Et uidentifisert missil eksploderer i luften nesten umiddelbart etter oppskyting.

VG i Nord-Korea: Jubelen når rakettene fyres av

29. april: Et ballistisk missil testes samme dag som FN holder Nord-Korea-møte om den anspente situasjonen. Missilet skal ha eksplodert like etter oppskyting.

14. mai: En rakett flyr cirka 70–80 mil og lander i Japanhavet. Det skjedde fire dager etter at Sør-Korea valgte liberale Moon Jae-in til ny president, og samtidig som Kina arrangerte toppmøte om handel mellom Asia og Europa.

22. mai: Ny test av Pukguksong-2 mellomdistanse ballistisk missil. Det flyr nesten 500 kilometer og havner i Japanhavet.

28. mai: Dagen før USA skal teste system for rakettnedskyting, fyrer Nord-Korea av et ballistisk kortdistansemissil. Det flyr 450 kilometer og lander i Japans økonomiske sone.

8. juni: Flere uidentifiserte missiler rapporteres avfyrt. De skal ha hatt en rekkevidde på 200 kilometer.

Kilde: VG/NTB

Mer om

  1. Nord-Korea
  2. Sør-Korea
  3. Kim Jong-un

Flere artikler

  1. Sør-Korea: Nord-Korea har avfyrt flere missiler

  2. Nord-Korea har avfyrt nytt missil

  3. Kina etter Nord-Koreas rakettoppskyting: – Spenningene har nådd et bristepunkt

  4. Vil stramme grepet om Nord-Korea etter ny provokasjon

  5. Sør-Korea: Nord-Korea skjøt opp ballistisk rakett

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder