• 21-årig journalist nekter å flykte fra Ukraina

    Familien og de fleste vennene til den japansk-ukrainske studenten og journalisten Asami Terajima (21) har flyktet fra Ukraina. Selv mener hun det er viktigere å rapportere fra krigen, og nekter å reise.

    Publisert 08. mars, kl. 18:34

  • – Lysten og plikten til å være igjen i Ukraina og rapportere om krigen er sterkere enn frykten.

  • – Jeg var her før krigen og jeg vil være her etter. Jeg kjenner folket og vet hva de har vært gjennom de siste årene og deres bakgrunn for å handle som de gjør. Det gjør rapportering fra oss som bor her annerledes enn den som tilfeldige reportere som er innom landet i krig kan gi, mener hun.

I en uke etter invasjonen var hun helt alene i familiens leilighet i niende etasje midt i Kyiv. Eksplosjonene og skuddene rykket stadig nærmere. Foreldrene tryglet henne om å dra, og det kom mange tilbud om skyss ut av landet. Asami gjorde som sin president, hun takket nei.

21-årig journalist nekter å flykte fra Ukraina

Publisert:
Artikkelen er over ett år gammel

21-åringen er født i Japan, bodde i Russland fra hun var seks til hun ble ti år, og har vært de siste 11 årene i Ukraina. I hjertet er hun fullblods ukrainer.

Hun tenker av og til på pianolæreren hun hadde i Russland, og noen av dem hun ble kjent med der. Men når det er krig er det mest dem og oss.

– Jeg kjenner mange russere her i Ukraina, men de som var her før krigen, de er jo som en av oss. Vi hater ikke russere, og sårede soldater fra invasjonsstyrkene blir tatt godt vare på. Jeg vet eksempler på at vi har latt dem ringe moren sin, når de har bedt om det, forteller hun.

Asami er bekymret for fremtiden. Hver dag blir noen drept, også barn.

– Russerne treffer skoler og hus som folk bor i. Det er inhumant og en forbrytelse mot uskyldige mennesker. Vi må være forberedt på det verste, fastslår hun.

Det er folket og presidenten som holder motet hennes oppe, og som gjør at hun ikke vil flykte.

– President Volodymyr Zelenskyj var veldig populær før krigen, nå liker til og med hans gamle motstandere ham. Han blir i Ukraina, selv om livet hans er direkte truet. Han holder motet oppe hos folk og inspirere oss til å kjempe, til å komme oss gjennom dette og til at det blir et utrolig sterkt samhold i Ukraina.

Hun mener Russland mangler den samme motivasjonen og samholdet, at de rett og slett ikke forstår det.

Etter at invasjonen var et faktum har, har Asami og hennes journalistkolleger i avisen The Kyiv Independent jobbet hjemmefra, hvor enn det er. For kort tid siden måtte Asami evakuere til byen Lviv.

De fordeler oppgavene mellom seg hele døgnet, og følger med på så mange forskjellige kilder de kan. Mange nyheter fra hele Ukraina formidles på den lokale varianten av Whatsapp.

I tillegg følger de telegrambyråer, internasjonale nyheter og lokale medier i hele landet. Mye tid går også til å faktasjekke, det er mange har grunn til å lyve i en krig.

Les også

Elever laget falske profiler og nyheter

– Jeg har sluttet å sjekke nyheter på sosiale medier, for det er så vanskelig å vite hva som er riktig, sier Kamilla…

Mange mennesker over hele verden bryr seg om det som utspiller seg i Ukraina nå.

Før krigen hadde The Kyiv Independent ca. 33000 følgere på Twitter. Nå har de 1,7 millioner.

– Ukrainere er svært modige, og sammen føler vi oss sterkere. Ukraina kommer aldri til å overgi seg. De har vært gjennom så mye allerede at de vil om nødvendig ofre livet for å sikre barn og barnebarn og dette landet en fremtid, sier Asami.

Selv lengter hun tilbake til Kyiv, til hverdagen med venner, den første jobben slik den var før krigen, og studiene. 

Publisert: