Informations forside onsdag, som er en direkte henvendelse til Norges nye regjering.

Dansk avis med klimastikk til Norge

– Kjære Norge, hvis ikke dere som har et oljefond på 12.000 milliarder kan gjennomføre et raskt grønt skifte, så kan ingen, skriver Information på sin forside.

Av 

NTB

Publisert:

I en lederartikkel onsdag skriver den danske avisen at Norge i dette stortingsvalget hadde sjansen til å ta et stort ansvar på sine brede skuldre og vise oljeland verden over at det er mulig å skifte kurs i tide.

«Men slik gikk det ikke. Sjansen for å foreta sterkt nødvendige og markante endringer i norsk klimapolitikk synes å være forbi. Seierherren Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet blir ikke avhengig av hverken Rødt eller Miljøpartiet», skriver avisen.

De mener dette betyr at de mest vidtgående kravene om klimahandling er bremset, og at Norge nå risikerer å sette sitt «ellers velfortjente gode renommé i verden» på spill.

Avisen mener argumentet med at Norge kun står for to prosent av verdens olje fremstår hyklersk når Norge roper om klimakamp i internasjonale fora. De har en klar oppfordring til Støre:

«Kjære Jonas Gahr Støre: Norge har ikke bare alle de riktige forutsetninger, men også en forpliktelse til å gå fremst i den grønne omstillingen. Det er en vanskelig oppgave, det vet vi. Men hvis ikke Norge kan, hvem kan da?»

Dagbladet Information beskriver seg som partipolitisk uavhengig, men plasseres av de fleste på sentrum-venstresiden i det politiske landskapet. Opprinnelig var den en pressetjeneste for den danske motstandsbevegelsen under den tyske okkupasjonen av Danmark.

Publisert:

Les også

 1. Unge klimaaktivister møter hets: – Ikke noe jeg skal akseptere

  Klimadebatten i Norge er for delt og snever, mener Penelope Lea (17). Nå ønsker hun at det skal bli tryggere for unge å ytre seg i offentligheten.
 2. Slik kan det rødgrønne Norge bli

  Jonas Gahr Støre (Ap) blir Norges neste statsminister. Norge får en ny regjering som ikke er avhengig av MDG og Rødt for…

Flere artikler

 1. Dansk avis med klimastikk til Norge: – Våre danske venner har helt rett

 2. Støre blir statsminister: – Vi skal forandre Norge og verden

 3. Klimasaken er viktigere enn MDG

 4. Takk, Erna – og lykke til, Jonas

 5. Støre om rødgrønt kaos: Det er ikke rødgrønt kaos

Fra andre aviser

 1. Dansk avis med oppfordring til Støre

  Aftenposten
 2. Dansk avis oppfordrer Norge til klimahandling

  Aftenposten
 3. Høye strømpriser kan true EUs nye klimaplan

  Bergens Tidende
 4. Støre etter Lysbakken-møte: – Nå skal jeg ta en prat med Rødt og MDG

  Bergens Tidende
 5. Støre avviser at Ap sier nei til mer oljeleting

  Bergens Tidende
 6. Ap sier nei til store leteoperasjoner på norsk sokkel

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no