«Tusen takk, det er alt jeg har å si til Norge»

  • Jarle Grivi Brenna
  • Tor-Erling Thømt RuudReporter i VG. Dekker hovedsaklig kriminalsaker. Laget blant annet podkastene "Uløst" om drapet på Birgitte Tengs og forsvinningen til Therese Johannessen. Har tidligere jobbet i Smaalenenes Avis og NRK. Kommer fra Spydeberg i Østfold. Har bachelorgrad i kriminologi fra Universitetet i Oslo. Telefon: 928 63 515 Har du informasjon om saker så tar jeg imot tips. Du er selvsagt 100 prosent anonym hvis du ønsker det.
  • Dennis Ravndal
  • Vidar Enerstvedt
Publisert: Oppdatert: 22.04.10 22:49

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

Forbannet på manglende støtte fra norske myndigheter

(VG Nett) Kokaindømte Stina Brendemo Hagen (19) og Madelaine Rodriguez (23) føler norske myndigheter og Kripos har sviktet dem i Bolivia.

Begge er rasende på Norge etter at de ble dømt til å sone 13 år og fire måneder i boliviansk fengsel i går. De reagerer blant annet på at de ikke får støtte til advokathjelp, ikke får dekket utgifter i Bolivia og at Kripos vitnet mot dem i rettssaken.

SISTE:Aktor anker dommen mot Rodriguez

- Ambassaden og norsk politi har ikke gjort noe for å hjelpe egne borgere, isteden står de og «kosesnakker» med statsadvokaten under rettssaken. Det er samme om vi er skyldige eller ikke. De har plikt til å hjelpe oss, mener Madelaine Rodriguez.

De synes også at det er spesielt at Utenriksdepartementet valgte å gi Christina Øygarden nødpass på et tidspunkt hvor hun hadde meldeplikt for politiet i Cochabamba, og ikke hadde lov til å forlate landet.

Forbannet

Da Brendemo Hagen og Rodriguez ble dømt til strenge fengselsstraffer av de bolivianske dommerne onsdag, satt Øygarden hjemme i Norge.

- Hun og familien koste seg sikkert når de hørte dommen. Hvorfor kan ikke Norge også gjøre noe for å hjelpe oss? spør Stina Brendemo Hagen syrlig.

- Tusen takk, det er alt jeg har å si til Norge, legger hun til.

Begge de norske kvinnene, som allerede har sittet to år i kvinnefengselet i Cochabamba, er godt oppdatert på det som skjer andre steder i verden.

De føler at norske myndigheter engasjerte seg i langt større grad da Tjostolv Moland og Joshua French ble tiltalt for drap i Afrika.

- Norge har betalt alt for de gutta i Kongo. Jeg skjønner at de har det vanskelig, men det burde vært likt for alle. Vi var veldig unge da vi ble tatt, og Norge har ikke gjort en dritt for å hjelpe oss. Det eneste de har gjort er å komme ned hit og anklage oss for enda mer, sier Rodriguez til VG Nett.

- Vanlig måte å gjøre ting på

Vitnemålet som politioverbetjent Lars Grønning i Kripos fremførte under rettssaken var svært sentralt for påtalemyndigheten i Bolivia. Han knyttet blant annet saken med de norske kvinnene til et større kokainnettverk som er avslørt i Oslo.

- Bakgrunnen for vitnemålet er at vi fikk en rettsanmodning om det. Da ble det besluttet at vitneførselen skulle holdes. Dette er en vanlig måte å gjøre ting på ved politisamarbeid, sier statsadvokat Petter Mandt til VG Nett.

Underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet avviser flere av påstandene fra de norske jentene. Hun viser blant annet til at begge jentene har mottatt tilskudd til livsopphold fra UD fra 1. april 2009.

- Vi har også gitt konsulær bistand etter gjeldende regler, blant annet ved besøk i fengselet. Vi jobbet også intensivt - og lyktes med - å få Madelaine Rodriquez sitt barn til Norge. Vi har ellers vært til stede i rettssaken, og holdt oss orientert. Men vi kan altså ikke gripe inn i andre lands rettsprosesser, understreker Imerslund.

- Videre nå vil vi fortsette med konsulær bistand. Og når en rettskraftig dom foreligger, kan vi eventuelt bistå med å søke om soningsoverføring til Norge, dersom de ønsker det, sier hun.

Fikk avslag til støtte

Frode Sulland, som er juridisk rådgiver for Stina Brendemo Hagen i Norge, har i lang tid kjempet for å få staten til å dekke utgiftene slik at han kan bistå 19-åringen i Bolivia. Nylig fikk han endelig avslag, og da mistet også advokat Marius Dietrichson sin fullmakt til å bistå Madelaine Rodriguez.

Dietrichson har fått dekket sine utgifter i forbindelse med den juridisk bistanden til 23-åringen siden pågripelsen for to år siden, men da Sulland krevde at de to tiltalte ble likebehandlet, valgte norske myndigheter heller å fjerne Dietrichson enn å gi Sulland de samme betingelsene.

- Det er Fylkesmannen i Oslo og Akershus som behandler dette. Vi støttet søknadene om fri rettshjelp, men de fikk avslag, sier Ragnhild Imerslund i UD.

Denne artikkelen handler om