Røed Ødegaard: Første mennesket på Mars om 20 år

Publisert: Oppdatert: 31.03.16 10:57

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

NASAs robot ble skutt opp idag - lander sommeren 2012

(VG Nett) Den superavanserte Roboten Curiosity skal bruke to år på å se etter liv på Mars.

Curiosity, som oversatt til norsk betyr «nysgjerrighet», ble skutt opp i verdensrommet fra NASAs utskytningsrampe på Cape Canaveral i Florida lørdag ettermiddag. Roboten er på størrelse med en bil og ble skutt opp med en ubemannet rakett som skal reise 570 millioner kilometer.

- Dette er et utrolig spennende prosjekt ettersom roboten inneholder et laboratorium. Den kan ta inn stoffer og steiner og undersøke dem med en gang, sier astronom og romentusiast Knut Jørgen Røed Ødegaard til VG Nett.

VGTV: SE DEN SPEKTAKULÆRE OPPSKYTNINGEN

Han har en mistanke om at det har vært liv på Mars og at dette vil bli bevist.

- Det er ikke snakk om små grønne menn da, snarere små grønne alger. Dette blir i tilfelle en stor prinsipiell oppdagelse for da vet vi at liv kan oppstå på andre steder enn på jorda, sier han.

Mennesker på Mars

Ifølge Ødegaard så er det ikke lenge til det første mennesket setter sin fot på planeten.

- Første mennesket på Mars vil nok lande om 20 år, rundt 2033. Litt senere i dette århundret vil det kanskje komme fastboende mennesker også, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

Reisen til Mars vil ta over åtte måneder og roboten skal etter planen lande på den røde planeten i august neste år. Den er utstyrt med et laboratorium som har ti instrumenter, inkludert en laser, en drill og forstørrelsesglass.

Curiosity er langt fra den første utforskeren på planeten, men er uten tvil den største og mest avanserte roboten NASA har sendt av gårde.

- Har kalkulert at det finnes liv

Romforsker Knut Robert Fossum tror det kan være mulig for roboten å finne spor etter liv.

- Det mest sannsynlige er at de finner tegn på livets byggesteiner, biologiske molekyler som aminosyrer, sier Fossum til VG Nett.

Til daglig jobber han som avdelingsleder på Senter for tverrfaglig forskning i rommet (CIRIS) ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim.

- Det er en plausibel mulighet for at de finner tegn på liv. Mange har som meg allerede kalkulert at det finnes liv der ute bare at det ikke har blitt bevist ennå, så jeg håper jo de finner bevis, sier Fossum.

Et politisk spørsmål

Han tror derimot ikke at mennesker kommer til å bli fastboende andre steder i verdensrommet. Årsaken til det mener han er at man fortsatt har rikelig med plass på vår egen planet. Men spørsmålet om når mennesker kommer til å sette sin fot på Mars er et politisk spørsmål.

- Rent praktisk kan man nok få det til innen 20 år, men det avgjørende er politisk vilje. Det blir som om å spørre: «Når blir det fred på jorden?». Rent praktisk kan det bli fred i morgen hvis alle legger ned våpnene, sier han.

Denne artikkelen handler om