- FORRÅDT: Osama bin Laden skal ha blitt angitt av sin eldste kone, ifølge en ny bok. Foto: Ap

- Bin Laden var overbevist om at en av konene hans ville angi ham

Enkene til Osama bin Laden tiltalt i Pakistan

(VG Nett) Kvinnene skal ha oppholdt seg ulovlig i Pakistan.

Målfrid Bordvik
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

De tre kvinnene ble arrestert da amerikanske spesialstyrker stormet bin Ladens skjulested i Abbottabad i Pakistan i mai i fjor. Osama bin Laden (54) ble skutt og drept, og liket ble senere dumpet på sjøen.

Pakistans innenriksminister, Rehnman Malik, opplyste i dag at de tre kvinnene er tiltalt for ulovlig å ha tatt seg inn i landet og oppholdt seg der.

- Det er også snakk om flere hendelser som involverer bedrageri og dokumentforfalskning, sier Malik, ifølge BBC.

Han fortalte journalister i Islamabad at tiltalen kun gjelder kvinnene, og at barna deres står fritt til å returnere til deres hjemland dersom mødrene samtykker. En av kvinnene kommer fra Saudi-Arabia, den andre fra Yemen, mens opphavet til den tredje er usikkert, ifølge nyhetsbyrået AP.

Risikerer fem års fengsel

Foreløpig oppholder kvinnene og barna seg i et hus som beskrives som «fengselslignende».

Hashmat Habib, en juridisk ekspert, sier til AP at kvinnene risikerer fem års fengsel.

Ifølge BBC er det lite sannsynlig at rettssaken blir ført for åpne dører. Årsaken skal være at myndighetene ikke ønsker at de offentlig skal svare på hvordan de kunne bo i Pakistan så lenge uten å bli oppdaget.

Til tross for en massiv internasjonal jakt på bin Laden, klarte han å oppholde seg i Abbottabad sammen med sine koner og barn i nesten fem år før han ble oppdaget.

Den pakistanske regjeringen har nå opprettet en granskingskommisjon, som skal forsøke å finne ut hvordan bin Laden-familien kunne leve uforstyrret.

Forrige måned ble bin Ladens hus jevnet med jorden av bulldosere.

Artikkelen fortsetter under bildet

JEVNET MED JORDEN: Huset til Osama bin Laden ble ødelagt for å unngå at turister skulle valfarte hit. Foto: Ap

Bok: Forsonet seg med bedrag

Osama bin Laden hadde på slutten av livet forsont seg med at en av hans koner kunne komme til å forråde ham, skriver den pensjonerte pakistanske hæroffiseren Shaukat Qadir i en ny bok.
Qadir er overbevist om at den eldste konen faktisk anga sin ektemann. Rett etter at hun flyttet inn skal hun ha uttalt at hun bare hadde én plikt igjen overfor ektemannen. De andre i familien mistenkte at hun planla å angi ham.

- Hvis hun gjør det, så la det skje. Det er en kones plikt å gjøre det beste for sin mann, skal bin Laden ha sagt.

Han skal også ha forsøkt å overtale de andre konene til å ta med seg barna og reise bort, men kvinnene nektet å forlate ham.

Syk og svekket

Forfatteren beskriver hvordan den stadig sykere bin Laden levde tilbaketrukket i Abbottabad, omgitt av kranglende koner. Kranglingen skal ha startet da hans eldste kone flyttet inn i storfamilien tidlig i 2011.

Ved hjelp av sine militære kontakter har Qadir fått lese avhørene av bin Ladens yngste kone. Han oppgir også at han har besøkt bin Ladens villa etter det amerikanske angrepet, intervjuet pakistanske etterretningsagenter og et Al Qaida-medlem.

Undersøkelsene, som han i stor grad har betalt for selv, gir dermed et unikt innblikk i Osama bin Ladens liv i Abbottabad. Ifølge forfatteren skal 54-åringen ha lidd av begynnende demens.

I alt skal 27 mennesker ha bodd i huset; bin Laden, hans tre koner, fem barn og fire barnebarn, samt hans budbringer og budbringerens kone. Bin Laden hadde soverom i tredje etasje, sammen med sin yngste kone - som skal ha vært hans favoritt.

Det er ikke klart hvorvidt disse tre kvinnene er bin Ladens eneste enker, det har blitt spekulert i at han hadde opp til seks koner.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder