MELDTE SEG: Jarle Andhøy meldte seg natt til torsdag for Hovedredningssentralen i Nord-Norge. Båten «Berserk» er fortsatt savnet. Foto: Jarle Andhøy

Ringte selv til Norge - Jarle Andhøy i god behold

(VG Nett) Jarle Andhøy har ringt Hovedredningssentralen fra isen på Sydpolen.

  • Hans Henrik Torgersen
  • Ingar Johnsrud
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Jarle Andhøy og en annen person har meldt fra om at de er i god behold på land.

Ifølge en pressemelding den new zealandske kystvakten har lagt ut skal de to allerede har kommet med informasjon som kan hjelpe til i letingen etter den savnede seilbåten.

Les også: Nytt skip satt inn i søkene

Ifølge pressemeldingen oppnådde man kontakt med de to personene via satellittelefon klokken 01.00 norsk tid. De skal befinne seg omlag 160 kilometer nord for Scott-basen.

- Ble oppringt av Andhøy

Redningsleder Finn-Tore Sortland bekrefter at det er oppnådd kontakt.

- Vi ble ringt av Jarle Andhøy klokken 02.00 natt til torsdag. De har det bra. De er på vei mot Scott-basen. De regner med å være fremme om to-tre døgn, sier Finn-Tore Sortland ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge til VG Nett.

BAKGRUNN: «Berserk» savnet i Sørishavet

- De har selvfølgelig vært oppholdt grunnet dårlig vær. Han har anbefalt en del potensielle søksområder for redningstjenesten på New Zealand, sier Finn-Tore Sortland.

Fortsatt ingen kontakt med «Berserk»

- Han som alle andre prøver å få kontakt med «Berserk». Men det har så langt ikke lykkes. Nå jobber vi fra flere hold for å oppnå kontakt, sier Sortland.

- De ga oss noe informasjon om hvor de tre som er savnet kunne være. Det var i det samme området der vi allerede har lett. Vi fokuserer nå på nytt på dette området, sier Ross Henderson ved redningssentralen på New Zealand til VG Nett klokken 03.30.

Han vil ikke vurdere hva innholdet i disse opplysningene kan bety, men slår fast at de nå gjennomfører nye søk i det samme området som før.

- All informasjon er nyttig. Dette gjør at vi må sjekke dette på nytt, sier Henderson.

Les også: - Krysser fingrene

Tidligere har familien til Samuel Massie (18) bekreftet overfor VG Nett at det var ham som var sammen med Andhøy på Sydpolen. Dermed tyder alt på at det er disse to som nå er i god behold.

Hovedredningssentralen sier de ikke vil gå ut med navn på den andre personen som er sammen med Andhøy.

Fortsetter letingen

Natt til torsdag norsk tid ankom det russiske forskningsskipet «Professor Kromov» søksområdet. De kommer nå til å bistå «Steve Irwin» i letingen etter «Berserk» gjennom natten.

Ifølge den new zealandske kystvakten, har de konsentrert seg om kysten, der «Berserk» skal ha vært da de sendte ut nødsignal. Natt til torsdag norsk tid fylte man opp helikopteret på nytt for å gjennomføre nye søk.

VGTV: Paul Watson: - Hvis de ligger i vannet er de ille ute

- Det blir fortløpende helikoptersøk, med pauser bare for å fylle drivstoff. Akkurat nå fyller vi helikopteret opp, og så vil det fortsette søket i området nord for der nødpeilesenderen ble utløst, sier Holland på «Steve Irwin» ved 00.30-tiden norsk tid.

Skipet befant seg da sørøst for Boufort Island i nærheten av området hvor nødsignalene fra «Berserk» kom fra, og de har sendt ut et helikopter for å lete etter båten og mannskapet.

Ingen funn natt til torsdag

Ifølge Hovedredningssentralen i Nord-Norge har man søkt i strandkanten i området der «Berserk» befant seg da nødpeilesenderen ble utløst tirsdag morgen.

- Det er gjort søk i strandlinjen, uten at det ble gjort funn. Nå krysser vi fingrene, for forholdene for leting er bedre nå enn de har vært siden søket begynte, sier redningsleder Kjell Johansen til VG Nett like før midnatt.

Les også: Helikopter og fly inn i søket

Værforholdene er mye bedre nå. Det nye skipet, «Professor Kromov» har ikke helikopter ombord, men vil bistå med områdesøk.

Bedre vær i området

-Vi hadde håpet vi ville finne noen innen denne tiden, men vinden har vært veldig sterk så det kan hende at båten har drevet et stykke unna, sier Mal Holland på «Steve Irwin» til VG.

Han sier at været er klart bedre enn tidligere.

- Det er nesten ikke vind, sjøen er roligere og det snør nesten ikke lengre, så sikten er mye bedre, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder