Slik fulgte de bin Laden-aksjonen i Det hvite hus

(VG Nett) Da Osama bin Laden var skutt og drept, grep president Barack Obama ordet i «The Situation Room»: - Vi tok ham!

Artikkelen er over åtte år gammel

Den amerikanske avisen New York Times har i dag offentliggjort en rekke nye detaljer fra Det hvite hus, og om livet i kulissene de dramatiske timene før verdens mest ettersøkte mann ble skutt og drept.

Alle omvisninger i Det hvite hus ble avlyst søndag. Frykten var at intetanende turister skulle treffe på de mange etterretningstoppene, skriver avisen.

VGTV: Her inne fulgte president Obama drapet på Osama bin Laden

De hadde samlet seg for å følge den siste planleggingen og gjennomføringen av den superhemmelige militæraksjonen mot millionvillaen i Abbottabad, skjulestedet til USAs fiende nummer én - terroristen Osama bin Laden.

En ansatt ble sendt til dagligvarehandelen Costco. Den ansatte kom tilbake med blant annet kalkun-wraps, kalde reker, potetgull og mineralvann.

Les også: - Bin Laden skutt over venstre øye

I det 460 kvadratmeter store konferanserommet «The Situation Room» i Det hvite hus hadde noen av USAs mektigste menn og kvinner samlet seg for å følge det som skulle skje på den andre siden av jordkloden.

Den mektigste av dem alle, president Barack Obama, var preget av stundens alvor.

- Han hadde et ansikt av stein, sier en kilde til New York Times.

Dagen i forveien hadde presidenten ringt viseadmiral Bill McRaven, mannen som er øverstkommanderende for spesialsoldatene som skulle gjennomføre aksjonen, og ønsket ham lykke til.

STILLHET: Her kommenterer president Barack Obama under et møte i forkant av aksjonen mot Osama bin Laden. Under selve aksjonen skal det stort sett ha vært stille i rommet. Ved siden av Obama sitter sikkerhetsrådgiver Tom Donilon. Foto: Det hvite hus

Bønnekjede

Mye av tiden var det helt stille i «The Situation Room».

- Minuttene gikk like sakte som dager, sier John O. Brennan, Obamas topprådgiver for antiterrorisme.

Visepresident Joe Biden fiklet med sitt katolske bønnekjede.

Alle fulgte skjermen der CIA-sjefen Leon Panetta informerte om siste nytt. Han satt på CIAs hovedkontor i Langley og fulgte nyhetsfeedene han fikk fra kommandosentralen i Afghanistan.

Les også: Gir Guantanamo-info æren for bin Laden-aksjon

Klokken 14.05 gikk Panetta gjennom planen for presidenten og resten av gruppen for siste gang.

En snau time senere kunne han opplyse om følgende:

- De (spesialsoldatene) har krysset grensen til Pakistan.

Kodenavnet for bin Laden var «Geronimo». CIA-sjefen fortsatte å fortelle gruppen om siste nytt fra den dramatiske aksjonen i Abbottabad:

- De har nådd frem til målet.

- ANGSTFYLT: - Dette var trolig blant de mest angstfylte øyeblikkene i livene til dem som var samlet her i går, sier antiterror-rådgiver John O. Brennan. Foto: Det hvite hus

Skuddveksling

Minuttene gikk. Klokken hadde passert midnatt i Pakistan. I Washington var det sen ettermiddag.

Spesialsoldatene firte seg ned innenfor murene til luksusvillaen. Gruppen inne i huset våknet av bråket. Skudd ble avfyrt.

En mann skal ha brukt en uidentifisert kvinne som menneskelig skjold, mens han skjøt mot spesialsoldatene. Både mannen og kvinnen ble drept. To andre menn ble også drept, skriver New York Times.

Les også: Abbotabad arnested for al-Qaid a

Et av bildene som Det hvite hus har offentliggjort, viser Obama med et intenst blikk rett frem og utenriksminister Hillary Clinton som holder seg for munnen med et sjokkert ansiktsuttrykk.

- Jeg kan fortelle at dette var i perioden da teamet var nær målet, sier Brennan.

INTENST: President Obama og hans rådgivere fikk løpende oppdateringer mens den 40 minutter lange militæraksjonen varte. Foto: Det hvite hus

- Vi ser bin Laden

I tredje etasje i villaen fant spesialsoldatene Osama bin Laden. Han hadde på seg den lokale klesdrakten shalwar kameez - en tunika og bukse av det romslige slaget, ifølge New York Times.

- Vi ser Geronimo, videreformidlet CIA-sjefen til gruppen i Det hvite hus.

USAs fiende nummer én gjorde motstand, men det er usikkert om han fikk avfyrt noen skudd mot spesialsoldatene. Terroristen ble drept av et skudd som traff ham like over venstre øye.

- Geronimo «EKIA», opplyste Panetta.

«EKIA» står for «Enemy Killed In Action». Det ble stille i rommet.

Obama grep etter hvert ordet:

- We got him!

Noen timer senere kunne USAs 44. president erklære hovedfienden for død:

- Jeg kan rapportere til det amerikanske folk og verden at USA har gjennomført en operasjon som tok livet av Osama bin Laden, al-Qaidas leder, og en terrorist ansvarlig for drapet på tusenvis av uskyldige menn, kvinner og barn, sa Obama på direkte-TV.

BLODIG AKSJON: I dette soverommet i tredje etasje i villaen skal Osama bin Laden ha blitt skutt og drept. Foto: ABC News

Begravet til sjøs

En av bin Ladens koner identifiserte liket.

En av spesialsoldatene tok et bilde av likets ansiktet. Dette ble sendt til spesialister som kjørte det gjennom et ansiktsgjenkjennelsesprogram. Dataprogrammet slo fast med 95 prosents sikkerhet at det var bin Laden som var drept.

DNA-prøver fra liket ble sammenlignet med en av bin Ladens slektninger. Resultatet slår fast med 99,9 prosents sikkerhet at det var han som var drept.

Obama-administrasjonen hadde på forhånd bestemt at de skulle følge islamske tradisjoner, og gravlegge liket innen 24 timer for ikke å støte muslimer.

Liket ble dekket av et hvitt klede og lastet om bord i hangarskipet USS «Carl Vinson». Om bord i flyet ble det holdt en kort seremoni, oversatt til arabisk, før liket av bin Laden ble plassert i en likpose med tung vekt og gravlagt til sjøs.

Grunnen til at han ble gravlagt til sjøs, skal være at ingen nasjoner ønsket å ta imot levningene. Dessuten ønsket ikke Obama og hans rådgivere at bin Ladens tilhengere fikk en helgengrav å gå til for å hylle terroristen.

Kun noen få personer var vitne til at bin Ladens levninger ble senket i sjøen.

Amerikanerne opplyser at de var klare til å ta bin Laden i live hvis han ikke gjorde motstand.

- Hvis vi hadde en mulighet til å ta ham i live, om han ikke utgjorde noen trussel for noen av de involverte, så var vi klare for å gjøre det, sier John O. Brennan, Obamas topprådgiver for antiterrorisme.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder