PROVOSERT: En gruppe sørafrikanere står klare med macheter, kniver, klubber, spyd og spader. Den voldsomme volden mot innvandrere i Sør-Afrika for to år siden, fryktes å blåse opp igjen etter fotball-VM. Foto: Reuters

Frykter nye hat-angrep mot utlendinger etter fotball-VM

(VG Nett) Utlendinger i Sør-Afrika frykter for livene sine igjen: - Min venn, jeg syns synd på deg, for etter VM skal du dø.

Andreas Fosse
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Denne beskjeden fikk en burundisk frisør i Sør-Afrika fra en av sine kunder.

- Jeg skal gi deg et gratis råd. Du må reise hjem. Det er ikke jeg, men en organisert gjeng som forbereder seg på å drepe deg. Så når du får pengene dine, spar dem så du kan reise hjem.

Frisøren, som ber om å bli kalt Mariam, forteller sin historie til den sørafrikanske avisen Mail&Guardian. En annen burundier avisen har snakket med sier at slike trusler også har blitt rettet mot sørafrikanere som er vennlige mot innvandrere.

Slike trusler skal ha tiltatt den siste tiden, og nå frykter man at fotball-VM brukes som en slags frist for å iverksette dem. Skulle truslene være reelle, kan vi se en lignende voldsbølge som rammet landet for to år siden.

Satte fyr på utlendinger

Sør-Afrika mai 2008: Rasistisk motivert vold har drept over 32 personer rundt om i landet. Dette er ikke «hvit mot svart»-vold, men svarte sørafrikanere som går til angrep på innvandrere fra andre deler av Afrika. Spesielt flyktninger og innvandrere fra nabolandene Zimbabwe og Mosambik er hardt rammet. Kjepper, kniver og macheter ble brukt i angrepene; noen ble også satt fyr på.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SATT FYR PÅ: En politimann forsøker å redde en mann som har blitt satt fyr på under fremmedhat-volden som rammet landet i mai 2008. Foto: Reuters

LES OGSÅ:Her blir småbarnsfamilien kjeppjaget av rasende mobb

I de fattigste områdene i Sør-Afrika er det stor kamp om arbeidsplassene. Sør-Afrika er et av landene i verden hvor det er størst forskjell mellom fattig og rik, og kontrastene er store. For andre afrikanske land er Sør-Afrika et mulighetenes land, og innvandringen er høy. En følelse av at utlendingene har tatt for mye av de få ressursene som sørafrikanerne allerede har, kan ha vært en påvirkende faktor til stridighetene. Da det var lokalvalg i 2008, var det flere kandidater som brukte fremmedfrykten for å skaffe seg oppslutning.

- I noen tilfeller forsøkte de lokale lederne å befeste sin støtte i lokalbefolkningen ved å provosere til vold, og ved å ta opp noe som var en bekymring blant folk flest, sier Tara Polzer ved Sør-Afrikas prestisjetunge Wits University til Mail&Guardian.

LES OGSÅ:13.000 rømte hjemmefra

Artikkelen fortsetter under bildet.

SØKER SIKKERHET: Flyktninger fra Zimbabwe søker tilflukt i en metodistkirke i Johannesburg. Her er de i sikkerhet fra hatangrep som de frykter kan ramme dem. Foto: Reuters


- Deadline

Psykolog Johanna Kistner, som jobber med flyktninger i Johannesburg, sier at hun har hørt mange historier fra folk som har blitt truet.

- De blir ofte truet med en slags deadline om når de skal dø: «Etter valget», «etter Mandela dør» og nå «etter VM», sier hun.

Forbundet for flyktninger og immigranter i Sør-Afrika (Cormsa) kom forrige uke med en rapport som sier at vold mot utlendinger fortsetter å være et problem, og at det har minst ti tilfeller av fremmedfrykt-relatert vold hittil i år.

Mange utlendinger har sagt at de er bekymret for trusler om vold rettet mot dem av naboer, kolleger, taxisjåfører, forbigående, sykepleiere, sosialarbeidere og politimenn, står det også i rapporten.

- Kommer til å brenne deg også

- Vi overvåker situasjonen i deler av landet hvor vold mot personer av utenlandsk opprinnelser fortsetter å bekymre, sier talsmann for Sør-Afrikas etterretningstjeneste Brian Dube, men legger til at de tror at truslene kan være overdrevet.

BRENNER KONTAINER: En mann løper vekk fra en brennende kontainer under volden mot utlendinger i Sør-Afrika i mai 2008. Kontaineren var trolig hjemmet til en innvandrer. Foto: Reuters

- Vi vil forsikre alle lokalsamfunn om at lovens fulle kraft vil bli brukt mot dem som fortsetter med disse kriminelle aktivitetene, sier Dube.

Samtidig kommer det stadig flere trusler. En sørafrikansk kvinne som driver en bod på et marked i Yeoville fikk høre dette:

- Vi forbereder parafinen og fyrstikkene. Vi kommer til å brenne deg også, fordi du ikke kommer når vi holder møter.

- Vil skremme

Sør-Afrika-ekspert Elling N. Tjønneland ved Christian Michelsen Institutt sier at fremmedfrykten er et stort sosialt problem i Sør-Afrika.

- Sør-Afrika er Afrikas svar på New York, og spesielt Johannesburg er en magnet på folk fra Afrika. Det har skapt mange sosiale spenninger. Nye innvandrere jobber for en veldig billig penge, og det kan føre til at det oppstår slike sosiale spenninger i allerede fattige områder. Det har slått ut i episoder, og spesielt for to år siden var det veldig store opptøyer, sier han til VG Nett.

Tjønneland sier at regjeringen har gjort noe med problemet på holdningssiden, men den underliggende årsaken - fattigdommen - har man ikke gjort noe med.

- ANC (regjeringspartiet i Sør-Afrika) har nytt godt av å søke tilhold i andre afrikanske land da de levde i eksil i apartheidtiden. Nå sitter ANC med makten, men innvandrere fra andre afrikanske land opplever nå det stikk motsatte av vennskap, sier han.

Sør-Afrika-eksperten tror VM vil være et samlende element, og tror ikke det vil bli opptøyer i ettertid.

- Jeg tror ikke at truslene er reelle, men at de er ment mer for å skape frykt. Man prøver kanskje å skremme utlendingene ut av landet, sier Tjønneland til VG Nett.

FLYKTNINGLEIR: FN satte opp en midlertidig flyktningleir i Germiston, øst for Johannesburg, for å gi ly og sikkerhet til innvandrere i Sør-Afrika da volden var som verst. Foto: AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder