Syrisk forstad under våpenhvile: Sultne, omringet og klare til å overgi seg

Egeland: Regimet bak en «avskyelig og middelaldersk politikk»

I fire år har den lille Damaskus-forstaden vært bombet og beleiret av Assad-regimet. Nå er befolkningen i ferd med å gi opp. En innbygger forteller om livet på innsiden.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Kort fortalt så er det mange netter jeg har grått når jeg har prøvd å sove, fordi jeg har vært så sulten.

Før krigen studerte 28 år gamle Dani Qappani engelsk litteratur på Universitetet i Damaskus. Men siden februar 2012 har han ikke forlatt forstaden Moadamiya, der familien hans har bodd hele livet.

VG snakket med ham over Skype denne uken, fra forstaden som er helt sentral i den russisk-amerikanske fredavtalen som nå er under opprulling i Syria.

– Hvis jeg bryter sammen som jeg gjør noen netter, hvordan har da barn og eldre det? Hvordan er det for de å ikke ha elektrisitet eller mat?

Tidlig i konflikten tok en mer sekulær væpnet opposisjonsgruppe makten i Moadamiya, og i årene som har gått har de stått imot regimets forsøk på å gjenerobre området.

Nå ser det ut til at Moadamiyas innbyggere er i ferd med å gi opp. I slutten av august ga nemlig innbyggerne og opprørerne i naboforstaden Daraya opp, etter fire års regimebeleiring. Regimet rykket inn, og mange ble tvangsevakuert. FN sa at andre beleirede byer også kan komme til å bli tvangsevakuert av regimet.

Det er dette Moadamiyas innbyggere nå venter på.

Les også: Syriske opprørere til VG: Krever garantier for våpenhvile

Egeland: Klar krigsforbrytelse

Jan Egeland, som leder arbeidet til Den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG), har kalt tvangsevakueringen «hjerteskjærende». Han sier også at befolkningen i Moadamiya er i ferd med å gi etter for det syriske regimets mangeårige press.

FORHANDLER: Flyktninghjelpens Jan Egeland er utpekt av FN som en av meglerne mellom det syriske regimet og opposisjonen. Foto: Terje Bringedal VG

– Å sulte ut mennesker for å få de til å overgi seg, er en avskyelig og middelaldersk politikk, som er helt forkastelig i vår tid, sier han i et intervju med VG tirsdag morgen.

Som et ledd i den svært sårbare våpenhvile-avtalen, utarbeidet mellom Russland og USA, forteller Egeland at Russland har lovet å åpne beleiringen av forstaden for å få inn nødhjelp.

Det har foreløpig ikke skjedd.

– De neste dagene er helt avgjørende for befolkningen i Moadamiya, som er redde etter at regimet tok over naboforstaden Daraya.

Dette er ett av tre områder Egeland sier skal prioriteres under våpenhvilen. I tillegg til Moadamaiya, ønsker Egeland umiddelbar nødhjelp til de mer eller mindre beleirede områdene Madaya og østlige Aleppo.

– En beleiring betyr fullstendig blokkering av humanitær tilgang og mangel på frihet for den sivile befolkningen til å bevege seg inn og ut. Idet befolkningen begynner å sulte, er dette en klar krigsforbrytelse, sier Egeland.

Les også: NATO-Jens: – Flere må gjøre som Tyrkia i krigen mot IS

EVAKUERT: Sivile evakuerer Daraya i busser etter at regimet tok over kontrollen av forstaden i slutten av august. Foto: Louai Beshara AFP

Skjør våpenhvile holder

Overvåkingsgrupper melder at våpenhvilen som trådte i kraft mandag kveld, ser ut til å holde, tross brudd enkelte steder i landet.

Eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder at det er rolig over store deler av det krigsherjede landet tirsdag, skriver NTB.

– I løpet av våpenhvilens første timer registrerte vi enkelte brudd, men siden midnatt har det ikke vært noen. Vi har heller ingen dokumenterte sivile tap, sier SOHR-leder Rami Abdel-Rahman.

Kommentar: Massedrap før våpenhvile

Må forlate familien

Dani Qappani er en av de få engelskspråklige unge mennene som fortsatt befinner seg i Moadamaiya og han prøver å fortelle internasjonale journalister hva som skjer via en skjør internettforbindelse.

– Når du er sulten og hører et luftangrep, hva kan du føle? Du er sulten og prøver å sove, men fly angriper huset ditt... Beleiring kan ikke forklares, sier han til VG.

På grunn av 28-åringens aktivisme sier han selv at han har blitt satt på regimets svarteliste. Han kommer derfor til å forlate forstaden, hvis regimet rykker inn. Kanskje blir han overført den opprørskontrollerte Idlib-regionen, et område han aldri før har vært.

– Jeg må forlate moren min og familien min. Jeg vet at jeg ikke kommer til å se de igjen, kanskje aldri, og det er svært vanskelig, sier han.

– Har du tenkt på å forlate Syria?

– Jeg har fått tilbud om å reise til Tyrkia eller USA, men jeg har nektet. Dette er mitt hjem og jeg vil hjelpe de som er her. Jeg tror jeg forblir i Syria, sier han.

NÅ HAR HAN KONTROLL: Den syriske presidenten Bashar al-Assad besøkte mandag Daraya, som nylig ble tatt over av regimet, etter en fire år lang beleiring. Foto: - AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder