EKSPLOSJONEN: Et kraftig etterskjelv har ført til at reaktorbygning nummer tre eksploderte i atomkraftverket Fukushima-Daiichi. Foto: AFP PHOTO / HO / NHK

Ny eksplosjon ved japansk atomkraftverk

En ny eksplosjon rammet mandag formiddag reaktorbygning nummer tre i atomkraftverket Fukushima-Daiichi. Myndighetene sier det ikke er fare for radioaktive utslipp.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

TV-bilder fra den japanske TV-kanalen NTV viste svart røyk som steg opp fra kraftverket etter det som blir omtalt som en hydrogeneksplosjon inne i bygningen, av samme slag som den som skjedde i reaktorbygning nummer én.

SE DE UTROLIGE ØDELEGGELSENE: Japan - Før og etter jordskjelvet og tsunamien

Det er ikke meldt at eksplosjonen har ført til nye radioaktive utslipp. Kraftverkets eier, Tokyo Electric Power Company, melder at reaktoren og stålkapselen rundt reaktoren ikke ble skadet i eksplosjonen, ifølge NTB.

VGTV: Ny eksplosjon ved atomkraftverket

Det har kommet motstridende meldinger om antall skadede. Det japanske nyhetsbyrået NHK News melder om at elleve personer ble skadet i eksplosjonen.

Kraftig etterskjelv

Eksplosjonen skjedde kort tid etter et kraftig etterskjelv som målte 6,2. Utover formiddagen er det også målt flere etterskjelv med en styrke på over 6.

VGTV: Nye amatøropptak: Her skylles de bort av monsterbølgen

Kjøleanlegget har sviktet i reaktor nummer to ved atomkraftverket i Fukushima, melder det japanske nyhetsbyrået Jiji.

Anlegget fikk skader under jordskjelvet og har i etterkant vært rammet av flere eksplosjoner, den siste mandag formiddag lokal tid.

Det ble søndag ikke meldt om økt radioaktivitet ved anlegget, ifølge Det internasjonale atomenergibyrået.

Ingeniørene ved kraftverket har jobbet intenst for å hindre en nedsmelting ved anlegget, blant annet ved å pumpe sjøvann inn etter at kjølesystemet sluttet å virke og slippe ut radioaktiv damp for å lette på trykket.

Les også: Desperat innsats for å unngå radioaktive utslipp

Men de har gitt opp forsøket, noe som har ført til at strålingsnivået igjen fortsatte å stige.

At ingeniørene pumper sjøvann inn i reaktoren, tyder på at de ikke har noe annet alternativ. Sjøvann vil nemlig føre til at reaktoren blir ødelagt for alltid.

210.000 mennesker som bor innenfor en radius på 20 kilometer rundt kraftverket, er for sikkerhets skyld evakuert, og bare rundt 740 er igjen i området.

Les også: Atom-alarm i Japan: - Ny nedsmelting i gang

Rullerende strømavbrudd

Myndighetene har kunngjort rullerende strømavbrudd rundt om i Japan etter at tilførselen på strøm ble kraftig redusert fordi elleve av Japans rundt 50 atomkraftverk ble satt ut av spill.

Nesten 2 millioner husholdninger var mandag uten strøm, på et tidspunkt da meteorologene melder om kuldegrader og snø i dagene framover. 1,4 millioner mennesker er uten vann.

Det har vært mellom 100 og 200 etterskjelv etter fredagens jordskjelv, og japanske myndigheter sier det er sannsynlig at det kan komme et svært kraftig etterskjelv på rundt 7 i løpet av de neste par dagene.

Les videre under bildet ...

NØDHJELP: Militærhelikoptere fra den amerikanske marinen flyr inn over byen Sendai med mat til de overlevende etter jordskjelvet og tsunamien. Foto: Ap

Seniorrådgiver Sverre Hornkjøl svarte VG Netts lesere om atomkrisen i Japan TETT PÅ NETT lørdag

Atomeksperten forklarer at systemet ved atomkraftverket i Japan er bygget for å tåle jordskjelv, men nå står det derimot ovenfor en mye større utfordring.

- Kombinasjonen av jordskjelv og tsunami var det ikke bygget for, det er det som har ført til at situasjonen nå er risikofylt, sier han.

Ved alvorlige stråleskader vil man oppleve symptomer lik sterk solbrenthet.

- Ved svært alvorlige stråleskader vil man bli kvalm og få diaré, men det skjer nok ikke ved dette utslippet. Mengden stråling er ikke så stor, sier atomeksperten.

Militærfly utsatt for stråling

Et amerikansk militærfly skal ha blitt utsatt for radioaktiv stråling, etter å ha fløyet gjennom en radioaktiv sky fra atomreaktorene i Japan, melder New York Times mandag.

Soldatene og besetningen om bord på flyet skal ha blitt utsatt for stråling tilsvarende en måneds radioaktivitet på kun én time, sier talspersoner for USAs regjering søndag.

Talspersonene legger til at de amerikanske helikoptrene er på oppdrag omkring hundre kilometer nord for de ødelagte reaktorene og ble dekket med radioaktive partikler som måtte vaskes av.

SE BILDER FRA JORDSKJELVET OG TSUNAMIEN - oppdateres fortløpende

Det var ingen indikasjoner på at noen av militærpersonellet ble hardt rammet av strålingen de ble utsatt for.

Episoden viste at vinder har plukket opp radioaktivt avfall fra de ødelagte reaktorene nordøst i Japan. Helt siden jordskjelvet fredag, har myndigheter i hele verden lagt planer for å kartlegge hvor og om radioaktiviteten vil spre seg og finne ut hvilken, om noen, fare det vil kunne ha for folk.

Fant 2.000 døde

Langs kystområdene i Miyagi ble det mandag funnet 2.000 døde mennesker etter jordskjelvet før helgen.

Les også: 590.000 japanere tvunget til å flykte fra sine hjem

Likene ble funnet på Ojika-halvøya i Miyagi, som er et av områdene som ble hardest rammet av jordskjelvet fredag, ifølge nyhetsbyrået Kyodo.

Det fryktes at titusener av mennesker kan ha mistet livet i jordskjelvet, som hadde en styrke på 9, og er det kraftigste som er registrert i Japan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder