Lege: Hun har lungebetennelse og ble overopphetet og dehydrert

Avlyser planlagt reise til California

Clinton forlot minnemarkering - måtte ha hjelp til å komme seg i bilen

Hillary Clinton måtte forlate minneseremonien i New York fordi hun følte seg uvel. Nå avlyser hun en planlagt reise til California, av hensyn til helsen.

 • Jostein Matre
 • Irene Rønold

Artikkelen er over fire år gammel

– Clinton reiser ikke til California mandag eller tirsdag, opplyser talsmann Nick Merrill.

Uttalsen kommer timer etter at den 68 år gamle presidentkandidaten brått forlot en minneseremoni i New York søndag fordi hun følte seg uvel. Ifølge Merrill var presidentkandidaten til stede i halvannen time under seremonien ved Ground Zero.

– Under seremonien følte hun seg overopphetet, så hun dro til datterens leilighet. Hun føler seg mye bedre, tilføyer Merrill.

68-åringen forlot datteren Chelsea Clintons leilighet kort tid senere, og hun vinket da til de oppmøtte.

– Det er en vakker dag i New York. Jeg føler meg bra, takk skal dere ha, sa Clinton.

Clinton: – Jeg må svare på spørsmål om jeg er i live

Lege: – Clinton har lungebetennelse

Presidentkandidatens talsmann ga umiddelbart ingen ytterligere detaljer om hendelsen, og opplyste ikke hvorvidt 68-åringen trengte legetilsyn. Sent søndag kveld norsk tid kom imidlertid den første uttalelsen fra Clintons lege:

– Hun er i fremragende fysisk form og i full stand til å være president, het det i erklæringen fra Lisa Bardack, som videre skrev at Clinton har hypotyreose, eller lavt stoffskifte, og sesongallergier.

En drøy time senere kom en ny uttalelse fra legen, der det kom fram at Clinton på fredag ble diagnostisert med lungebetennelse. Hun gikk gjennom en grundig sjekk, etter at hun den siste tiden har slitt med kraftig hosting.

– Hun fikk antibiotika og en anbefaling om å hvile. Under seremonien i dag tidlig ble hun overopphetet og dehydrert. Jeg har akkurat undersøkt henne, og hun er nå igjen hydrert, og i stigende form, ifølge Bardack.

Tydelig ustø

Natt til mandag opplyser altså valgkampapparatet til Clinton at presidentkandidaten avlyser en planlagt reise til California av hensyn til helsen.

En video som har dukket opp på sosiale medier, viser episoden der Clinton venter på bilen sin. Presidentkandidaten støttes av flere medhjelpere på veien fra fortauet til bilen, og er tydelig ustø.

Temperaturen i New York er opp mot 30 varmegrader søndag.

Obama om 11. september: – Kan se for meg at det virker som det skjedde i går

KASTET INN HÅNDKLEDET: Her forlater Hillary Clinton minnemarkeringen i New York. Foto: Reuters

Ekspert: Bør være åpen

USA-ekspert Alf Tomas Tønnessen tror det vil være klokt av Donald Trump å ikke kaste seg med hud og hår over søndagens hendelse.

– Dersom han overdriver betydningen av dette kan det fort slå tilbake på ham selv. Vi har også sett at han har roet seg ned i det siste, og holdt seg mer til manus, så jeg tror kanskje heller ikke at han kommer til å gjøre det, sier Tønnesen, som er førsteamanuensis ved Høgskulen i Volda, til VG.

Juliette mistet faren: – Jeg savner alt ved ham

Han regner med at Clinton vil få spørsmål om helsen sin når den første debatten mellom henne og Trump går av stabelen 26. september.

– Dersom hun er åpen om helsen, kan hun kanskje få mer støtte, men dersom hun bagatelliserer det vil kunne dannes et inntrykk av at hun skjuler noe. Da vil man fort kunne trekke koblinger til e-postsaken, der mange også mener at hun har forsøkt å skjule ting.

Med mindre det danner seg et mønster der Clinton ser ut til å være utsatt for å få illebefinnende, tror likevel ikkeTønnesen at søndagens hendelse får store konsekvenser.

– Men skjer det, så kan jo de som allerede er tvilende til henne stille spørsmål om hun har sterk nok helse til verdens viktigste jobb.

BEDRE FORM: Etter å ha hvilt seg litt hos datteren var Hillary Clinton i mye bedre form. Foto: Andrew Harnik AP

– Relevant tema

USA-ekspert Jan Arild Snoen sier søndagens hendelse i utgangspunktet er negativ for Hillary.

– Helse er et relevant tema i presidentvalgkampen, slik det alltid er når det er eldre kandidater, slik som i år. Clinton har også hatt noen helseproblemer tidligere, sier Snoen til NTB.

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump og hans støttespillere har tidligere hevdet at Clinton verken er fysisk eller psykisk sterk nok til å takle presidentvervet. Blant annet nevnes et tilfelle fra 2012 da Clinton besvimte og fikk hjernerystelse. Legen hennes sa den gang at episoden skyldtes et magevirus og dehydrering.

Nylig hånet republikaneren Newt Gingrich henne for hosting. Det gikk ikke helt etter planen da han like etterpå selv fikk hosteanfall.

Mer innsyn

Snoen er usikker på hvor mye han tror amerikanske velgere vil la seg påvirke av søndagens hendelse.

– Det er nå opp til velgerne å vurdere hvor mye de legger i dette. Jeg tror ikke det vil ha stor betydning hvis det ikke kommer flere saker, sier USA-eksperten.

– Det er litt uklart hvor alvorlig den saken i dag er. På bildene av selve hendelsen ser det absolutt ut som om hun er ustø og på vei til å svime av. Men hun så veldig bra ut da hun kom ut av datterens hus, fortsetter Snoen.

Anders Giæver kommenterer: Den beste byen

Han tror derimot at det vil bli mer fokus på å få en bedre redegjørelse om de to presidentkandidatenes helsetilstand.

Tidligere har Trump lagt fram en imponerende helserapport, og forretningsmannens lege har senere avslørt at den ble skrevet i hastverk.

ETT MINUTTS STILLHET: USAs president, Barack Obama bøyer hodet under en minnemarkering ved Pentagon i Arlington, Virginia. Foto: Mark Wilson AFP

Obama talte

Presidenten Barack Obama startet dagen med ett minutts stillhet inne i Det hvite hus, før han dro videre til Pentagon. Der la Obama ned en stor krans på starten av minnemarkeringen.

– Det er en stor ære for meg å stå her med dere igjen, på en dag jeg vet fortsatt er vanskelig for dere. Det er en dag vi aldri kommer til å glemme, sa Obama da han tok til scenen for å tale til de oppmøtte utenfor Pentagon.

Les også: Ville kapre ti fly 11. september

– 15 år kan virke som lenge, men for familiene som mistet en del av hjertet sitt den dagen, kan jeg se for meg at det kan virke som om det skjedde i går, fortsatte Obama.

På sin siste markering av 11. september som president, benyttet også Obama sjansen til å si noen ord om verdien av mangfold i det amerikanske samfunnet.

– Mangfold er ikke en svakhet, men en stor styrke.

VG/NTB

Les også

 1. Obama: – Kan se for meg at det virker som om det skjedde i går

  President Barack Obama startet med å sitere bibelen da han hedret dem som mistet livet 11. september 2001.
 2. Juliette (19) mistet faren 11. september: – Jeg savner alt ved ham

  NEW YORK (VG) 15 år har gått siden Juliette Scauso mistet faren i det verste terrorangrepet på amerikansk jord.
 3. Trump haler innpå Clinton

  Hillarys Clintons relativt solide ledelse skrumper ytterligere inn, men hun er fortsatt storfavoritt.

Mer om

 1. Hillary Clinton
 2. USA-valg 2016
 3. Demokratene, USA
 4. USA

Flere artikler

 1. Clinton trodde ikke lungebetennelsen kom til å bli en så stor greie

 2. Trump ønsker Clinton god bedring

 3. Trump takker for at han dumpes av egne: «Nå er lenkene tatt av»

 4. Støttespillere om Clintons hemmelighold: – Tegn på styrke

 5. Obama: – Kan se for meg at det virker som om det skjedde i går

Fra andre aviser

 1. Clinton måtte forlate minnemarkeringen i New York

  Fædrelandsvennen
 2. Clinton forlot minnemarkeringen i New York

  Bergens Tidende
 3. Clinton avlyser California-tur på grunn av helsen

  Bergens Tidende
 4. Hillary Clinton har lungebetennelse. avlyser California-tur

  Aftenposten
 5. Hillary Clinton avlyser California-reise etter kollaps

  Aftenposten
 6. Obama: - Vi må stå sammen mot ekstremisme

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no