Truer USA med straffetoll

Verdens handelsorganisasjon (WTO) har gitt USA ni ekstra dager til å kvitte seg med importregler som beskytter amerikansk stålindustri.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Hvis USA ikke retter seg etter kravene fra WTO, vil EU og en rekke andre land, deriblant Norge, innføre 30 prosent ekstratoll på en rekke amerikanske varer fra 15. desember.

WTOs medlemsland skulle opprinnelig gitt den endelige godkjenning av kjennelsen mandag, men nå er møtet utsatt til 10. desember. EU har varslet at sanksjonene vil tre i kraft fem dager senere.

Det samme gjør Norge, som innfører 30 prosent straffetoll på utvalgte jern- og stålprodukter, klær, vin, epler og sports- og jaktvåpen.

Bush under press

Kilder i den amerikanske stålindustrien og Kongressen mener at president George W. Bush nå er under så hardt press at han om få dager vil kunngjøre at tollen på importert stål blir opphevet eller senket. Flere stålimportører tror tollen kan bli opphevet allerede til helgen.

Dersom presidenten endrer tollen 16 måneder tidligere enn planlagt, kan det imidlertid gi ham problemer under presidentvalget i november neste år. Stålindustrien er blant Bushs viktigste støttespillere i viktige stater som Ohio, Pennsylvania og West Virginia.

Skader Bush

På den annen side mener flere av presidentens rådgivere at tollen mer har skadet enn gagnet Bush, og at å fjerne den vil styrke Bushs popularitet hos små og mellomstore bedrifter i Midtvesten, et annet viktig område.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder