TILFUKT: En britisk domstol opprettholder arrestordren på Julian Assange. Dermed kan WikiLeaks-grunnleggeren fortsatt bli pågrepet hvis han forlater Ecuadors ambassade.
TILFUKT: En britisk domstol opprettholder arrestordren på Julian Assange. Dermed kan WikiLeaks-grunnleggeren fortsatt bli pågrepet hvis han forlater Ecuadors ambassade. Foto: Fredrik Solstad

Den britiske arrestordren på Assange opprettholdes

UTENRIKS

WikiLeaks-grunnleggeren må dermed fortsette å oppholde seg i den ecuadorianske ambassaden i London, der han har søkt tilflukt i over fem år.

Publisert: Oppdatert: 06.02.18 21:12

Domstolen Westminster Magistrates’ Court har vedtatt at arrestordren fortsatt er gyldig, melder flere britiske medier.

– Etter å ha vurdert argumentene er jeg ikke overbevist om at arrestordren bør trekkes, heter det i kjennelsen fra dommer Emma Arbuthnot.

Julian Assange er ettersøkt i Storbritannia for å ha brutt vilkårene for prøveløslatelse i forbindelse med å ha søkt tilflukt i Ecuadors ambassade i 2010. Han ble da etterlyst av svenske myndigheter, beskyldt for overgrep mot to svenske kvinner. Siden har han oppholdt seg i ambassaden.

I dårlig fysisk og psykisk stand

Han har fortsatt å søke tilflukt der selv om saken mot ham ble henlagt av svensk påtalemyndighet i mai i fjor, med begrunnelsen at de ikke så noen mulighet til å fortsette rettsprosessen.

Begjæringen fra Assanges forsvarere ble tirsdag lagt frem med vurderingen at opprettholdelsen av arrestordren ikke lenger er i allmennhetens interesse. Forsvaret opplyser at Assange lever under forhold som «ligner fengsling, uten adgang til nødvendig medisinsk behandling, hvor hans fysiske og psykiske helstilstand er forringet», skriver The Guardian.

Frykter utlevering

Om arrestordren hadde blitt opphevet har det likevel vært knyttet usikkerhet til om Assange ville våge å forlate ambassaden. Den store frykten er å bli utlevert til USA, og britisk politi har insistert på at han fortsatt kunne ha blitt pågrepet dersom han beveger seg utenfor ambassaden, fordi han ikke møtte i retten og brøt kausjonsbetingelsene sine i 2012.

Britiske myndigheter har tidligere uttalt at arrestordren bør opprettholdes, for å ikke «premiere Assange for å ha utmanøvrert svenske myndigheter».

Det ecuadorianske utenriksdepartementet melder tirsdag kveld på sine nettsider at landets myndigheter opprettholder beskyttelsen av Assange, så lenge «faren for hans liv opprettholdes».