INNHENTET AV FORTIDEN: Jacob Zuma kunngjorde 14. februar i år at han går av med øyeblikkelig virkning. Fredag må han i retten.
INNHENTET AV FORTIDEN: Jacob Zuma kunngjorde 14. februar i år at han går av med øyeblikkelig virkning. Fredag må han i retten. Foto: Themba Hadebe, TT / NTB Scanpix

Forfulgt av skandaler: Nå må Jacob Zuma møte i retten tiltalt for korrupsjon

UTENRIKS

Jacob Zuma (75) må fredag møte i retten, anklaget for 16 tiltalepunkter. Dette er skandalene rundt Sør-Afrikas tidligere president.

Publisert:

Ifølge påtalemyndigheten er det snakk om hele 700 tilfeller av korrupsjon, hvitvasking av penger og utpressing i forbindelse med store våpenkjøp på 1990-tallet.

– Etter å ha vurdert saken, er det gode utsikter til at vi vil lykkes med en rettssak mot Zuma, sa påtaleansvarlig Shaun Abrahams på en pressekonferanse etter at tiltalen var tatt ut i forrige måned.

Zuma var Sør-Afrikas president fra 2009 til 2018. Han har lenge hatt en rekke korrupsjonsanklager hengende over seg, og hans eget parti ANC vendte ham ryggen og tvang ham til å gå av i februar – før presidentperioden hans var over. Han ble da erstattet at den nyvalgte ANC-lederen Cyril Ramaphosa.

Andrew Feinstein, en tidligere parlamentariker i African National Congress Party (ANC), som Zuma ledet med stramt grep i årevis, har jobbet i mer enn et tiår for at saken skal komme opp i rettssystemet.

– Realiteten er at Jacob Zuma burde befinne seg i fengsel. Det er overveldende beviser for eks-presidentens skyld, hevder Feinstein overfor nyhetsbyrået AFP.

Dette skrev VG i 2007: Nok bevis til å sikte Zuma for korrupsjon

Fransk våpenprodusent

Forholdene han nå er anklaget for, er knyttet til regjeringens storstilte våpenkjøp på slutten av 1990-tallet, som skjedde mens Zuma var visepresident. Sør-Afrika inngikk da en stor kontrakt med den franske våpenprodusenten Thales verdt 2,5 milliarder dollar.

Også Thales er tiltalt for korrupsjon i forbindelse med saken.

– De er medtiltalt. Når Zuma må møte i retten, må også de møte i retten, sier talsperson for påtalemyndigheten i Sør-Afrika, Luvuyo Mfaku.

Det franske selskapet har foreløpig ikke villet kommentere tiltalen.

Zuma anklages for å ha bedt om bestikkelser fra selskapet, penger som han skal ha brukt på sin egen overdådige livsstil.

Skandale etter skandale

Jacob Zuma har i en årrekke vært forfulgt av skandaler og anklager om korrupsjon:

 • I 2005 ble hans eksrådgiver funnet skyldig i å ha bedt om årlige bestikkelser fra et fransk våpenselskap på vegne av Zuma. Daværende president Thabo Mbeki avsatte Zuma som visepresident etter våpenskandalen.
 • I 2005 ble Zuma siktet for å ha voldtatt en hiv-positiv kvinne som var datter av en venn og partikollega. Han ble frikjent etter å ha sagt at hun samtykket til sex.
 • I 2009 henla påtalemyndigheten etterforskningen av over 700 anklager om svindel, korrupsjon og organisert kriminalitet, mange av dem i forbindelse med store våpenhandler på 1990-tallet. Etterforskningen ble senere gjenopptatt, men riksadvokaten har flere ganger utsatt beslutningen om hvorvidt det skal tas ut tiltale mot Zuma.
 • I 2009 fikk Zuma, som har fire koner, barn med datteren til en venn.
 • Sør-Afrikas ombudsmann for korrupsjonsbekjempelse slo i 2014 fast at Zuma hadde latt staten pusse opp landstedet hans for nærmere 200 millioner kroner. Han ble dømt til å betale tilbake noe av pengene.
 • I desember 2016 sparket Zuma to finansministre på en uke, noe som utløste kraftig valutafall og stor uro i markedene.
 • I april 2017 byttet Zuma ut 10 av 35 statsråder. Nok en gang ble finansministeren sparket.
 • I desember 2017 ble Zuma erstattet som ANC-leder av Cyril Ramaphosa.
 • 13. februar i år ble Zuma bedt om å gå som president av ANC-ledelsen. Zuma ba om mer tid og om en forklaring på hva han skal ha gjort galt, samtidig som partiet kunngjorde at det ville bli reist mistillitsforslag i nasjonalforsamlingen påfølgende dag. Samme kveld kunngjorde Zuma at han går av umiddelbart.
 • 16. mars ble Zuma tiltalt for korrupsjon. Også en fransk våpenprodusent ble tiltalt.

Vil anke tiltalen

Zuma har mulighet til å anke tiltalebeslutningen - noe han også planlegger å gjøre, ifølge Reuters. Blant annet kan han argumentere med at den er ugyldig fordi det er reist krav om at Abrahams må gå av som sjef for landets påtalemyndighet.

Abrahams ble i sin tid utnevnt av Zuma. I desember kom en domstol i Pretoria fram til at utnevnelsen var ugyldig fordi Zuma var mistenkt for korrupsjon da utnevnelsen fant sted. Abrahams er tidligere blitt beskyldt for å ha beskyttet Zuma mot å bli stilt for retten.

Zuma har lenge argumentert med at anklagene er politisk motivert.

Mistet støtte

Religiøse organisasjoner og andre som støtter Zuma holdt torsdag kveld en samling og planlegger å marsjere til domstolen i morgentimene fredag for å protestere mot det de karakteriserer som en «heksejakt» mot Zuma.

Det ventes å være et stort sikkerhetsoppbud i Durban og flere andre store byer i forbindelse med rettssaken, ifølge Reuters.

Hans mektige tidligere allierte kommer imidlertid ikke til å gi eks-presidenten ryggdekning når han må møte i retten fredag:

– Til tross for noen av tingene han har oppnådd gjennom de siste ni årene, har han vært en tornado som har herjet økonomien i dette landet, sier Sizwe Pamla, en talsperson for Congress of South African Trade Unions - en nær alliert av ANC, til Bloomberg.

– Vi jobber fortsatt med å reparere skadene og plukke opp delene, fortsetter han.

Her kan du lese mer om