Kraftige reaksjoner etter toppmøtet i Helsingfors: – Forrædersk

HELSINGFORS (VG) Donald Trump og den russiske presidenten møtte mandag kveld pressen etter et over to timer langt møte seg imellom – reaksjonene har ikke latt vente på seg.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Donalds Trumps opptreden på pressekonferansen i Helsinki hever seg og overgår terskelen av «misbruk av embete og konstitusjonelle plikter». Det var ingenting annet enn forrædersk, skriver tidligere CIA-direktør John O. Brennan på Twitter.

Brennan mener Trumps kommentarer var «åndssvake», og at han fullt og helt er i «lommen på Putin».

– Republikanske patrioter: Hvor er dere?? avslutter han.

les også

Trump i knestående

Flere har tydd til sterke gloser for å beskriver Trumps opptreden, og det er særlig presidentens kommentarer om russisk innblanding i det amerikanske valget som får gjennomgå fra den demokratiske siden.

– Det var ingen sammensvergelse i det hele tatt. Det vet alle. Det er latterlig. Det er latterlig, det som foregår med denne granskingen, var blant kommentarene Trump kom med etter spørsmål om russisk innblanding i valget.

IRRITERT: Tidligere CIA-direktør John O. Brennan. Foto: Leah Millis / REUTERS

Ifølge en ansatt i amerikanske myndigheter, og direkte involvert i toppmøtet i Helsingfors, var presidentens anmerkninger ikke planlagt.

– Dette var ikke en del av planen, sier personen ifølge CNNs Jeff Zeleny – kanalens korrespondent i Det hvite hus.

McCain: Lavpunkt i presidenthistorien

Flere demokratiske senatorer tyr til gloser som «flaut», «trist» og «komplett skam», for å beskrive presidentens pressekonferanse.

– Hele turen har vært en stor langfinger fra president Trump til hans eget land. Jeg har hakeslepp, skriver en av senatorene, Chris Murphy, på Twitter.

– For presidenten å ta side med Putin over sine egne etterretningsagenter og gi USA skylden for Russlands angrep på demokratiet er komplett skam, skriver Mark Warner.

Andre beskriver Trumps uttalelser som «skremmende» og «avskyelige», ifølge CNN.

les også

Kjemper for fengslet kontrajihadist: – Vi er i geriljakrig

Også fra senatorer på amerikansk side får presidenten gjennomgå, og den tidligere republikanske presidentkandidaten, senator John McCain, kaller det hele for «et lavpunkt» i presidenthistorien.

– Ødeleggelsene forårsaket av president Trumps naivitet, egoisme, falske samsvar og sympati for en eneveldig er vanskelig å beregne. Men det er klart at toppmøtet i Helsingfors var en tragisk feil, skriver McCain i en uttalelse publisert av CNN.

Ryan: Ingen tvil om russisk innblanding

Også republikaner og speaker, Paul Ryan, går ut mot egen president, og har i etterkant av toppmøtet publisert et presseskriv der han motsier presidenten.

– Det er ingen tvil om at Russland blandet seg inn i vårt valg og fortsetter å prøve på å undergrave demokratiet her, og rundt om i verden. Dette er ikke bare konklusjonen til amerikansk etterretning, men også etterretningskomiteen i Representantenes hus, er blant det Ryan skriver.

UENIG: Speaker Paul Ryan og president Donald Trump. Foto: J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN

– Presidenten må innse at Russland ikke er vår allierte, legger han til.

Videre poengterer han at det ikke er noe «moralsk likeverd» mellom de to landene, og at Russland fortsatt er «fiendtlige mot grunnleggende amerikanske verdier og idealer».

– USA må være fokusert på å holde Russland ansvarlige og få en slutt på deres simple angrep på demokratiet.

les også

Trump: – EU er en fiende

En av stjerne-ankrene hos CNN, et av mediehusene Trump har utpekt som sin hovedfiende, går også hardt ut mot den amerikanske presidenten etter møtet.

– En av de mest smakløse opptredenene av en amerikansk president på et toppmøte foran en russisk leder jeg noen gang har sett, sier CNNs Anderson Cooper.

– En ekstraordinær pressekonferanse, legger han til.

Benekter all innblanding i valget

På pressekonferansen benektet Putin at Russland hadde hatt noe å gjøre med det amerikanske valget, og han møtte ingen motstand eller kritiske bemerkninger fra sin samtalepartner Trump.

– Jeg måtte gjenta hva jeg har sagt tidligere, inkludert på personlige møter med presidenten, Russland har aldri blandet seg inn og planlegger ikke å blande seg inn i amerikansk politikk, inkludert valg, fortalte Putin.

VELLYKKET: De to presidentene, Donald Trump og Vladimir Putin, mente selv at toppmøtet hadde vært vellykket. Her overrekker Putin en offisiell VM-ball til Trump. Foto: Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN

Putin ble også spurt om han stoler på den amerikanske presidenten. Ifølge VGs reporter på stedet var det en spent stemning i lokalet, før Putin lynkjapt og litt irritert besvarte spørsmålet.

– Tror du virkelig at jeg stoler på Trump, eller at han stoler på meg? Vi er ledere for hvert vårt land og kjemper for hver våre interesser, svarte Putin.

Senator Lindsey Graham sier Trumps fallitt med å holde Russland ansvarlige for innblanding i 2016-valget vil bli sett på som et «tegn på svakhet» av russerne, og ifølge senatoren vil det «skape flere problemer enn det løser», skriver Reuters.

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov, er på den andre siden svært fornøyd med møtet mellom de to verdenslederne.

– Storartet, sier Lavrov, og la til at møtet hadde vært «bedre enn supert».

les også

Store demonstrasjoner før toppmøtet mellom Trump og Putin

Allerede før toppmøtet gikk av stabelen tok Trump til tastene for å gi skylden for de to landenes dårlige forhold til sitt eget land.

– Vår forhold til Russland har ALDRI vært verre, takket være mange år med amerikansk tåpelighet og dumhet. Og nå, den iscenesatte heksejakten!, skrev han på Twitter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder