De første bildene av guttene etter grottedramaet

MAE SAI (VG) En video sluppet av thailandske myndigheter viser familiemedlemmer vinke til guttene sine gjennom et glassvindu på sykehuset. Hele fotballaget skal være ved god helse.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Dette er de første offentliggjorte bildene av fotballaget, etter at samtlige av de 13 guttene og treneren deres ble reddet ut av Tham Luan-grotten.

Videoen er filmet ved sykehuset i Chiang Rai, hvor hele fotballaget er innlagt, og viser familiemedlemmene som vinker til guttene gjennom et vindu.

En annen video (se under) viser klipp fra selve redningsaksjonen, som startet søndag og ble fullført tirsdag. En av dykkerne, kommandør Chaiyananta Peeranarong, sier at guttene «sov» under transporten.

les også

Grottedramaet: – Guttene fikk beroligende

– Noen av dem sov, andre beveget omtåket på fingrene, men alle pustet, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Vurderer pressekonferanse med laget

Videoen av guttene ble møtt med stor jubel da den ble vist på en pressekonferanse i Mae Sai onsdag, hvor VG var til stede.

Her ble det opplyst at guttene og treneren er ved god helse. Det er tidligere meldt at guttene må forbli på sykehuset i syv dager.

Når alle har blitt helt friske, og hvis foreldrene tillater det, skal det vurderes å avholde en pressekonferanse med guttene og treneren. Det sier lederen for redningsoperasjonen, Narongsak Osatanakorn.

REDNINGSLEDER: Narongsak Osatanakorn under pressekonferansen onsdag. Foto: Cicilie S. Andersen / VG

– Måtte jobbe raskere

Fotballguttene, som var i alderen elleve til 26 år, hadde ingen dykkerfaring. Dødsfallet til den erfarne dykkeren Saman Gunan, understreket hvor farlig redningsaksjonen var.

På dagens pressekonferanse forklarte admiral for spesialstyrkene i marinen, Apakorn Youkongkaew, i detalj hvordan de hadde klart å gjennomføre «det umulige».

Samtidig som det ble vist nye bilder fra redningsaksjonen i grotten, forklarte han hvordan de lette etter guttene, fant dem og deretter berget dem ut under vanskelige forhold.

Han takket for det internasjonale samarbeidet.

– Da de siste ble reddet ut av grotten, hadde oksygennivået inne i grotten falt til 15 prosent. Ved 12 prosent blir mennesker bevisstløse. Denne situasjonen gjorde at vi måtte jobbe raskere, sa redningsleder Osatanakorn.

Hovedvannpumpen sviktet

Det skulle vise seg å være en klok avgjørelse.

les også

Hyller redningsaksjonen etter grottedramaet i Thailand

les også

Dykkeekspert: Derfor tar grottedykking liv

Pluss content

Kort tid etter at de siste guttene og treneren var reddet ut av grotten tirsdag, sviktet hovedvannpumpen. Den siste uken har pumpene gått for fullt, for å forhindre at vannstanden i grotten skulle stige ytterligere.

Vannet begynte å stige umiddelbart da hovedpumpen sviktet, og rundt 100 dykkere og redningsarbeidere måtte skyndte seg mot utgangen.

En knapp time senere var alle, også de som befant seg lengst inn, ute av grotten, skriver The Guardian.

– Viktig at de holdt sammen

En av dem som deltok i redningsaksjonen, var den amerikanske sersjanten Derek Anderson. Han mener det var svært viktig at guttene og fotballtreneren holdt sammen og bestemte seg for å være sterke.

I et intervju med nyhetsbyrået AP sier Anderson at selve redningsaksjonen ble mye mer komplisert enn først antatt. At det ikke begynte å regne voldsomt, og at myndighetene fikk pumpet ut mye vann, var årsaken til at aksjonen ble vellykket, sier han.

DELER DETALJER: Den amerikanske sersjanten Derek Anderson, som deltok i operasjonen, forteller om utfordringene med å redde ut guttene. Foto: Vincent Thian / AP Photo

Trente i svømmebasseng

I forkant av redningsaksjonen trente dykkerne trente i et svømmebasseng. De trente med lokale gutter som hadde tilnærmet lik vekt og størrelse som guttene inne i grotten.

– Målet var å bringe guttene så tett «sammenpakket» som mulig, slik at dykkerne kunne ha god kontroll på dem, og tilpasse lufttilførselen hvis nødvendig, sier Anderson.

Hver gutt fikk hjelp av et titalls personer under den farefulle ferden ut av grotten. I trange passasjer ble de ført av sted av to dykkere, mens i de ekstra trange passasjene var de forbundet kun med én. I huler med luftlommer ble de ført av sted med støtte av fire redningsmenn.

– Vi måtte sette opp et tausystem for å være i stand til å trygge guttene, som ble fraktet i sele, sier Anderson.

Guttene hadde også på spesialmasker, som ga ekstra sikkerhet.

– Disse maskene var viktige, for dersom en gutt skulle fått vann i masken, ville det ha blitt presset ut igjen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder