ALLE I LIVE: Bildet viser de 13 savnede da de ble funnet av britiske dykkere mandag. Foto: ROYAL THAI ARMY HANDOUT / ROYAL THAI ARMY

Grottefanget fotballag skal få dykkeopplæring

Det thailandske fotballaget som ble funnet etter å ha vært fanget i en grotte i ni dager skal få matforsyninger slik at de kan overleve i opptil fire måneder.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det opplyste en talsmann for det thailandske militæret tidlig tirsdag morgen lokal tid.

I tillegg skal de forsøke å gi de 12 guttene, som er i alderen 11 til 16 år, og den 25 år gamle treneren deres dykkeopplæring. Men førsteprioritet nå er å få en lege ned i Tham Luang Nang Non-grotten.

Funnet av britiske dykkere

Fotballaget ble som kjent funnet mandag etter en dramatisk redningsaksjon som har vart i over en uke. Her er de første videobildene som de britiske grottedykkerne tok da de fant dem:

– Samtlige 13 er funnet og i sikkerhet, opplyste den regionale guvernøren Narongsak Osottanakorn stolt til BBC kort tid etterpå.

Vanskelige leteforhold

Det var forrige lørdag ungdommene ble meldt savnet sammen treneren sin. De skulle utforske grottene, men ble fanget inne i det 10 kilometer lange grottesystemet.

Den omfattende leteaksjonen hadde pågått i flere dager, uten noen livstegn fra de savnede.

Flere dager med dårlig vær har også gjort letingen utfordrende, og de har måttet ta seg gjennom svært trange og krokete grotteganger. En kort periode med opphold mandag tillot dykkerne å ta seg lenger inn i grotten.

Ifølge BBC lette redningsmannskapene i et rom i grotten som kalles Pattaya Beach, som ligger i en forhøyet del av grotten. Guttene hadde beveget seg bort fra rommet for å unngå det stigende vannivået, og ble i stedet funnet i et rom rundt 400 meter unna.

Da guttene ble funnet, skal de ha bekreftet overfor redningsmannskapene at alle 13 var til stede.

Har fått medisiner

Thailandske myndigheter opplyser tirsdag morgen at de ikke vil bli hentet ut før de er helt sikre på at operasjonen vil være vellykket.

– Tilstanden er ikke alvorlig for noen av guttene, men de minste har helseproblemer. De har fått energigelé og enkle medisiner, sier guvernør i Chiang rai-provinsen, Narongsak Osotthanakorn.

Han omtaler redningsaksjonen så langt som en kjempesuksess, melder NTB.

– Vi har nådd en historisk milepæl. Vi har oppnådd det vi i utgangspunktet trodde var et umulig oppdrag. men vi har bare oppnådd et mål, søket. Nå er det tid for redningsbiten, sier guvernøren.

Osotthanakorn ga ingen opplysninger om når guttene vil kunne hentes ut.

– Vi vil være 100 prosent sikre på at det er trygt for dem å komme ut.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder