Mars er i dag kald, øde og tørr, men i fortiden var den varm og våt. Foto: NASA via AP / NTB scanpix

Studie: Stor underjordisk innsjø funnet på Mars

En stor underjordisk saltvannsinnsjø er oppdaget på Mars, ifølge en ny studie. Forskerne tror det øker muligheten for å finne liv på den røde planeten.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Forskere har oppdaget flere måner rundt gassplaneten Jupiter

Et 20 kilometer bredt vannreservoar ligger under et 1,5 kilometer tykt islag, ifølge de italienske forskerne ved Det nasjonale astrofysikkinstituttet i Bologna. Studien ble publisert i det amerikanske tidsskriftet Science onsdag.

Forskerne har analysert radarsignaler samlet inn fra sørpolen av Mars av det europeiske romfartsorganet ESAs romfartøy Mars Express. Det skal dreie seg om de største flytende vannmassene noen gang funnet på planeten.

les også

Forskere mener: Slik kan romvesener se ut

Pluss content

– En grundig analyse

Vann er en forutsetning for liv, som forskere lenge har lett etter på Mars.

Planetforskeren John Bridges ved Universitetet i Leicester mener at hans italienske kolleger har funnet klare tegn på at det finnes vann på planeten.

– De har gjennomført en grundig analyse. Det finnes definitivt et godt grunnlag for å si at det er flytende vann, sier Bridges, ifølge The Guardian.

Science fiction-forfatter og vitenskapsformidler Anne Mette Sannes forteller til VG at funnet er en bekreftelse på noe som man har ment lenge.

– Det er veldig gunstig med tanke på at de første menneskene snart skal bo på mars, sier hun.

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard sier at det imidlertid ikke er helt sikkert om det er gjørme eller flytende vann.

– Det er ikke målt fysisk, men sett med Mars Express, hvor det er radiobølger som blir reflektert. Det er flere måter ting kan reflekteres på, så man kan ikke være helt sikker, sier han.

les også

NASA har skutt opp sonde til Mars

Giftig og kaldt

I dette tilfellet kan forskerne imidlertid ikke fastslå om funnet er en sjø eller et lag med slam. Dessuten har de eventuelle vannmengdene høye andeler av saltstoffet perklorater. Perklorater er svært giftige, og er trolig det som holder vannet flytende i svært lave temperaturer.

– Dette er garantert ikke behagelige omstendigheter for liv. Jeg tror at dette virkelig er helt på grensa av hva slags omstendigheter liv kan eksistere i, sier Roberto Orosei, en av forskerne bak rapporten.

Den konklusjonen støttes av professor Kirsten Siebach ved Rice University.

– Om det er vann, er det ekstremt kaldt – rett ved frysepunktet, sier Siebach.

Spor etter elver er det mest åpenbare tegnet på at det en gang var liv på Mars. For anslagsvis 3,6 milliarder år siden hadde den røde planeten store mengder flytende vann og innsjøer, ifølge forskere. Mars er i dag kald, øde og tørr.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder