Erlend (37) er i Honolulu: – Nå kommer orkanen her!

– Nå gikk orkanalarmen igjen her – en kraftig sirene, som de også bruker til tsunamivarsel. Bølgene har vokst til 2–3 meters høyde og vinden øker, forteller Erlend Reiertsen (37) fra Hawaiis hovedstad Honolulu.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Han er Oslobasert fotograf, og har flere ganger reist til den paradisiske øykjeden midt ute i Stillehavet for å ta bilder av naturskjønnheten.

ALARMEN GÅR: – Nå går orkan-alarmen stadig, og politiet jager surfere fra stranden. Det blåser kraftig opp, sier fotograf Erlend Reiertsen, som sitter værfast i Honolulu på grunn av den tropiske orkanen Lane. Foto: Privat

les også

Hawaii forbereder seg på naturkatastrofe

– Jeg kom for to dager siden, og skulle videre fredag til naboøya Maui. Men flyet er kansellert på grunn av den tropiske orkanen, forteller han.

Nå har han satt seg på Aston Waikiki Beach Hotel rett ved surfestranden Waikiki Beach for å vente stormen ut.

– Det spesielle er jo at absolutt alle butikker er stengt nå. Butikkene er låst og vinduene er spikret igjen med plater. Det er ikke mulig å få kjøpt seg mat eller vann her midt i Honolulu.

GIGANTSTORM: Slik fortonte den tropiske orkanen Lane seg fra verdensrommet i går torsdag. Du kan se øygruppen Hawaii i utkanten av ekstremværet. Foto: HO / NOAA

RAMMER HAWAII: Stormsenteret passerer nå fra øst mot vest litt sør for Hawaii, men nær nok til å gi farlig vind og ekstrem nedbør. Foto: Kart: Google Maps

Han har gjort som befolkningen ellers – skaffet seg mat og vann.

– Jeg har det her på hotellrommet. Men hotellet lover at de skal hjelpe hvis det trengs.

les også

Nordmenn på Hawaii: – Stemningen er anspent

Nå øker vinden

Han sitter ute på hotellets altan og snakker med VG, og klokken er 20 torsdag kveld på Hawaii – mens klokken er blitt 8 om morgenen fredag hjemme i Norge.

– Jeg er jo vant hjemmefra at det kan blåse litt, men nå merker jeg at vinden tar seg opp. Jeg har kunnet sitt på altanen, men nå har jeg gått inn og lukket døren. Likevel hører vi vinden. Og vanligvis hører du ikke bølgene på stranden, de kan være bare en halvmeter stor. Men nå hører du faktisk de store bølgene, forteller han.

TROSSER FORBUD: Politiet måtte rykke ut og jaget surfere på land, forteller nordmannen Erlend Reiertsen (37) i Honolulu. Foto: Kat Wade / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Surfere jaget

Strendene på Honolulu er beordret stengt foran den voldsomme tropiske orkanen Lane – men surfere trosser forbudet.

Ordfører Kirk Caldwell har gitt ordre om stenging av populære surfeområder som Waikiki Beach, men de aller ivrigste ga seg likevel de enorme bølgene i vold.

Sjekk selv! Her kan du selv se hvordan det blåser akkurat nå i havområdet ved Hawaii. Trykk på kartet, og du ser vindstyrken i km/t. Tjenesten er levert av Earth.Nullschool.net.

– Mange surfere har jo gledet seg veldig til denne vinden, du skulle bare sett hvor mange som var ute i de store bølgene tidligere i dag. Helt til politiet kom og jaget alle på land, forteller Reiertsen.

les også

Ødeleggende orkaner, flommer og tørke: Det brutale klimaåret 2017

Lav hastighet er ødeleggende

Den tropiske orkanen Lane slo inn over øya Big Island med kraftig vind og nærmere 500 mm nedbør torsdag. Den er nå som ventet nedgradert fra en ekstrem kategori 5 orkan til noe svakere kategori 3, men kan fortsatt gjøre mye skade på den amerikanske øykjeden midt ute i Stillehavet.

– Det er ventet 120 mm nedbør i Honolulu fredag, sier Erlend Reiertsen.

Den tropiske orkanen Lane beveger seg saktere enn ventet, og nettopp dette utgjør et skadepotensial: Det betyr at det vil regne mer – og lenger. Og det er gjerne ekstreme nedbørsmengder med flommer og jordskred som utgjør de store skadene etter tropiske orkaner.

Orkanen kan nå land på Hawaii som den første på 26 år, og er ventet å passere Honolulu i løpet av fredag eller natt til lørdag.

Orkan-overvåkerne i Central Pacific Hurrican Center advarte torsdag lokal tid om at uansett hvilken bane orkanen vil ta, vil den ha livstruende effekt når den er på det sterkeste.

President Donald Trump har erklært unntakstilstand på Hawaii som følge av orkanvarselet, og har oppfordret alle innbyggere til å forberede seg på voldsomt uvær.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder