SØRGER: En iraksik mann og hans sønn sørger over tapet av en slektning etter kamper mellom amerikanske styrker og irakiske rebeller. Foto: AFP

Flykter fra Samarra i elvebåter

(VG Nett) Mens amerikanerne feirer kontrollen over den irakiske byen Samarra, flykter irakere i elvebåter fra byen.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL


Amerikanske styrker og irakisk politi mener de nå har kontrollen over Samarra. Skremte irakere viftende med hvite flagg flyktet søndag i elvebåter fra byen.

FLYKTER I ELVEBÅTER: Skremte irakere viftende med hvite flagg flyktet søndag i elvebåter fra Samarra. Foto: Reuters

- Ingen kan bevege seg, selv ikke ambulanser når frem til de sårede, alle veier er blokkert. Hvis en var åpen ville halve Samarra flyktet, sa Khalil al-Samiraei, ifølge Reuters.

På grunn av stengte veier har innbyggere tatt i bruk elvebåter for å komme seg unna. Da de flyktet via vannet holdt de opp hvite flagg mens helikoptre sirkulerte over hodene på dem, melder Reuters.

Mener de har kontrollen

Imens feirer amerikanske styrker sin første seier i offensiven som tar sikte på å overta kontrollen i alle byer hvor rebeller har kontrollen.

Den USA-støttede regjeringens mål er å ha kontrollen over hele landet før valget i januar.

Men operasjonene vil kreve mange liv. Bare i Samarra er over 100 drept de siste dagene. I Falluja er det ventet at amerikanerne vil møte enda større motstand.

Omtrent 3000 amerikanere og 2000 irakiske soldater stormet Samarra fredag. 36 timer med slåssing resulterte i 125 drepte rebeller og 88 pågrepne.

- Suksessfullt

- Dette har vært en suksessfull operasjon, sier amerikanerene.

- Vi er sikre på at fremtiden for Samarra nå er god, sa generalmajor John Batiste, hærfører for den amerikanske divisjon 1, som ledet angrepet.

Fortsatt kaos

Men foreløpig er det fortsatt kaos i byen og mange lider.

Hjelpeorganisasjoner sier de er bekymret for de overlevende på grunn av mangel på vann og elektrisitet. Hundrevis av familier har vært nødt til å flykte. En mann som dro fra byen søndag fortalte at han hadde sett flere sivile bli drept, ifølge Reuters.

Mannen skal også ha fortalt journalister i Bagdad om det forferdelige synet av løshunder som spiste på likene i gatene.

RYDDER OPP: Slektninger og sykehusarbeidere fjerner lik fra gatene. Foto: AFP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder