Bush og Kerry møtes igjen i natt

(VG Nett) I natt møter George W. Bush til 90 av de viktigste minuttene i hans første presidentperiode.

Morten Øverbye
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

FOLKEMØTE: Charlie Gibson er moderator på folkemøtet med Bush og Kerry natt til lørdag. Foto: Scanpix/AP/Ron Edmonds

Etter at presidenten skuffet mange i sin første debatt med Kerry i Floria forrige uke, er Bush nå under press for å stanse motstanderens fremgang på meningsmålingene. I debatten i Coral Gables 30. september, var han repeterende og irritabel.

Kerry ble ansett som vinner av debatten, og presidentens støtte falt nasjonalt og i viktige nøkkeldelstater etter møtet.

ØKER: George W. Bush drar i fra motkandidat John Kerry ifølge Reuters siste meningsmåling i forkant av det amerikanske presidentvalget. Bush får der 48 prosent av oppslutningen, mens Kerry må nøye seg med 44. Foto: Scanpix/Reuters/Jim Bourg

Men i Kerry-kampanjens leir er det få som venter at presidenten vil gjøre en like dårlig debatt denne gang.

- Det usikre momentet her, er hvilken president som vil møte frem, om det blir den uinteresserte, irriterte og dårlig forberedte... eller om det blir den vi venter, sier Kerrys valgstrateg Joe Lockhart til AFP.

Og republikanerne ønsker å bruke nattens debatt til å få søkelyset over på det de kaller Kerrys vingling i sikkerhetspørsmål.

- Dette er en mulighet for senator Kerry å forsvare 30 år med feil stemmegivning i forsvarspørsmål, sier Bush-kampanjens Ken Mehlman.

Bush har brukt flere timer denne uken foran videospilleren for å se opptak fra den første debatten. Presidenten og hans rådgivere ønsker å unngå de omdiskuterte grimasene i nattens debatt.

I nattens debatt vil begge kandidatene få spørsmål fra folk i salen, i et folkemøte der utenrikspolitikk og økonomien skal være temaene. Bare moderator Charles Gibson fra TV-kanalen ABC og de rundt 20 menneskene som er plukket ut for å stille spørsmål, vet hvilke temaer som vil komme opp under debatten i Washington University i St. Louis.

De 150 publikumerne i salen er plukket ut av Gallup blant velgere som ennå ikke har valgt side.

Sterk i folkemøter

Bush er på defensiven før debatten, men den drevne politikeren har tradisjonelt vært sterk i det mer uformelle formatet slike folkemøter har.

Men også John Kerry, som tidligere i kampanjen ble sett på som litt arrogant og stiv, har finpusset debattstilen gjennom en rekke folkemøter de siste ukene.

Den siste uken har Kerry tilbragt flere dager i Colorado, der han har forberedt seg på nattens debatt.

Tøffe temaer

Kerrys rådgivere sier den demokratiske kandidaten vil angripe det de mener er presidentens fantasilignende innstilling til den stadig forverrede situasjonen i Irak.

- Visepresidenten sa han ikke ville gjort noe annerledes, presidenten sa han ikke ville gjort noe annerledes, det må de forsvare i debatten, sier strateg Lockhart.

Men presidenten er fremdeles sterk på meningsmålingene i krigen mot terror og Irak, så også republikanerne regner dette som et vinnertema.

Også økonomien vil bli et viktig tema i natt. Nye tall på antall jobber legges frem bare timer før debatten, og Kerrys kampanje sier de vil bruke tallene i debatten.

- Uansett hva de nye jobbtallene viser, er det klart at Bush er den første presidenten på 72 år som går ut av en presidentperiode med færre jobber enn han startet perioden med, sier Kerrys rådgiver Mike Donilon.

Bush på sin side mener at hans skattepakke har skapt 96.000 jobber, og at nedgangen derfor ville vært enda hardere om det ikke var for hans økonomiske politikk.

Den tredje og siste debatten mellom de to kandidatene skal holdes 13. oktober i Arizona.

PS! Det er nå 25 dager igjen til presidentvalget 2. november.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder