Pakistan hevder å ha skutt ned indiske jagerfly - pilot arrestert

Ifølge den pakistanske hæren har to indiske militærfly blitt skutt ned over pakistansk luftrom. Store deler av flytrafikken over Pakistan og India er stengt.

Artikkelen er over ett år gammel

– Et av flyene styrtet inne i AJ & K, mens det andre falt i IOK, opplyser talsmann for den pakistanske hæren, Asif Ghafoor, på Twitter.

AJ & K og IOK er Pakistans betegnelser på henholdsvis den pakistanske og indiske delen av Kashmir.

En indisk piloter er arrestert på pakistansk side, ifølge talsmannen. Først ble det meldt at Pakistan hadde arrestert to piloter, men dette be endret til én onsdag formiddag.

Indiske myndigheter melder at ett fly er skutt ned, og at piloten er savnet, ifølge Reuters. India opplyser også at de selv har skutt ned et pakistansk kampfly.

Ifølge Pakistan er en av de pågrepne pilotene skadet og sendt til militærsykehus.

All trafikk i pakistansk luftrom er stengt, ifølge pakistanske luftfartsmyndigheter. I tillegg er store deler av indisk luftrom også stengt: Minst fire indiske flyplasser er stengt onsdag morgen, inkludert hovedflyplassen i Kashmir, melder Al-Jazeera.

SKUTT NED: Indiske soldater undersøker restene av et av flyene som skal ha blitt skutt ned i Budgam-området på den indiskstyrte siden av Kashmir. Foto: TAUSEEF MUSTAFA / AFP

les også

20-åringen Adil utløste Indias hevnangrep i Pakistan

Det pakistanske utenriksdepartementet har opplyst at angrepet var ment å «demonstrere retten, viljen og kapasiteten til selvforsvar». Det kommer få timer etter at Pakistan hevdet at indiske soldater hadde skutt granater mot en landsby på pakistansk side av delelinjen.

Indiske myndigheter har så langt ikke villet gi noen kommentar om flyene.

VG har snakket med en norskpakistaner som sitter fast på flyplassen i Lahore. Flyet hans, som etter planen skulle lande i Oslo 13.30 i dag, ble stoppet rett før takeoff.

– Det er skummelt akkurat nå. Mange er bekymret. Vi vet ikke hva som skjer. Det kom mange folk inn på flyet, antakelig for en briefing. Så blir det opplyst fra crewet at det er fare for krig og at luftrommet er stengt, sier mannen.

les også

India sier de har utført «svært dødelig» bombeangrep i Pakistan - Pakistan nekter

Passasjerene, blant dem mange barn, er tatt ut av flyet og er tilbake på flyplassen hvor de venter på ny informasjon.

Foto: TAUSEEF MUSTAFA / AFP

Ordkrig

Spenningen mellom landene har vært nær bristepunktet de siste ukene. Tirsdag slo India til mot pakistanske militære mål i Kashmir, som en reaksjon etter et selvmordsangrep som drepte minst 40 indiske soldater for to uker siden. Mens India har hevdet at tirsdagens angrep ødela en pakistansk opprørsleir, har Pakistan hevdet at bombene falt i et folketomt område.

Indiske myndigheter hevder på sin side at de pakistanske flyene ble tvunget til å snu.

Både USA, Kina og EU har oppfordret India og Pakistan om å vise beherskelse og unngå å eskalere konflikten etter hendelsene tirsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder