STORT OMFANG: Cyberangrepet skal ha rammet myndigheter og bedrifter over hele verden, ifølge USA og Storbritannia. Foto: Science Photo Library / ABO

Flere millioner skal være rammet av globalt dataangrep

USA og Storbritannia varsler om at det de omtaler som russisk-støttede hackere har utført et enormt dataangrep hvor de har infisert datarutere verden over mandag. Det er foreløpig usikkert om nordmenn er rammet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Mandag varslet amerikanske og britiske myndigheter om hacker-angrepene, som de mener er en del av en spionasjekampanje rettet mot myndigheter og bedrifter verden over.

les også

Slik skjedde det globale dataangrepet

– Når vi ser ondsinnet cyberaktivitet, enten det kommer fra Kreml eller andre ondsinnede aktører, skal vi kjempe mot, sier cybersikkerhetskoordinator i Det hvite hus, Rob Joyce, i en felles pressekonferanse med de to landenes myndigheter.

Det skriver Reuters.

Ukjent om det har rammet Norge

Kommunikasjonsdirektør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Mona Strøm Arnøy, sier det er for tidlig å si om angrepene har rammet Norge.

– Vi følger fortsatt saken tett. Det vi kan si er at vi ser en trend til at flere aktører går mot nettverks utstyr og servere som er eksponert mot internett. Vi varsler alltid norske virksomheter som vi avdekker at er berørt, skriver hun i en e-post til VG mandag.

– Det er utgitt en oppsummerende rapport fra britiske og amerikanske myndigheter. Det er ikke angitt norske mål i denne, men vi undersøker dette nærmere.

Svenske Aftonbladet skriver at Sverige kan ha blitt rammet, og at svenske myndigheter ble informert om advarselen mandag kveld via organisasjonen Cert. De sier de vil fortsette å undersøke saken tirsdag.

les også

Slik kan bilen din bli hacket

Pluss content

Det amerikanske sikkerhetsdepartementet sier de ikke har fått en full oversikt over omfanget. De mener at infiserte rutere vil kunne benyttes til å starte aggressive cyberoperasjoner i fremtiden.

– Hackerne kan forberede seg for bruk av de infiserte ruterne i spenningstider, sier Ciaran Martin, administrerende direktør i den britiske regjeringens Cybersikkerhetssenter under pressekonferansen.

Hun legger til at millioner av maskiner ble angrepet, men de har foreløpig ikke sagt hvem som er rammet, eller delt detaljer om angrepene.

Myndighetene sier videre at angrepene rammet alt fra internettleverandører og private bedrifter til leverandører av kritisk infrastruktur.

Russland har foreløpig ikke kommentert beskyldningene.

les også

De kjemper mot hackerne

Pluss content

Ikke første gang

USA har flere ganger tidligere anklaget russerne for hacking.

I 2017 anklaget Det hvite hus Russland for det ødeleggende NotPetya-dataangrepet. Sammen med Storbritannia fordømte de Russland for å slippe løs et datavirus som skadet datamaskiner verden over og svekket deler av Ukrainas infrastruktur.

Amerikanske etterretningsorganer har også konkludert med at Moskva blandet seg inn i det amerikanske presidentvalget i 2016, og det undersøkes nå om Donald Trumps kampanje samarbeidet med Russland for å vinne valget. Dette har blitt avvist av både Trump og Russland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder