Illustrasjonsbilde: Slottet Versailles utenfor Paris. Foto: Gunnar Lier / NTB scanpix.

Versailles stengt før ny protesthelg i Frankrike

De gule vestene har for sjette helg på rad planlagt protester over hele Frankrike. Selv om antallet demonstranter har falt, tar myndighetene ingen sjanser.

  • uvakt@ntb.no

Artikkelen er over ett år gammel

Demonstrantene var fredag delt om hvorvidt de skulle gjennomføre lørdagens protestaksjon i Paris eller den nærliggende byen Versailles, hjemstedet til kong Ludvig XVI som ble halshogd av den revolusjonære giljotinen i 1792.

les også

Opptøyene i Frankrike: Derfor tok Ayrton (25) på seg gul vest

I frykt for mulig uro har lokale myndigheter besluttet å stenge Slottet i Versailles og dens hager under lørdagens protester. Samtidig har butikker i Paris fått beskjed om å utvise aktsomhet.

De siste par helgene har mange av dem holdt stengt i frykt for vold og plyndring.

Synkende deltakelse

Antall demonstranter har falt kraftig etter at president Emmanuel Macron besluttet å gi etter for flere av kravene til de gule vestene.

les også

Macron gir etter for demonstrantene: Lover å øke minstelønnen

Rundt 1.400 er påmeldt et Facebook-arrangement for demonstrasjonene i Versailles laget av de gule vestenes leder Eric Drouet, mens ytterligere rundt 8.000 har trykket «interessert». Det er også planlagt demonstrasjoner i Lyon, Toulouse, Orleans og Bretagne.

Saken fortsetter under bildet.

De gule vestene har gjennomført sporadiske protestaksjoner gjennom uka flere steder i Frankrike, blant annet her i Biarritz i forbindelse med utenriksminister Jean-Yves Le Drians besøk til byen tirsdag. Antall demonstranter har imidlertid falt kraftig, dels fordi politiet har brutt dem opp, og dels grunnet ettergivelser fra franske myndigheter. Foto: AP / NTB scanpix.

Forrige helg deltok rundt 3.000 i protester i Paris, mens rundt 66.000 deltok i protester på landsbasis. Også det var kraftig ned fra helgen før.

les også

Færre tror på «Frelseren» Macron

Pluss content

De større protestaksjonene har foregått i helgene, men enkelte demonstranter arrangert noen mindre sporadiske protester gjennom ukedagene. Blant annet ble rundt 14 mennesker pågrepet tidligere denne uka da de forsøkte å blokkere inngangene til bilprodusenten PSA Peugeot Citroën i Pfastatt øst i Frankrike.

Laveste oppmøte siden starten

Også i ukedagene har antall demonstranter gått kraftig ned. 4.000 deltok i protester torsdag, det laveste tallet siden protestene begynte med 282.000 deltakere lørdag 17. november.

les også

85 arrestert i nye Paris-demonstrasjoner

Politiet har også lykkes i å fjerne demonstranter ikledd gule vester fra rundt 300 rundkjøringer rundt om i Frankrike.

Ifølge innenriksdepartementet var lørdag kun rundt 200 rundkjøringer fortsatt okkupert.

Se videoen under om da Frankrike tidligere denne måneden måtte ruste seg for å håndtere massive demonstrasjoner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder