Makt øker sex-lysten

Bill Clinton, et «offer» for indre biologisk krigføring? Økt suksess, makt og innflytelse får det mannlige kjønnshormonet testosteron til å boble. Jo høyere på strå, desto mer seksuell aktiv og attraktiv blir en mann.

Et hanndyr i kontroll er det som besitter de beste genene. Gjennom studier av de mest avlsdyktige oksene, har man kunnet plukke ut et eller flere gen for hyperseksualitet, forteller androlog Ken Purvis.

Blant kroppens rundt to millioner gener, har mannen fått sitt «program» for blant annet størrelsen på penis og nivået av testosteron i kroppen.

Men ytre forhold, som miljø og evnen til å prestere, påvirker også mannens kjønnshormoner.

- Studier av mannlige tennis- og sjakkspillere har vist at den som vinner kampen øker sitt testosteronnivå etterpå. Dette vedvarer i flere dager og gir økt sexlyst og ytterligere vinnerappetitt, ifølge Purvis.

Historien har vist oss at det å vinne presidentkampen i USA ikke ser ut til å ha hatt noen potensdempende virkning på opptil flere av Clintons forgjengere.

Menn i makt- og vinnerposisjoner og med stor motivasjon for konkurranse har ofte et stort behov for sex. Og jo mer sex, jo større produksjon av testosteron. Menn som har mistet sin status, oppsøker oftere lege med ereksjonsproblemer.

Samtidig flokker kvinner seg rundt menn med status og innflytelse. Dette er like mye genetisk betinget fra hennes side. Studier i alle kulturer viser at kvinnen søker en eldre mann, med erfaring og kontroll.

Fordi mange menn allerede fra barndommen av lærer å undertrykke følelser ved ikke å vise dem, bruker mange sin egen kropp til trøst. Derfor utvikler mange gutter et nærere forhold til sitt underliv enn jenter.

- Sex er på mange måter menns viktigste kanal for følelser. Ikke bare i forhold til kjærlighet, men også i forhold til sinne, stress og aggresjon, mener seksualforsker Bente Træen.

Menn med makt er ofte under sterkt stress og press, en følelsesmessig belastning som blir kompensert med sex. Store gutter gråter ikke, de snakker ikke om nederlag.

Befolkningsstudier fra USA (Thompson, 1993) viser at utroskap er langt mer utbredt i USA enn i andre land. Samtidig er aksepten for utenomekteskapelige forhold langt lavere - sammenlignet med de nordiske landene.

50-75 % av dem som deltok i Thompsons undersøkelse oppgav at de hadde hatt et parallelt seksuelt forhold mens de var gift. Tilsvarende tall fra Norge viser at 25% av mennene og 12% av kvinnene har vært utro i sitt forhold.

- USA preges av en svært undertrykkende og lite åpen seksualkultur. Den aller viktigste måten å kontrollere og normalisere seksualiteten på er gjennom åpenhet, mener Træen.

Les også

 1. Clinton i sex-trøbbel: «MONICA-GATE»

  WASHINGTON (VG) Monica Lewinsky (24) kan felle president Bill Clinton.
 2. Clinton i sex-trøbbel: Klappjakt på 100 kvinner

  Sex, sex og atter sex. Nærmere 100 amerikanske kvinner blir knyttet til Bill Clinton.
 3. Kommentar: Mektig sex

  Når jeg sier Bill Clinton, hva er det første du tenker på? Tenker du at han er USAs president, den frie verdens store…
 4. Ny kvinne knyttes til Clinton

  WASHINGTON (VG) Enda en angivelig Clinton-elskerinne ble avslørt av TV-kanalen NBC i går kveld.
 5. De farlige lydbåndene

  I lydbåndopptak på til sammen 20 timer skal Monica Lewinsky ha fortalt venninnen Linda Tripp om sitt forhold til…
 6. Han sitter på opptakene

  Kenneth Starr er mannen som leder granskingen av Hillary og Bill Clintons rolle i store eiendomstransaksjoner tidlig…
 7. Paula Jones kom til meg

  NEW YORK (VG) Bill Clinton benekter ikke lenger at Paula Jones kan ha vært i hotellrommet hans 8. mai 1991.
 8. Den nye Bill-piken?

  En tydelig sint president Bill Clinton avviser på det sterkeste at han har hatt et forhold til en ung assistent i Det…
 9. Hillary bryr seg ikke om Paula

  Hillary Clinton sier at hun ikke bryr seg om Paula Jones-saken - og heller ikke om andre rykter og påstander som rettes…
 10. Antyder forlik mellom Clinton og Jones

  NEW YORK (VG) President Bill Clinton skal være mer enn villig til å inngå et forlik med Paula Jones, betale henne en pen…
 11. Nytt Clinton-mareritt

  NEW YORK (VG) En tidligere ansatt i Det hvite hus hevder at president Bill Clinton forsøkte å kjærtegne og kysse henne i…
 12. Flest tror på Clinton

  NEW YORK (VG) Det amerikanske folket tror mer på Bill Clinton enn på Paula Jones.
 13. Bills pinligste dag

  NEW YORK (VG) Det var Bill Clintons pinligste stund: Gjennom et seks timer langt avhør under ed måtte han brette ut…
 14. Hillary: - Beskyldningene er falske

  Hillary Rodham Clinton slår tilbake mot anklagene mot mannen hennes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder