FORSVINNER: Landemerket Golden Gate Bridge i San Francisco forsvinner inn i den tette røyken som innhyllet byen fredag. Foto: Eric Risberg / AP/ TT NYHETSBYRÅN

Røyk fra California-brannene har nådd New York

Det kan fort forveksles med annen forurensning, men oppmerksomme newyorkere kan ved soloppgang og -nedgang se et slør av røyk i luften som kommer helt fra California.

Andrea Rognstrand
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Østkystbeboere fikk denne uken en påminnelse om det voldsomme infernoet deres landsmenn på vestkysten har måttet hanskes med, skriver The Guardian.

Røyken har dermed blitt fraktet over 4800 kilometer.

VG i California: Nesen svir og pusten er tung

– Wow, jeg visste at kveldens solnedgang over New York virket annerledes, og jeg burde skjønt hvorfor. Skogbrannrøyk er i luften, og det kommer helt fra California, skriver Kathryn Provic, som jobber med vær for NBC, på Twitter.

les også

Enorme brannødeleggelser i Paradise

Hennes meteorologkollega Gary Szatkowski har tvitret et kart fra National Oceanic and Atmospheric Administration som viser hvordan røyken har beveget seg fra California, gjennom Texas og opp til New York og Washington DC.

– Når røyken havner i atmosfæren kan den fraktes tvers over landet og kanskje lengre, sier CNNs meteorolog Judson Jones, og legger til:

DEKKET TIL: Fotballsupportere dekket til luftveiene under NFL-kampen mellom Oakland Raiders og Los Angeles Chargers i Oakland-Alameda County Coliseum 11. november. Foto: EZRA SHAW, AFP

– Men desto lengre den fraktes, desto vanskeligere er den å skjelne ettersom røykpartiklene spres. Ofte er den eneste muligheten til å se dem soloppgang og solnedgang, når lyset fra solen brytes og viser den øvre atmosfæren.

les også

Gir miljøvernere skylden for dødsbrann

I California, som opplever de verste skogbrannene delstaten noensinne er rammet av, er skoler stengt og sportsarrangementer avlyst på grunn av den kraftige røyken. Noen steder har de slitt med mangel av beskyttelsesmasker.

BESKYTTER SEG: Letemannskaper bruker masker for å beskytte seg mens de forsøker å finne savnede i byen Paradise i California. Foto: John Locher / AP/ TT NYHETSBYRÅN

Onsdag er det ventet å bli noe bedre, ettersom det er spådd regn.

81 personer er bekreftet omkommet i brannene, og nesten 700 mennesker er fortsatt savnet.

INNHYLLET: Bare silhuetten av San Franciscos skyskrapere var synlig gjennom røyken mandag. Foto: Eric Risberg / AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder