IKKE OVERRASKET: Advokat Marius Dietrichson ser dommen som en bekreftelse på at saken dreier seg om penger. Foto: Helge Mikalsen

KONGO-DRAMAET: - Et regissert overgrep

Vil offentliggjøre brev i retten i dag

KISANGANI (VG) Tjostolv Molands forsvarer Marius Dietrichson mener det såkalte tilståelsesmøtet med enken er et regissert overgrep mot en psykotisk mann som blir dopet ned.

  • Linn K. Yttervik
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Dietrichson kom i går fra Norge til Kisangani for å bistå French og Moland i forbindelse med ankesaken som fortsetter i dag. Han fikk ikke slippe inn til Moland.

- Molands lege sa til i meg i den norske diplomatens påhør, at Moland er psykotisk, og at han ikke kan stå inne for hva han sier. Han blir ruset ned og får abstinenser. I denne sammenhengen legger de press på ham for å få ham til å gjøre en såkalt terapeutisk tilståelse. At de har arrangert et møte mellom enken og ham er et rent overgrep.

Dietrichson sier han ble svært frustrert over at han ikke engang fikk treffe Moland.

- Selv ikke etter møtet med enken får Moland treffe sin advokat. Årsaken skal være at de mener Moland har lyst til å si noe som forsvarerne får ham til å holde igjen. Moland er ikke til stede, og på grunnlag av det jeg har sett av det han har skrevet blir jeg ikke overrasket dersom han i neste uke tilstår at han har spionert for staten Norge.

Tydelig

Lørdag skrev VG at enken etter den drepte sjåføren, Bibiche Olendjeke og sjåførens øvrige familie besøkte Moland på sykehuset. Ifølge enken skal Moland ha tilstått og bedt om tilgivelse for drapet på Abedi Kasongo.

Dietrichson mener hele møtet med enken er regissert.

- De kaller det en terapeutisk tilståelse og mente derfor at det ikke var ønskelig at hans kongolesiske forsvarer var til stede. Til meg var Moland svært tydelig på at hverken har han tilstått noe drap, eller signert noen tilståelse.

Da VG snakket med dommer Pascal Moliba i går formiddag mente han at Moland var frisk nok til å stille i retten i dag.

Moland skal angivelig ha skrevet to brev datert 7. november, da enken var på besøk.

I det ene brevet ber han angivelig den drepte sjåførens familie om tilgivelse for de problemene har skapt med sitt nærvær i Kongo. Han presiserer at han ikke kan be om tilgivelse for drapet fordi han ikke vet hvem som drepte sjåføren, men at han lover å forsørge den dreptes familie.

I et annet kortere brev skal han derimot ha undertegnet på at han ber om tilgivelse fordi han drepte sjåføren Abedi Kasongo.

- Disse brevene har jeg ingen kunnskaper om, sier Dietrichson. Ifølge dommer Pascal Moliba vil brevene trolig bli bekjentgjort i retten i dag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder