FORGIFTET: FORGIFTET: Aleksandr Litvinenko ble forgiftet i begynnelsen av november. Sent på kvelden 23. november døde han på sykehuset. Foto: AFP

Russisk eks-spion død

(VG Nett) Den tidligere russiske KGB-spionen Aleksandr Litvinenko(43), som ble forgiftet for tre uker siden, er død.

  • Camilla Ryste
  • Liv Bente Tiedemann
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Sykehuset i London bekrefter at den tidligere spionen døde på sykehuset sent torsdag kveld, etter at tilstanden hans gradvis har blitt verre.

Avmagret og uten hår og med en masse slanger festet til kroppen har han kjempet for livet de siste ukene, etter at han trolig ble forgiftet i forbindelse med et møte med to personer på et hotell i London 1. november. Mandag var han så dårlig at han måtte overføres til intensivavdelingen.

Det siste døgnet før han døde var tilstanden hans svært alvorlig. Natt til torsdag stanset hjertet hans to ganger. Klokken 22.21 norsk tid torsdag tapte eks-spionen, som var en kjent Putin-kritiker, kampen mot giften og døden.

Legene har ikke klart å finne ut den eksakte dødsårsaken, og saken etterforskes nå som et uforklarelig dødsfall.

Forgiftet

Først trodde man at eks-spionen var blitt

forgiftet da han spiste sushi sammen med en italiensk kontakt, som hevdet å ha opplysninger om drapet på den russiske journalisten Anna Politkovskaja.

Senere har Litvinenko forklart til Scotland Yard at han gjennomførte et avtalt møte med sin gamle venn, Andrei Lugovoy, på et hotell i West End i London tidligere på dagen. Han ble overrasket da vennen også hadde med seg en person som presenterte seg som «Vladimir».

«Vladimir» skal ha sagt svært lite om sin identitet eller hvorfor han var med på det private møtet. Han skal imidlertid ha vært ivrig i å få Litvinenko til å drikke te, som kan ha vært en mulig forgiftnings-kilde.

Beskylder Putin

Litvinenkos støttespillere mener at det er president Vladimir Putin som står bak forgiftningen, men Russland avviser beskyldningene. Nordmannen Ivar Amundsen, som besøkte sin venn Litvinenko på sykehuset før han døde, er

likevel overbevist om at det er presidenten som er ansvarlig.

- Det er hevet over enhver tvil at FSB (den russiske sikkerhetstjenesten som etterfulgte KGB, red.anm.) står bak. Og FSB gjør ikke dette uten direkte oppfordring fra Putin. Saken skaper så store reaksjoner i utlandet at FSB aldri ville gjort noe slikt uten, sa Ivar Amundsen til VG Nett torsdag.

Litvinenko var tidligere oberst og agent i KGB og FSB, men hoppet av i London for seks år siden og har fått innvilget britisk statsborgerskap. Fra London har han avdekket russiske forbrytelser og brudd på menneskerettigheter, spesielt i Tsjetsjenia.

Etterforsket Politovskaja

Våren 1999 avslørte spionen korrupsjon i det hemmelige russiske politi, FSB.

Han har også avslørt at han hadde fått ordre fra FSB om å drepe den upopulære, men mektige oligarken Berezovsky som hadde fått politisk asyl i England.

Aleksandr Litvinenko var i gang med en egen etterforskning av drapet på journalisten Anna Politovskaja da han ble forgiftet.

Bare timer før han ble bevisstløs sa Litvinenko i et intervju med avisen The Times at han håpet han ville overleve.

- Jeg vil overleve, bare for å vise dem. Drittsekkene fikk stoppet meg, men de kommer ikke til å klare å stoppe alle andre, sier eks-spionen i intervjuet, som trykkes i The Times fredag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder