VAR MÅLET: Abu Yahya al-Libi, som er nummer to i al-Qaida, var målet for droneangrepet i den stammestyrte regionen Nord-Waziristan mandag. Her er en videograb fra en av de mange al-Qaida-videoene Abu Yahya al-Libi har vært i. Foto: AFP

USA: Vi har drept al-Qaidas nestleder

Taliban-topp: Et stort tap

(VG Nett) USA hevder at Al-Qaidas nestkommanderende Abu Yahya al-Libi ble drept i et droneangrep nordvest i Pakistan.

  • Rune Thomas Ege
  • Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det bekreftet Det hvite hus tirsdag kveld.

- Det er et stort slag mot terrornettverket, sier president Barack Obamas pressetalsmann Jay Carney til nyhetsbyrået AP.

New York Times skrev tidligere tirsdag at Abu Yahya al-Libi var målet for droneangrepet i den stammestyrte regionen Nord-Waziristan mandag. Da var det ikke klart om al-Qaida-toppen faktisk hadde mistet livet i angrepet.

- Folk undersøker dette svært nøye for å finne ut om han fortsatt er i live, sier en av kildene til The New York Times.

- Men han er nummer to i al-Qaida, så det vil være et hardt slag, sier tjenestemannen.

Det er ikke første gang at USA hevder at de har drept al-Libi. Forrige gang var i 2009 . Også da var det et droneangrep, ikke langt fra stedet han skal ha blitt drept i går.

Hvis opplysningene skulle stemme, er dette det største nederlaget for terrororganisasjonen siden Osama bin Laden ble drept av spesialstyrker fra Navy SEAL i mai i fjor.

Al-Qaida har foreløpig ikke bekreftet dødsfallet, men det har ledelsen i pakistansk Taliban.

- Det er et stort tap, sier en Taliban-leder til Al-Arabiya.

Lederskapet svekket

En kilde i den pakistanske sikkerhetstjenesten sier at det «ser ut til» at Libi ble drept i angrepet.

Er Libi død, vil han være den andre nestlederen i terrornettverket som blir drept på mindre enn ett år. En amerikansk tjenestemann sier til nyhetsbyrået AFP at al-Qaidas lederskap nå er så svekket at ingen står klar til å overta etter Libi.

- Det gjør det vanskelig for al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri å lede gruppen på en effektiv måte, sier kilden.

USA har satt al-Qaida under et voldsomt press etter at Osama bin Laden ble drept av amerikanske spesialsoldater i byen Abbottabad i Pakistan i mai i fjor.

Fra Libya

Abu Yahya al-Libi er opprinnelig fra Libya. Han overtok som nestkommanderende i al-Qaida da Atiyah abd al-Rahman, også han fra Libya, ble drept i et amerikansk droneangrep i Nord-Waziristan i august i fjor.

Libi ble tatt til fange av de internasjonale styrkene i Afghanistan i 2002, men klarte å rømme fra et amerikansk fengsel i Afghanistan tre år senere, noe som ga ham høy status blant opprørerne i regionen.

Pakistanske kilder sier to raketter ble avfyrt i mandagens droneangrep. De to rakettene rammet et tilholdssted for væpnede opprørere i landsbyen Hesokhel i Nord-Waziristan.

I alt 15 personer skal ha blitt drept i angrepet, men ifølge en kilde i området har det ikke latt seg gjøre å identifisere ofrene.

Pakistan misfornøyd

USA har gjort droner, det vil si ubemannede fly, til et hovedvåpen i kampen mot al-Qaida og Taliban i Pakistan, og bare de siste dagene er minst 27 personer drept i droneangrep i landet.

Pakistan reagerer med harme på angrepene.

- Disse ulovlige angrepene er et brudd på Pakistans suverenitet, heter det i en kunngjøring fra det pakistanske utenriksdepartementet mandag.

De amerikanske droneangrepene har tiltatt kraftig etter at partene ikke lyktes å bli enige på NATO-toppmøtet i Chicago for to uker siden.

Kilde: VG NETT/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder