Støre: - Et politisk signal som forplikter

ANERKJENNER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre )Ap) anerkjenner overgangsrådet som den legitime regjeringen i Libya. Rådet ledes av Mustafa Abd al-Jalil (t.h.). Foto: Scanpix/Afp

Norge anser overgangsrådet som legitim myndighet

(VG Nett) Norge anser nå at Det nasjonale overgangsrådet i Libya (NTC) er den legitime myndigheten i Libya, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

  • Eva-Therese Loo Grøttum
  • Dyveke Nilssen

Artikkelen er over åtte år gammel

- Situasjonen på bakken er nå slik at Gaddafi ikke lenger er en maktfaktor, og på bakgrunn av det har vi gjort en vurdering de siste dagene om at overgangsrådet er den eneste legitime myndigheten i landet, sier utenriksministeren til VG Nett.

Utenriksministeren understreker at det ikke er snakk om en anerkjennelse av en regjering.

- Vi anerkjenner ikke regjeringer som kommer og går, men stater. Samtidig er det slik at å gi dette politiske signalet er noe som forplikter overgangsrådet i at de må opptre som et moderne og myndig styringsorgan. Det betyr at de må følge internasjonale regler som folkeretten, blant annet i hvordan de behandler fanger, sier han.

Les også: Støre: - NATO har bidratt til Gaddafis fall

Har medelt overgangsrådet

Det nasjonale overgangsrådet i Libya er basert i Benghazi og ble opprettet 26. februar i år.

Det nasjonale overgangsrådet ledes av Mustafa Abd al-Jalil. Han var justisminister for Gaddafis regjering for opptøyene startet, men hoppet av regimet 21. februar i år, da det ble brukt vold mot demonstrantene.

Støre har vært i kontakt med personer rundt lederen for å meddele Norges standpunkt.

- Hvordan reagerte de på dette?

- Det noterte de seg, og det satte de pris på. Nå har de tusen ting og arbeide med og en veldig dramatisk situasjon på bakken, så det lar vi dem jobbe videre med, sier Støre.

Les også: Gaddafi ble forrådt av sine egne

Blant utfordringene Libya står overfor, er å samle og representere de mange fraksjonene opprørerne består av, tror utenriksministeren.

Håper på Gaddafi-avklaring

Situasjonen i Libya har i løpet av de siste par dagene vært i rask endring, og Gaddafi og hans regime kontrollerer en stadig mindre del av landet.

VGTV: Vill fering i hjertet av Tripoli

Samtidig fortsetter spekulasjonene om hvor Gaddafi er og hvordan han vil håndtere situasjonen.

- Manges gjetting er at han fremdeles er i Tripoli. Han er jo en mann med mange utveier fluktmessig, og han har nok planlagt dette i lang tid. Det viktigste nå er at vi får en avklaring når det gjelder hans rolle, det tror jeg har en viktig sammenheng med å få slutt på kampene, sier Støre, og understreker at det fremdeles er en lang vei igjen å gå for Libya.

- Frykter du at Gaddafi vil slippe unna?

- Det må bli et tema nummer to i denne sammenhengen. Det viktigste er at situasjonen nå bli avklart slik at den militære belastningen han har påført sivile tar sliutt. Det har jo vært mange mulige løsninger gjennom våren, men alle har vært avhengige av at han vil tre til side, og det har han ikke vært villig til, sier Støre.

Ifølge Wikipedia er rådet anerkjent som Libyas legitime regjering av 32 land. I tillegg har flere andre land, samt FN, uformelle relasjoner med rådet. Frankrike var det første landet som anerkjente NTC som representant for det libyske folk.

Norge vil fortsette arbeidet i den internasjonale kontaktgruppen for Libya i tiden fremover, blant annet i et møte på embedsnivå førstkommende torsdag.

Les også

Mer om

  1. Libya

Flere artikler

  1. Algerie anerkjenner Libyas overgangsråd

  2. Støre: - NATO har bidratt til Gaddafis fall

  3. USA har hatt møter med Gaddafi-utsendinger

  4. Opprørere avviser at det pågår Libya-forhandlinger

  5. Russland nekter å anerkjenne libyske opprørere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder