EN AV LISTENE: Dette er en av de originale kopiene av Schindlers liste, vist frem til Tyskland i 1999. Foto: AP

Schindlers liste til salgs

(VG Nett) Den eneste private kopien av Oskar Schindlers liste over jøder som skulle reddes fra Hitlers konsentrasjonsleire, skal nå selges.

Artikkelen er over ti år gammel

Den berømte listen som er datert tilbake til 18 april 1945, er 13 sider lang. Prisen er satt til 13 millioner kroner.

Oskar Schindlers liste ble skrevet i samarbeid med hans regnskapsfører Itzhak Stern og inneholder informasjon om 1200 jøder.

Historien om Schindlers liste ble for alvor kjent da Hollywood-regissør Steven Spielberg valgte å lage en film med samme navn.

Viktig dokument

Mannen bak samler-nettstedet MomentsInTime.com, Gary Zimit, sier til Sky News at kopien av listen er det eneste private som fortsatt finnes.

- Det er et av de viktigste dokumentene fra andre verdenskrig, sier han.

Schindler var en tysk forretningsmann med et noe frynsete rykte. Han fulgte nazistene inn i Polen i håp om å tjene penger på å bruke billig jødisk arbeidskraft i landet.

Men etter å ha blitt vitne til at jøder ble pågrepet, utnyttet og drept i arbeid- og konsentrasjonsleire, begynte han å lete etter muligheter for å redde mulige ofre.

Han tjente mye penger i Polen, men brukte alt på å prøve å redde jøder. Han døde som en fattig mann.

Fire andre kopier

Det finnes nå fire andre kjente kopier av listen i verden. En er på det amerikanske Holocaust-museet, en er i de tyske statsarkivene og to andre befinner seg i Yad Vashem-museum i Israel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder