Skandalene som har rystet den amerikanske hæren

(VG Nett) Soldatene som urinerer på døde Taliban-soldater er en av flere skandaler i den amerikanske hæren.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

En ny video viser fire amerikanske marineinfanterister som angivelig urinerer på likene av Taliban-opprørere.

En av soldatene sier: «Ha en fin dag, kompis», mens en annen soldat spør om uttalelsen blir fanget på video, ifølge CNN.

Alle fire ser ut til å være fullt klar over at de blir filmet.

Saken har nå ført til full etterforskning i den amerikanske marinen. De fire på videoen skal ennå ikke ha blitt identifisert.

TORTUR: Dette bildet viser en fange i Abu Hraib-fengselet på toppen av en boks, mens han blir torturert med strømledninger. Foto: AP


VGTV: Her urinerer amerikanske soldater på døde Taliban-opprørere

Flere skandaler

Men det er ikke første gang den amerikanske hæren rystes av skandaler der soldater anklages for mishandling og tortur. Amerikanske styrker har vært innblandet i en rekke overgrep i sine operasjoner i utlandet de siste årene.

Den mest kjente hendelsen er kanskje da amerikanske fengselsansatte torturte fanger i det irakiske fengselet Abu Ghraib i 2004. Her ble flere fanger torturert og ydmyket av til amerikanske ansatte, som senere ble dømt.

Blant annet ble en iraker plassert på en stol og strømtorturert. Andre fanger ble strippet nakne og ydmyket.

Soldatene poserte også med lik av fanger.

«Kill Team»

I 2010 ble det såkalte «Kill Team» rullet opp. Fire amerikanske soldater i det sørlige Afghanistan hadde drept tre afghanske sivile og samlet kroppsdelene deres. Blant annet skal soldatene ha samlet fingre og hodeskallen til et av ofrene.

DØMT: Kill Team-medlemmet Jeremy Morlock ble dømt til 24 år i fengsel. Foto: AP

Soldatene dannet en slags dødsskvadron, eller «Kill Team». Disse drepte sivile, for så å mishandle de døde kroppene.

Soldatene tok også rystende bilder av krigsfangene. Blant annet publiserte Rolling Stones bilder av to afghanere som var bundet sammen med et skilt hengende over kroppen. Der stod det «alle talibanere er døde».

I Der Spiegel var det også bilder der soldatene poserte sammen med drepte afghanere. På et av bildene smiler en av soldatene, mens han holder et lik opp etter håret.

Den angivelige hovedmannen, sersjant Calvin Gibbs, ble dømt til livstid, med mulighet for løslatelse etter ti år. Flere andre som skal ha deltatt i drapene ble dømt til lange fengslesstraffer.

Gjengvoldtatt og drept

En annen rystende skandale var da Abeer Qassim Hamza (14) ble voldtatt og drept av amerikanske soldater, sammen med familien. Hendelsen fant sted i Mahmudiyah i Irak.

De fem soldatene som gjennomførte ugjerningen skal tidligere ha trakassert datteren. 12. mars 2006 trengte fire soldater seg inn i familiens hjem, mens femtemann holdt vakt. Ugjerningen skjedde midt på dagen og soldatene var uten uniform.

OFFER: Abeer Qassim al-Janabi skal ha vært 14 år da hun ble drept og voldtatt av amerikanske soldater. Dette bildet skal være tatt da hun var syv år gammel. Foto: AP

De skal ha skilt familien fra den 14 år gamle jenta. Mens foreldrene og hennes yngre søster ble drept, ble jenta voldtatt og skutt i hodet. Deretter satte de fyr på henne, for å fjerne bevis.

En annen hendelse fra Irak-krigen var da en funksjonshemmet mann ble kidnappet av syv amerikanske soldater i byen Hamdania 26. april 2006. Han ble deretter skutt i anskiktet.

Etter at den 52 år gamle mannen døde skal soldatene ha plantet et gevær og en spade ved siden av ham for å få det til å se ut som om han holdt på å plante en bombe.

Artikkelen fortsetter.

DREPT OG VOLDTATT: Nabo og øyevitne Hussein Mohammed peker på det bloddekkede gulvet der han fant de tre drepte familiemedlemmene til den unge irakiske jenta som ble voldtatt og drept i et annet rom i hjemmet i Mahmoudiya sør i Bagdad i 2006 Foto: AP

«Vel skyt dem»

I mars 2006 ble det avslørt at amerikanske soldater skulle ha massakrert 24 sivile irakere i Haditha. Flere av barna ble drept i soverommet. Det ble først forklart at soldatene hadde blitt utsatt for en veibombe og så angrepet. Men siden kom det frem at de skulle ha gått fra rom til rom i hus og massakrert sine ofre.

BLODSPOR: Veggene på soverommet fra den angivelige massakren i Haditha viser tydelige blodspor. Foto: AP

Tilfeldige sivile skal ha blitt skutt på åpen gate og soldatene skal ha urinert på flere av ofrene. Da en av soldatene sa til sin offiser at det bare var kvinner og barn i et av rommene, skal han ha fått til svar:

«Vel, skyt dem».

Flere av soldatene slapp tiltale fordi de samarbeidet med påtalemyndighetene, mens de angivelige hovedmennene bak massakren til slutt likevel ble frikjent.

Til tross for frikjennelsene og striden om hendelsesforløpet har hendelsen blitt sammenliknet med den amerikanske massakren i My Lai i Vietnam i 1974. Det ble også laget en film, «Slaget om Haditha», som kom i 2007.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder