TUNGT: Grete Faremo har hatt tunge dager som forsvarsminister. Her ser hun på at kistene med de fire drepte soldatene blir båret ut av et Svensk Hercules fly på flypalssen i Mazar-E-Sharif før de skal sendes til Norge. Foto: FORSVARET

Forsvarsministeren følger bårene med de falne soldatene hjem: Faremo til VG Nett: - Min tøffeste dag i karrieren

MAZAR-E SHARIF (VG Nett) Forsvarsminister Grete Faremo mener det vil ta tid å fordøye inntrykkene etter å ha møtt sørgende norske soldater i Afghanistan.

  • Rune Thomas Ege
  • Roar Dalmo Moltubak
  • Ole N. Olsen
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL


Hun beskriver de siste to døgnene som de tøffeste i karrieren.

- Ja, det vil jeg si. Jeg tror aldri jeg har vært i nærheten av å være med på noe lignende. Inntrykkene fra de siste to dagene kommer jeg til å bruke mye tid på å fordøye, sier en tydelig preget forsvarsminister til VG Nett.

VG Nett har fulgt ministeren under maratonprogrammet i Afghanistan det siste halvannet døgnet. Hun tok selv avgjørelsen om å dra til Afghanistan for å følge de fire kistene hjem, etter at hun søndag kveld fikk beskjeden om det største tapet av norske soldater siden 2. verdenskrig.

SAMLESIDE:Les alt om Afghanistan her!

Møter de pårørende

- Det var veldig viktig for meg å følge bårene hjem til de pårørende, sier Faremo.

Tidlig i morges lettet det amerikanske C17 transportflyet fra flyplassen som ligger i tilknytning til de norske og tyske leirene i Mazar-e Sharif i Nord-Afghanistan. I ettermiddag venter båreseremoni på Gardermoen, der Faremo blant annet skal møte de drepte soldatenes pårørende.

- De siste dagene har vært utrolig kontrastfylte. Fra det tunge budskapet om dødsfallene søndag kveld til seremonien for soldatene som kom hjem fra Afghanistan på mandag, sier Faremo til VG Nett.

I Afghanistan har statsråden vært gjennom flere ulike minnestunder og markeringer, i de norske leirene i Mazar-e Sharif og Meymaneh.

Forsvarets farvel

Det var klokken 17.26 søndag at den norske leiren i Meymaneh fikk den første meldingen om at det pansrede Iveco-kjøretøyet ble rammet av en veibombe, som kostet fire norske soldater livet. Bomben var så kraftig at de andre soldatene på stedet raskt forsto at livene til de fire kollegene ikke sto til å redde.

(Saken fortsetter under bildet)

NATTEN ETTER BOMBEN: Elleve timer etter at den skjulte bomben rammet det norske kjøretøyet, tar en soldat dette bildet. Det er det første bildet som viser stedet der de fire nordmennene mistet livet søndag kveld. Foto: FORSVARET

En drøy halvtime etter den fatale hendelsen, klokken 18.11, landet helikopteret med de to første avdøde i Meymaneh. De to andre drepte soldatene ble senere kjørt til leiren i bil.

Forsvarminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde besluttet raskt å følge bårene til de falne soldatene hjem til Norge. Allerede tirsdag satt de på et fly til Afghanistan.

Etter flere seremonier i de norske leirene i Meymaneh og Mazar-e Sharif, er Faremo og Sunde nå på vei tilbake til Norge. I det samme flyet er de fire kistene med drepte, norske soldater.

Forsvarets farvel

Flyet som frakter kistene hjem, skal etter planen lande på den militære delen av Gardermoen flyplass torsdag klokken 18.00. Da vil det bli gjennomført et såkalt båremottak, en minneseremoni hvor bårene formelt overleveres til de pårørende. Dette er en kort seremoni, hovedsakelig med deltakelse fra familie, forsvarets ledelse og soldatens hjemmeavdeling.

VGTVsender direkte fra seremonien, som etter planen skal begynne klokken 18.00.

- Seremonien startes med et bønnesignal som spilles av en hornblåser fra HM Kongens Garde. Etter det vil Generalinspektøren for Sjøforsvaret holde en tale, etterfulgt av en båreandakt ved sjefspresten i Sjøforsvaret. Så spilles det igjen et bønnesignal og kistene bæres ut til ventende biler, sier major Christian Øverli ved kommunikasjonsenheten i Forsvarsdepartementet.

Frithjof Jacobsen kommenterer:Fire døde som forandrer alt

På seremonien vil også forsvarministeren, forsvarssjefen, statsminister Jens Stoltenberg og kronprins Haakon være til stede.

- Dette er Forsvarets farvel. I tillegg vil de avdødes nærmeste kolleger få anledning til å ta farvel, før bårene overleveres til de pårørende sier Øverli.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder