INNGÅR FORLIK: Politikens sjefredaktør Tøger Seidenfaden og advokat Faisal Yamani møttes i London for å forhandle forliket. Foto: Per Magid, Politiken
INNGÅR FORLIK: Politikens sjefredaktør Tøger Seidenfaden og advokat Faisal Yamani møttes i London for å forhandle forliket. Foto: Per Magid, Politiken

Her inngår Politiken forlik om Muhammed-tegningene

Dagbladet beklager ikke publisering

UTENRIKS

(VG Nett) Den danske avisen Politiken sier unnskyld for krenkelsen av muslimer etter at de trykket Muhammed-tegningene, og inngår her forlik med etterfølgerne til profeten Muhammed.

Publisert: Oppdatert: 26.02.10 10:59

Forliket er inngått mellom avisen og åtte organisasjoner som til sammen representerer 94.923 av profeten Muhammeds etterfølgere, skriver Politiken i dag. Forliket møter sterke reaksjoner hos flere politikere i Danmark.

LES OGSÅ:Vurderer å utvise Mohammad

- Forliket ser fremover og uttrykker meget fornuftige synspunkter. Det kan kanskje være med på å minske noen av de spenningene som har vist seg å være meget seiglivede. Det gir uttrykk for et håp om at Danmarks - og ikke minst danske mediers - forhold til den muslimske verden kan forbedres, sier Politikens sjefredaktør Tøger Seidenfaden til sin egen avis.

Han sier også at han ikke mener Politiken har gitt avkall på ytringsfriheten ved å inngå forliket.

Ba om unnskyldning i brev

Bakgrunnen for saken er at 11 danske aviser i august 2009 fikk en henvendelse fra Faisal Yamani, en saudisk advokat som representerer de åtte organisasjonene som Politiken har ingått forlik med. I brevet krevde advokaten at avisene fjernet Muhammed-tegningene fra nettsidene sine, at de sa unnskyld og at de lovet ikke å trykke tegningene igjen.

Blant de 11 som fikk brev er Berlingske Tidende, Jyllands-Posten og Kristeligt Dagblad, men alle tre sier til Politiken at de ikke kommer til å inngå forlik hvor de unnskylder for krenkelsene, slik Politiken har gjort.

- Dypt, dypt pinlig

Lederen av dansk folkeparti, Pia Kjærsgaard, er en av dem som reagerer sterkt på forliket.

LES OGSÅ:- Ikke ekstremister

- Det er dypt, dypt pinlig at Tøger Seidenfaden selger ut av Danmarks og Vestens ytringsfrihet. Jeg kan rett og slett ikke ta skarpt og dypt nok avstand fra at man totalt underkaster seg en slik doktrine, sier hun til Politiken.

Hun får følge av leder Helle Thorning-Schmidt i Socialdemokratiet.

- Det er vanvittig. Det er krenkelser i mediene hver eneste dag. Slik er ytringsfriheten, sier hun.

Overrasket Dagblad-redaktør

Her i Norge har det vært mye debatt og demonstrasjoner etter at norske Dagbladet trykket en tegning av profeten Muhammed som gris. Konstituert sjefredaktør Lars Helle sier han er overrasket over Politikens avgjørelse.

LES OGSÅ:Mohyeldeens far: Mener sønnen har blitt et hatobjekt

- Jeg skal ta ansvar for Dagbladet, så får Politiken selv stå for sine vurderinger, men jeg kan si så mye som at jeg er overrasket, sier Helle til VG Nett.

Han gjør det helt klart at det ikke er aktuelt for Dagbladet å gå ut med en lignende beklagelse.

LES OGSÅ:Hevder Dagbladet ville ta hevn

- Jeg forstår det slik at dette er resultat av et forlik etter at avisen ble saksøkt. Vi har ikke mottatt noe slikt søksmål, og er dermed i en helt annen situasjon, sier Helle.

- Frykter du at dette skal føre til økt press mot Dagbladet og andre medier som har publisert tegningene?

- Det kan sikkert føre til økt press, men det får i såfall bare komme, sier Helle.

LES OGSÅ:Politiet i Bodø fjernet Muhammed-tegning

Verken VG eller VG Nett har trykket Muhammed-tegningene.

- VGs stiftelseserklæring vektlegger at vi skal bidra til å bygge bro mellom motsetningene i samfunnet, som ikke er ideologisk begrunnet. Vi ønsker å trå varsomt og vil ikke bidra til å eskalere konflikten som religiøse ekstremister og terrorister prøver å skape. Ved å publisere tegningene på VG Nett risikerer vi å støte vanlige muslimer i Norge, men vi omvender neppe en eneste terrorist, har VG Netts sjefredaktør Espen Egil Hansen tidligere sagt til VG Nett.

Her kan du lese mer om