FLERE FEIL: Det israelske forsvaret tar selvkritikk etter Gaza-bordingen. Foto: AFP

- Forberedte seg ikke godt nok på Gaza-bording

Det israelske militæret forberedte seg ikke seg godt nok på aksjonen mot Gaza-konvoien i mai. Det går det fram av forsvarets egen rapport, som siteres i israelske medier.

Artikkelen er over ni år gammel

Det ble gjort feil i alle kommandoledd, heter det i den første rapporten om bordingen 31. mai. Militærets gransking ble overlevert til forsvarssjef Gaby Ashkenazi søndag og omtalt i israelske medier mandag.

Granskerne mener blant annet at marinen ikke tok høyde for at de israelske kommandosoldatene kunne møte motstand på konvoien med hjelpeforsyninger, skriver avisen Yediot Aharonot.

Israel sier soldatene handlet i selvforsvar da de åpnet ild mot aksjonister som angrep soldatene på det tyrkiske skipet Mavi Marmara. Ni tyrkiske aksjonister ble drept om bord.

Aksjonen mot hjelpekonvoien ble møtt med massiv kritikk internasjonalt og gjorde at søkelyset igjen ble rettet mot Israels blokade av Gazastripen.

Få soldater

Sammenstøtene på Mavi Marmara skjedde delvis fordi marinen ikke brukte nok soldater i aksjonen, heter det i rapporten, som er ført i pennen av den tidligere generalen Giora Eiland og formelt skal legges fram senere mandag.

Militæret koordinerte heller ikke operasjonen godt nok med etterretningstjenesten, og deler av informasjonen som ble brukt, var feilaktig, mener granskerne.

Det er ikke trolig at navngitte offiserer blir bedt om å trekke seg av granskerne, ifølge avisen Jerusalem Post. Men det spekuleres like fullt på at sentrale tjenestemenn kan miste jobben.

Israel har også opprettet en sivil kommisjon som skal se på selve rettsgrunnlaget for den israelske aksjonen i internasjonalt farvann og den fire år lange blokaden av Gazastripen. Israel har avvist et forslag fra FN om å opprette en internasjonal gransking.

Nytt forsøk

Også fremtidige forsøk på å bryte Gaza-blokaden vil bli stanset, understreker israelerne. Det er foreløpig uklart om skipet Amalthea, som er på vei mot Gaza med libyske forsyninger, vil prøve å nå Gazastripen eller dra til Egypt slik Israel har bedt om.

- Israel kommer ikke til å la skipet nå Gaza, sa den israelske ministeren Yossi Peled søndag.

Etter omfattende kritikk og press fra verdenssamfunnet har Israel lempet på blokaden noe den siste tiden. Men statsminister Benjamin Netanyahu understreker at Israel fortsatt kommer til å stanse våpen og krigsmateriell fra å nå Gaza.

Les også

 1. Her er de nye blokadereglene for Gaza

  (VG Nett) Israel lemper på den utskjelte blokaden av Gazastripen, og tillater flere varer over grensen enn tidligere.
 2. Gaza får sjokolade, men ikke sement

  Etter at Israel lettet på blokaden av Gazastripen, er det nå mulig å kjøpe både sjokolade og sjampo.
 3. Rapport: Blokaden av Gaza skader mental helse

  Gazakrigen og den israelske blokaden av Gazastripen har ført til langvarig skade på palestinernes mentale helse, skriver…
 4. Gaza-fiskere tvinges på land

  GAZA (VG Nett) Fiskerne i Gaza risikerer å bli angrepet av israelske marinefartøy dersom de går lengre enn tre nautiske…
 5. Konvoi-granskere får ikke avhøre soldater

  (VG Nett) Kommisjonen som skal granske det blodige angrepet på nødhjelskonvoien til Gaza, får ikke anledning til…
 6. Gaza-lege: - Blokaden dreper pasienter

  GAZA (VG Nett) Hver uke dør pasienter på Al Shifa-sykehuset i Gaza på grunn av mangel på utstyr, eller fordi de ikke…
 7. Aktivister på Gaza-konvoi ble skutt flere ganger

  Sju av de ni aktivistene som ble drept av israelske soldater under bordingen av hjelpekonvoien til Gaza, ble skutt flere…
 8. Israelsk militærfly nektet tilgang til tyrkisk luftrom

  Et israelsk militærfly er nektet tilgang til tyrkisk luftrom etter bordingen av konvoien med nødhjelp til…
 9. UD har ikke fått Gaza-invitasjon

  Utenriksminister Jonas Gahr Støre diskuterer en mulig reise til Gazastripen med europeiske kolleger, men har ikke fått…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder