DØR: Niger er et av de landene i verden hvor flest barn dør før de fyller fem år. Foto: Rachel Palmer/Redd Barna

- 70.000 barn vil dø i løpet av G8- og G20-møtene

Stoltenberg: - Det er dypt tragisk

(VG Nett) I helgen samles verdens rikeste og mektigste land i Canada i forbindelse med G8- og G20-møtene. Ifølge Redd Barna vil over 70.000 barn under fem år dø i løpet av fredag, lørdag og søndag.

Ole N. Olsen
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL


Redd Barna krever nå at G8-landene gir den støtten som trengs for at færre kvinner og barn skal dø av sult og helseproblemer i utviklingsland.

- Det er helt uakseptabelt at det hvert år dør 8,8 millioner barn før de fyller fem år. De fleste dødsfallene er helt unødvendige og kan forhindres med enkle og billige metoder, sier generalsekretær Tove. R. Wang i Redd Barna.

Statsoverhoder i G8-landene møtes årlig for å diskutere økonomiske og politiske spørsmål. Også EU er fast representert på disse møtene. Utviklingen i Afrika står høyt på dagsorden når landene skal møtes i helgen.

Ønsker norsk støtte

Ifølge planene for G8-møtet, er Canada villig til å bruke en milliard kroner for bedre helsesituasjonen for mødre og barn i Afrika. Betingelsen er at de andre landene i gruppen også bidrar. Ifølge kanadiske medier har regjeringen i Canada også vært i kontakt med Norge for å få støtte til initiativet.

Les også:Nye mistanker mot Iran hovedtema på G8-møteLes også: Arrestert for bombeplaner

- Jeg håper G20-møtet ikke vil glemme de alt for lite synlige krisene i mange utviklingsland. Millioner av mennesker lider i såkalte glemte kriser. Ikke alle kriser får like mye oppmerksomhet og for hver høyprofilert katastrofe, vil en annen bli ignorert, sier generalsekretær Børge Brende i Røde Kors.

Saken fortsetter under bildet.

LÆRER: Hjelpeorganisasjoner yter bistand ved blant annet å lære opp mødre til å se tegnene på underernæring. Foto: Rachel Palmer/Redd Barna

Lider av matmangel

Brende mener det er vanskelig å samle inn penger til slike glemte kriser. Han forteller at Røde Kors derfor har valgt å bruke penger fra sitt nødhjelpsfond, for å bidra til en del lite synlige bistand.

RADMAGER: To år gamle Rahila veide kun 5,2 kilo, da hun ankom helseklinikken i Niger. Til sammenligning veier en norsk toåring vanligvis det dobbelte. Foto: Rachel Palmer/Redd Barna


- I Niger lider mer enn halvparten av befolkningen på 15 millioner av matmangel på grunn av sviktende nedbør, og ifølge opplysninger som Røde Kors har innhentet, er årets avlinger under 30 prosent av fjorårets nivå. Den vedvarende glemte matkrisen i Niger får dramatiske konsekvenser for landets mange barn, sier han.

Les også:Arrestert med motorsag og bensin ved G20-møtet

- Det er rystende

Brende karakteriserer situasjonen som svært alvorlig i land som Guatemala, Niger og Mongolia.

- Jeg syns det er rystende å tenke på at så mange barn i Niger rett og slett lider under en akutt underernæring og mangel på mat, og at man ikke har greid å stille opp for disse barna på et tidligere tidspunkt, sier Brende.

Saken fortsetter under bildet.

DE MEKTIGE SAMLES: Forbundskansler i Tyskland, Angela Merkel, ankom Canada for å delta på årets G8-møte i går. Foto: EPA

Svakeste hardest rammet

Ifølge Redd Barna spiller Norge og statsminister Jens Stoltenberg en sentral rolle i å få på plass en global handlingsplan for å redusere barne- og mødredødeligheten. Planen skal lanseres av FNs generalsekretær på toppmøtet om FNs tusenårsmål i september. Statsministeren selv reagerer også på situasjonen i Niger.

- Det er dypt tragisk og det viser igjen at det er de svakest stilte som rammes hardest av kriser, enten de er utløst av konflikter eller klimaendringer, sier Jens Stoltenberg til VG Nett.

Les mer om G8 her (ekstern lenke)

Saken fortsetter under bildet.

DØR FØR FEM: Ett av seks barn i Niger opplever aldri sin femårsbursdag, ifølge Redd Barna. Foto: Rachel Palmer/Redd Barna

-Tusenvis kan dø

Før matkrisen som nå herjer i Niger, var allerede 43 prosent av barna under fem år kronisk underernærte. Ifølge Redd Barna kan ytterligere 1,2 millioner barn bli underernært og tusenvis dø av sult eller sykdommer i løpet av sommeren. Det håper hjelpeorganisasjonene å avverge, og støttes av statsminister Jens Stoltenberg.

STATSMINISTER: Jens Stoltenberg. Foto: Reuters


- Jeg opplever at mange ledere, både i den rike og i den fattige verden, er svært opptatt av å redusere barne- og mødredødeligheten. I økonomisk vanskelige tider for mange land er det ekstra viktig å mobilisere støtte til de som har det vanskeligst. Derfor er det veldig positivt at Canada har satt denne saken på dagsorden nå, sier Stoltenberg.

Les mer om G20 her (ekstern lenke)

Mål for demonstrasjoner

Møtene som denne helgen holdes i Canada er ofte utsatt for kraftige demonstrasjoner, blant annet fra antiglobaliseringsgrupper. I går ble en mann arrestert med slegge, motorsag, balltre, armbrøst og bensinkanner i bilen, like i nærheten av stedet hvor G20-møtet skal avholdes. Ytterligere en person er arrestert onsdag, mistenkt for å ha bombeplaner mot G20-møtet.

TØRKE: Mer enn halvparten av befolkningen i Niger lider av matmangel på grunn av sviktende nedbør. Foto: Rachel Palmer/Redd Barna

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder