TILTALT: Sharok Ezazi er igjen i politiets søkelys - denne gang tiltalt for sigarettsmugling i Sverige. I 2005 ble han dømt til seks og et halvt års fengsel for grovt trygdebedrageri. Foto: Jan Petter Lynau

Tiltalt for å ha smuglet 10 millioner sigaretter

Utpekt som hovedmann

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Sharok Ezazi ble i Svea Hovrätt i mars 2013 frifunnet i denne saken. Han ble i Värmlands tingrett opprinnelig dømt til fire års fengsel, men den dommen ble altså opphevet av hovretten. Han er dermed endelig renvasket for anklagene om sigarettsmugling.

Les mer om frifinnelsen her

(VG) Eks-psykiater Sharok Ezazi (42) er tiltalt for å ha smuglet over 10 millioner sigaretter fra Norge til Sverige.
Ifølge tiltalen skal den norskiranske 42-åringen ha fått fraktet det store sigarettpartiet inn i Sverige via tollstasjonen i Hån Årjängs kommune 12. februar i år.

Sammen med Ezazi er seks andre menn - i alderen 22 år til 50 år - tiltalt i saken.

Svenske myndigheter mener at Ezazi og de andre tiltalte skal ha forsøkt å lure tollerne trill rundt:

Til tollerne opplyste de som er tiltalt for smuglingen at det store sigarettpartiet skulle kjøres gjennom Sverige til Riga i Latvia.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN? TIPS VG NETT HER

Unndratt skatt og avgifter for 17 millioner kroner

Men i stedet skal lasten ha blitt kjørt til Ørebro hvor smuglerligaen losset og sorterte lasten. Derfra ble de ti millioner sigarettene fraktet videre til Stockholmsområdet, mener svensk politi.

Ifølge tiltalen har Ezazi og de seks andre tiltalte mennene unndratt skatt og avgifter på til sammen 17 millioner kroner.

Svensk politi slo til mot den antatte smuglerligaen 19. mars og pågrep fem av de sju mennene. Under razziaer har politiet funnet ca. 7,6 millioner av sigarettene.

LES OGSÅ:Ezazi dømt til fengselsstraff

Dømt for omfattende trygdebedrageri

Sharok Ezazi ble kjent da han i 2003 ble pågrepet etter en rekke VG-avsløringer. Den daværende psykiateren ble dømt til fengsel i seks og et halvt år for omfattende trygdebedragerier og underslag.

Han ble også fradømt retten til å praktisere som lege for alltid.

Retten mente at psykiaterens forretningsvirksomhet hadde karakter av organisert kriminalitet.

Etter å ha sonet denne dommen meldte han flytting til Sverige i februar 2008.

Halvannen måned etter at svenske tollere og politi slo til mot Ezazis angivelige hjelpere ble han besluttet pågrepet. Men først 30. mars ble han pågrepet i Oslo.

I slutten av november i fjor ble Ezazi ranet i en leilighet av fire maskerte menn. Etter ranet sendte han ut en SMS til sine kontakter hvor han utlovet en dusør på 500 000 kroner til den som kunne gi informasjon om ransmennene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder