Hamas gleder seg over FN-vedtaket

Støtter tostatsløsning basert på 1967-kartet

(VG Nett) Hamas-bevegelsen gleder seg over den palestinske presidenten Mahmoud Abbas' seier i FN - og anerkjenner med det Israel som stat.

Jorid Nordmelan
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Dette er en ny seier på veien mot frigjøringen av Palestina, sier den høytstående Hamas-representanten Ahmed Yussef.

BAKGRUNN: Overveldende FN-seier for Palestina

Han legger til at Hamas' regner oppgraderingen av palestinernes status i FN som en «felles bragd».

Historisk støtte

Hamas er av blant annet EU og USA stemplet som en terrororganisasjon, og det kom derfor overraskende på mange at Hamas ikke bare støtter oppgraderingen i FN, men også hele resolusjonen som Abbas fremmet.

Tidligere har ikke Hamas verken anerkjent Israel som en stat, eller ønsket at Palestina skal promoteres diplomatisk av Abbas.

Det at de nå støtter Abbas' resolusjon innebærer blant annet at Hamas nå støtter en tostatsløsning mellom Israel og Palestina som legger 1967-kartet til grunn, selv om de fortsatt optimalt sett mener 1948-delingen bør være utgangspunktet.

Hamas var lenge motstandere av forsøket på å få status som observatørstat i FN, men forandret mening tidligere denne uken.

En teori om den plutselige forandringen i oppfatning er at Hamas og Abbas' Fatah kan ha blitt brakt tettere sammen i lys av de seneste angrepene mot Gaza, skriver Jerusalem Post.

«Felles nasjonal strategi»

Hamas' øverste leder Khaled Meshaal mener FN-vedtaket torsdag må ses som del av en felles nasjonal strategi for palestinerne. Også den nylig avsluttede krigen på Gazastripen bør regnes som en del av denne strategien, ifølge Meshaal.

- FN-vedtaket vil gjøre det lettere å forene den palestinske nasjonale innsatsen, sier Hamas-lederen i et intervju med nyhetsbyrået Reuters.

Mens president Abbas leder de palestinske myndighetene på Vestbredden, er det den islamistiske Hamas-bevegelsen som har makten på Gazastripen.

USA skuffet etter oppgradering

Norge og andre europeiske land gledet seg, men USA var skuffet etter at palestinerne fikk oppgradert sin status i FN.

STØTTER IKKE ENDRING: Hillary Clinton er skuffet over torsdagens vedtak i FN. Her taler hun under en konferanse i Washington samme dag. Foto: Jim Watson, AFP Photo / NTB Scanpix

Den amerikanske utenriksministeren Hillary Clinton kritiserte vedtaket umiddelbart etter avstemningen i FNs hovedforsamling torsdag kveld, ved å gjenta det hun har sagt hele uken:

- Vi har vært tydelige på at det kun er gjennom direkte forhandlinger at palestinerne og Israel kan oppnå den freden de begge fortjener, sa Clinton.

Hun la også til at FN-vedtaket var «beklagelig» og at det vil virke mot sin hensikt. Oppgraderingen av palestinernes status vil legge nye hindringer i veien for arbeidet med å skape fred i Midtøsten, mener Clinton.

USAs FN-ambassadør Susan Rice ga uttrykk for det samme synspunktet.

- De storslåtte erklæringene her i dag vil snart blekne, og det palestinske folk vil våkne opp i morgen og oppdage at det er lite i livene deres som har endret seg. Bortsett fra at utsiktene til varig fred er blitt dårligere, sa Rice i Hovedforsamlingen etter avstemningen.

Norge fornøyd

Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) kaller FN-avstemningen en milepæl og er svært godt fornøyd med at alle de nordiske landene og et flertall av medlemslandene i EU stemte ja.

- Avstemningen torsdag er en milepæl og demonstrerer det internasjonale samfunnets klare støtte til det palestinske statsbyggingsprosjektet og en fremtidig palestinsk stat, sa Eide torsdag kveld.

SEIERSKLEM: President Mahmoud Abbas klemmer tyrkias utenriksminister, Ahmet Davutoglu, etter at resultatet er klart. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix


Frankrike stemte for å gjøre Palestina til observatørstat, men president François Hollande minner likevel om at det kun er forhandlinger som kan skape fred.

- Direkte dialog er den eneste måten å få en endelig slutt på denne konflikten på. Frankrike er rede til å bidra, som en venn av både Israel og Palestina, sa presidenten etter vedtaket.

Israel har truet med sanksjoner

Palestinerne vil med oppgradert status blant annet bli i stand til å klage den israelske okkupasjonen og de ulovlige bosetningene på Vestbredden inn for Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

- Palestinerne la frem en balansert og konstruktiv resolusjonstekst som samlet bred støtte. De har med dette også gjort det klart at de slutter fullt ut opp om en fredelig forhandlet løsning på konflikten med Israel, sier utenriksminister Eide.

Israel har truet med straffesanksjoner som å holde tilbake palestinske skatteinntekter eller sågar «styrte» Abbas dersom FN-fremstøtet gjennomføres.

Formelt går Palestina nå fra å være «non-member observer entity» to «non-member observer state». Det er den samme statusen som Vatikanet har, og krever ikke godkjenning i Sikkerhetsrådet, slik fullt medlemskap gjør.

USA har altså veto-rett i Sikkerhetsrådet.

VG Nett/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder