OMSTRIDT: I januar brukte legene 18 minutter på å ta livet av dødsdømte Charles Warner, som ble dømt til døden for å voldtekten og drapet på en baby i 1997. Foto: Ap ,

Sa «kroppen min brenner» under henrettelse – fengselet brukte
feil gift

Før han døde beskrev dødsdømte Charles Warner (47) at giften i kroppen hans «føltes som syre». Nå viser det seg at legene brukte feil gift under henrettelsen.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Warner, som ble henrettet i Oklahoma i januar, døde i det som amerikanske medier omtalte som en skandalehenrettelse.

Vitner har tidligere fortalt at amerikaneren, som legene brukte 18 minutter på å henrette, hadde rykninger i kroppen i minst syv minutter etter at den siste sprøyten ble satt.

Fangen hevdet å ha store smerter under prosessen og uttalte blant annet at «kroppen min brenner». Nå viser det seg at fengselet tabbet seg ut.

En fersk obduksjonsrapport viser at et av stoffene i giftsprøyten som Warner ble henrettet med, var kaliumacetat – og ikke kaliumklorid, som under henrettelser skal bidra til å stanse hjertet, melder britiske The Guardian.

Ifølge flere eksperter er sistnevnte ikke en akseptabel erstatning for stoffet som egentlig skal brukes, skriver avisen.

Fått med deg denne? Nordmann søkte om å bli henrettet i USA

Dømt for babydrap

Tidligere denne måneden besluttet Oklahoma å utsette alle henrettelser i delstaten av samme årsak. Henrettelsen av drapsdømte Richard Glossip ble stanset i siste liten, etter at det ble oppdaget at kaliumklorid var erstattet med kaliumacetat.

Etter Glossip-saken la lederen for fengselsmyndighetene i Oklahoma, Robert Patton, skylden på delstatens leverandør av dødscocktailen.

De skal ha erstattet kjemikaliene med hverandre uten å nevne dette for fengselsmyndighetene, fordi de hevdet at begge stoffene ville ha den samme effekten under henrettelser.

Les også: I april var han foreleser på Blindern. Nå er han dømt til døden.

Charles Warner var dømt til døden for voldtekten og drapet på en elleve måneder gammel baby i 1997. Ifølge AP kom fangen med følgende unnskyldning før han døde:

– Jeg er lei meg for all smerten jeg har skapt. Jeg er ikke et monster. Jeg gjorde ikke alt det de sier at jeg gjorde. Jeg elsker mennesker. Jeg elsker familien min. Jeg elsker Jesus.

Sett denne? Kelly skulle henrettes - utsatt på grunn av dårlig værmelding

Krevde gift-svar

I fjor fikk Warner og en annen dødsdømt medhold fra en dommer på kravet om at delstaten måtte avsløre hva dødssprøyten skulle inneholde.

Fangene var bekymret, etter flere episoder med henrettelser som gikk galt fordi myndighetene eksperimenterte med en uprøvd giftblanding.

I april i fjor brukte legene 43 minutter på å ta livet av dødsdømte Clayton Lockett i Oklahoma. Hjertet hans stoppet ikke før legene hadde gjort ti forsøk på injisere giften i ham.

Warner var den første fangen som ble henrettet i delstaten etter Lockett.

Husker du? Japans «svarte enke» dømt til døden

Fengslene eksperimenterer

Fengslenes europeiske medisinprodusenter ønsker ikke lenger å bli knyttet til henrettelser, noe som har ført til store logistiske problemer.

Myndighetene i delstatene som fortsatt praktiserer dødsstraff har derfor de siste årene eksperimentert med nye dødscocktailer, fordi det har blitt krevende å skaffe medikamentene som ble brukt tidligere.

Sett? Warren hadde IQ på under 70 - ble likevel henrettet

De tre stoffene som brukes skal henholdsvis roe ned fangen, lamme pusteorganene og til slutt stanse hjertet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder