Bortført av Boko Haram for tre år siden - her blir de gjenforent med familiene

UTENRIKS

82 av de nigerianske skolejentene som siden 2014 har levd i terrororganisasjonens fangenskap, fikk lørdag se sine kjære igjen.

Publisert:

– I dag er jeg veldig glad. Det er jul og nyttårsaften på en gang. Jeg er ekstremt glad, og jeg takker Gud, sier Godiya Joshua, mor til Esther Joshua, til AP.

Esther er en av de 82 jentene som tidligere i mai ble frigitt etter mer enn tre år hos den ytterliggående islamistiske terrorgruppen Boko Haram. Lørdag fikk jentenes familier reise til hovedstaden Abuja for å omfavne sine døtre, søstre og kjærester.

Les mer: Alle håpet at deres datter var frigitt

Gruppen på 82 jenter er den største enkeltstående frigivelsen av de til sammen 276 Chibok-skolejentene som ble bortført i april 2014. Fem fengslede Boko Haram-medlemmer ble byttet bort for å få til frigivelsen, ifølge AP.

Støtte fra Obama

Fortsatt savner nigerianske myndigheter 113 av de bortførte jentene.

– Vår glede vil aldri være fullverdig før vi får se alle jentene, fordi hver Chibok-jente betyr mye for alle Chiboks innbyggere, sier Yahi Bwata, en annen av mødrene, til nyhetsbyrået.

Massebortføringen har opprørt en hel verden og gjort Boko Haram langt mer kjent internasjonalt.

Bakgrunn: Dette er de kidnappede jentene

Saken fortsetter under VGTV-saken om Boko Harams kidnappinger.

Da Nigerias forrige regjering ikke lyktes med å få jentene raskt tilbake, oppsto bevegelsen #BringBackOurGirls, som blant annet fikk støtte fra USAs daværende førstedame Michelle Obama på sosiale medier.

Har fått barn

Siden den gang har altså noen av jentene blitt frigitt. Sist gang det skjedde var i oktober i fjor, da 21 slapp fri etter at Røde Kors fikk forhandlet frem en avtale.

Flere av de bortførte jentene har i løpet av de tre årene blitt tvunget til å gifte seg med Boko Haram-medlemmer, og mange har også fått barn, ifølge AP. Enkelte har også blitt radikalisert og nekter å returnere til Chibok.

Nigerianske myndigheter frykter at noen av jentene har vært brukt som selvmordbombere.

I løpet av de åtte årene Boko Haram har eksistert, har gruppen ifølge AP drept mer enn 20.000 mennesker og kidnappet tusenvis.

Her kan du lese mer om