FRYKTER INNREISENEKT: Svenske Lina Assad har aldri følt seg utenfor i livet – før nå. FOTO: PRIVAT

FRYKTER INNREISENEKT: Svenske Lina Assad har aldri følt seg utenfor i livet – før nå. FOTO: PRIVAT

Trump-forbudet: Svenske Lina (31) skrinlegger USA-ferien

Svenske Lina Assad (31) frykter hun ikke får reise til USA, fordi passet sier fødested Baghdad.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Lina Assad kom til Sverige fra Irak som 7-åring og har bodd i Sverige i 25 år, men nå frykter hun at Trumps presidentordre likevel vil kunne stanse henne fra å kunne reise til USA.

Onsdag 25. januar signerte Donald Trump den omstridte presidentordren, som nekter statsborgere fra en rekke land å komme inn i landet. De aktuelle landene er Iran, Irak, Syria, Sudan, Somalia, Libya og Jemen.

31-år gamle Lina Assad er kurdisk og født i Baghdad, men har svensk statsborgerskap.

Les også: Trumps innreiseforbud

– Jeg er så mye skandinaver som du kan være. Jeg har svenske venner, jeg jobber for det mest svenske selskapet som finnes – jeg har aldri skjønt at jeg ikke er svensk. For meg er Sverige hjemme, og jeg har ikke vært i Baghdad siden jeg var barn. Hvorfor kan ikke jeg reise inn i USA? Det er sjelden jeg har følt meg utenfor, men nå gjør jeg det. Jeg føler meg utpekt, sier Assad, som jobber som trafikkassistent hos SAS.

Lina ble først intervjuet om denne saken av Aftonbladet.

Les også: Ikke det USA vi kjenner

Må avlyse drømmereisen

Til våren skulle hun egentlig reist på ferie til Los Angeles. Den planen er skrinlagt inntil videre. Hadde hun reist, kunne hun risikert å bli stanset på flyplassen og sendt tilbake til Sverige.

– Jeg har mange venner og slektninger i LA. Det var virkelig en drømmereise. Nå er det jo sånn at folk som har kommet til Sverige mye senere enn meg får reise inn, om de er fra andre arabiske land, for eksempel. Ingenting av dette gir jo noen mening, sier Assad.

Trump har varslet at innreiseforbudet i førsteomgang gjelder i 90 dager, mens de evaluerer hvilke land som utgjør høy risiko for rikets sikkerhet. Flyktninger nektes foreløpig adgang i 120 dager, med unntak av syriske flyktninger, som stenges ute på ubestemt tid.

Redd for varig forbud

Assad påpeker at det ikke finnes noen garanti for at hun og andre rammede igjen får reise inn i USA når de fire månedene har gått.

– Men vi vet jo ikke hva som skjer om fire måneder, om vi blokkeres for all fremtid. På jobb har jeg vært vitne til folk som har blitt nektet innreise de siste dagene. Senest i går valgte berørte flyselskaper å avbooke og hjelpe reisende som ikke lenger har tilgang til USA, sier Assad.

AVLYSER FERIE: Lina Assad ser på Sverige som sitt hjemland, etter å ha bodd der i 25 år. I USA er det hennes irakiske opprinnelse som vektlegges. FOTO: PRIVAT

Les også: Erna Solberg ut mot Trumps politikk

En ting er at hun selv ikke får lov til å reise til landet på andre siden av Atlanteren. Men hva med de menneskene som ikke har noe valg, lurer hun på.

– Jeg snakker høyt for alle de som dette forbudet rammer, sier Assad.

Innreiseforbudet har i helgen rammet flere som har forsøkt å reise til USA.

En passasjer på et Norwegian-fly som gikk fra Oslo til Los Angeles ble søndag morgen norsk tid nektet å komme inn i USA. Flyet måtte ta med seg passasjeren tilbake.

Les hele saken her: Norwegian-passasjer nektet innreise i USA

VG skrev søndag om Syriske Sahar Algonaimi (60) som ble stanset på flyplassen i Chicago da hun skulle besøke sin kreftsyke mor. Algonaimi bor i Saudi-Arabia, og ble sendt tilbake til hjemlandet etter å ha blitt holdt igjen på flyplassen i fem timer.

Les hele saken her: Stoppet fra å besøke sin kreftsyke mor

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder