NOMINERT: President Donald Trump har nominert Christopher A Wray til ny FBI-sjef. Her ses den nominerte til høyre bak den avsatte FBI-sjefen James B. Comey. Foto: Haraz Ghanbari AP

Trump nominerer Wray til FBI-sjef

USAs president Donald Trump opplyser på Twitter at han nominerer Christopher A. Wray til FBI-sjef.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Trump omtaler Wray som «En mann med upåklagelige kvalifikasjoner» til jobben som direktør for FBI.

Han skriver videre at det vil komme fler detaljer.

Bakgrunn: Donald Trump til FBI-sjefen: Du har sparken

Den jusutdannede Christopher A. Wray har tidligere tjenestegjort under George W. Bush-administrasjonen, der han ledet en avdeling i det amerikanske justisdepartementet fra 2003 til 2005. Senere har han jobbet med sivile søksmål for et advokatfirma i Washington og Atlanta.

Mer nylig har Wray vært ansatt som avdokat for den republikanske guvernøren Chris Christie i New Jersey. Christie skal være en kjent Trump-alliert, skriver The Washington Post.

Hold deg oppdatert: VGs Trump-guide

«Et trygt valg»

Forrige tirsdag intervjuet presidenten FBI-veteran, John S. Pistole, og den nå nominerte Mr. Wray til stillingen.

Senatoren Joseph I. Liberman var lenge en av toppkandidatene til stillingen, før han trakk sitt kandidatur.

The New York Times skriver at Wray er «et trygt valg» fra en president som på et tidspunkt vurderte politikere til FBI-jobben, som historisk har vært holdt utenfor politikken.

Ifølge hans biografi skal Wray ha spilt en viktig rolle etter terrorangrepet mot USA 11. september 2001, og skal blant annet ha bidratt med oversikt over statlige operasjoner etter angrepet.

Nominasjonen kommer dagen før tidligere FBI-sjef James Comey skal vitne i Senatet, i høringen som er forventet å bli en av de tettest fulgte høringene på flere år.

Ifølge The Boston Globe skal Wray ha jobbet sammen med den tidligere FBI-sjefen da han var ansatt ved justisdepartementet. De to skal blant annet ha jobbet sammen med å etterforske finansskandalen Enron.

Trump sparket forgjengeren

Trump ga tildligere FBI-sjef, James Comey, sparken i mai i år. En handling som kom som en stor overraskelse i USA, hvor Comey måtte fratre sin stilling midt i den pågående etterforskningen av de påståtte båndene mellom Trump-kampanjen og russiske myndigheter.

Presidenten skal ifølge kilder ha bedt Comey om «å la det gå», og skal med det angivelig ha siktet til justisdepartementets etterforskning av presidentens støttespillere og deres bindinger til Russland.

Flere i samme båt: Disse har fått sparken av Trump

Russland-etterforskningen er nå tatt over av, Andrew Cabe, som frem til innsettelsen av en ny FBI-direktør fungerer som sjef.

At en president har gitt overhodet for FBI sparken har kun skjedd èn gang tidligere. Den gang i 1993 da daværende president Bill Clinton ga William Sessions sparken etter at han nektet å fratre sin stilling, ifølge LA Times.

Tidligere FBI-sjef James Comey ble utnevnt av Obama i 2013, og direktørstillingen utnevnes normalt for en periode på 10 år.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder