Norske Geir er på Everest: - Skulle vært der skredet gikk

Minst tolv døde og tre savnet på verdens høyeste fjell

Norske Geir Jostein Horten skulle vært der Mount Everest-historiens dødeligste skred gikk i dag.

 • Veslemøy Eineteig Christiansen
 • Dennis Ravndal

Artikkelen er over seks år gammel

I stedet følger han helikopterne som bringer ned døde klatrere fra fjellet og ned til basecamp.

- Helikoptere flyr ned de døde nå. Dessverre har det nok en gang gått hardt ut over sherpaene. Ingen vestlige døde eller skadde så vidt jeg vet, men et par måtte løpe for livet for å komme unna. Vi skulle faktisk ha vært der oppe, men det tok en dag ekstra å få opp alt utstyret, skriver Horten i en tekstmelding til VG.

SKULLE HA VÆRT DER: Norske Geir sier til VG at han skulle ha vært i området der skredet gikk, men «takket» være mye utstyr ble det utsatt én dag. Foto: PRIVAT

Skredet gikk i Khumbu-isbreen, mellom camp 1 og basecamp på Mount Everest, der 334 internasjonale klatrere og rundt 400 lokale sherpaer er samlet før de skal forsøke å bestige fjellet.

- Sinnssyk tragedie

- Utenriksdepartementet har foreløpig ikke noe informasjon som tilsier at norske statsborgere skal være tatt av raset. Den norske ambassaden i Kathmandu arbeider nå med å få en oversikt over situasjonen, sier pressevakt i Utenriksdepartementet Astrid Sehl.

Etter det VG kjenner til er minst fem nordmenn på Everest akkurat nå. To av dem skulle etter planen ta den nordre ruten til toppen av Everest, og er ikke i nærheten av Khumbu-isbreen.

- Det er en sinnssyk tragedie og den største enkeltulykken på fjellet noensinne. Vi er i godt behold i basecamp og følger med på alle helikopterene i sving for å ta ned levende og døde. Mest døde, sier en av de norske klatrerne til VG.

Han har fått beskjed fra ekspedisjonsledelsen om at han ikke får uttale seg til media.

Lokale guider

Ifølge Reuters skal tolv lokale sherpaer være omkommet i skredet. Ytterligere tre sherpaer skal fortsatt være savnet, ifølge nepalske myndigheter.

De lokale guidene var på vei opp fjellet for å feste tau og stiger, slik at at klatrerne skulle kunne komme seg opp mot leirene høyere på fjellet.

Fire døde mennesker er allerede gravd opp av snøen, og redningsaksjonen pågår.

11. mai 1996 døde åtte klatrere da de ble fanget i en snøstorm på toppen av fjellet. Den verste enkeltulykken skjedde i 1922, da et snøskred drepte syv sherpaer.

Ustabilt område

Raset gikk i et svært ustabilt område som kalles Khumbu-isbreen på vei fra basecamp, der klatrere og guider samles, opp mot Camp 1.

Khumbu er full av skiftende ismasser, og klatrerne må bruke tau, stiger og isbrodder for å komme seg opp den steile fjellsiden.

Breen er kjent som et av de mest kritiske punktene for å komme seg videre fra basecamp, der man akklimatiserer seg for å bli vant med den tynne luften i Himalaya.

- En flaskehals

Stein P. Aasheim var logistikkansvarlig på den første norske everestekspedisjonen i 1985. På veien til toppen av Everest måtte han også gjennom Khumbu-isfallet.

- Isfallet ligger mellom 5000 og 6000 høydemeter. Det er fullt av blåis og sprekker, og er en av de store flaskehalsene på ruten, sier han.

Ifølge klatreguide Gavin Turner gikk skredet høyt oppe i fjellet.

- Skredet traff et par hundre meter over oss. Det var mange sherpaer og klatrere over oss, høyere oppe i isfallet, skriver han.

Aasheim mener det er vanskelig å gardere seg mot snøras når man skal klatre i dette området.

- Det virker som snø har løsnet høyt oppe i fjellet, på nordsiden. Det er nettopp dette man er nervøs for inne i dette brefallet, at man tilfeldigvis er på feil sted til feil tid. Dette har ikke noe med selve brefallet å gjøre, det er snømasser som har løsnet og truffet området, sier Aasheim.

Over 600 klatrere

334 utenlandske klatrere og fjellguider, samt over 300 lokale sherpaer er nå samlet ved basecamp, der man starter den lange veien opp mot «verdens tak».

Det er flere nordmenn blant klatrerne som skal bestige Everest denne sesongen.

Mount Everest ligger i fjellkjeden Himalaya og er verdens høyeste fjell. Det rager 8848 meter over havet.

Mer om

 1. Nepal

Flere artikler

 1. Dawa (22) overlevde dødsskredet på Everest:
  - En isblokk kom rett mot oss

 2. Mount Everest: Minst seks omkommet etter snøskred

 3. Alexandra Joners kjæreste på Everest under dødsskredet

 4. Nyhetsbyrå trekker snøskred-bilde

 5. Discovery avlyser Everest-stunt etter dødsras

 6. Pluss content

  Sønnen til Everest-legende: Steng fjellet!

Fra andre aviser

 1. 13 klatrere funnet døde etter skred på Mount Everest

  Aftenposten
 2. Verste ulykke på Mount Everest noensinne

  Bergens Tidende
 3. 13 klatrere funnet døde etter skred på Mount Everest

  Fædrelandsvennen
 4. Hundrevis av klatrere på vei mot toppen av Mount Everest

  Fædrelandsvennen
 5. Sherpaer truer med boikott etter Mount Everest-ulykken

  Aftenposten
 6. Nepal har hentet ned fire lik og tonnevis med søppel fra Mount Everest

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder