KRITISERER HEMMELIGHOLD: Luxembourg har lenge vært referert til som «dødsstjerna» innen finansielt hemmelighold i Europa av organisasjonen Tax Justice. Daglig leder i Norge, Sigrid Klæboe Jacobsen, kjemper for åpenhet i finanssektoren. Foto: Tax Justice Norway

Hevder Luxembourg er skatteversting

LUXEMBOURG (VG) Tross lovnader
om mer åpenhet, er fortsatt Luxembourg blant de verste  «skatteparadisene» og har større betydning enn Panama og Jersey, ifølge rapport.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I nesten ti år har DNB hjulpet nordmenn med å gjemme unna penger i skatteparadis, kommer det frem gjennom den store journalistiske avsløringen Panama Papers. Det er ingen tilfeldighet at datterselskapet som har gjort dette ligger nettopp i Luxembourg, mener det globale nettverket for åpenhet Tax Justice.

– Myndighetene i Luxembourg har aggressivt motarbeidet europeiske initiativ for å bekjempe skatteunndragelser, sier daglig leder for den norske avdelingen av Tax Justice, Sigrid Klæboe Jacobsen, til VG.

Tross små forbedringer, har landet milevis igjen før de har en tilfredsstillende åpenhetskultur, mener hun.

Syv år etter at landet innførte lovendringer som skulle hindre skattesnusk og bidra til mer åpenhet i banksektoren, ligger Luxembourg fortsatt i toppsjiktet av hemmeligholdsindeksen til Tax Justice Network. Her, midt i Europa, er det mindre åpenhet enn i både Panama, Jersey og Dubai.

SKATTEEKSPERT: – Luxembourg har en lang tradisjon for finans og hit kommer de som er gode til å ta seg av penger. Også dem som ikke bryr seg om på hvilken side av loven de opererer, sier professor i skatterett ved universitetet i Luxembourg, Werner Haslehner. Foto: Nora Thorp Bjørnstad, VG

– Folk her kan penger. Dermed finner du også dem som bruker den kunnskapen til å lure myndigheter, sier sier professor i europeisk og internasjonal skatterett ved universitetet i Luxembourg, Werner Haslehner, til VG.

PENGENE GÅR KUN TIL NOEN FÅ: Folk flest i Luxembourg har ikke bedre råd enn andre europeere, sier fembarnsmor Nadine Peduzzi sammen med barna Pauline og Roxanne. Foto: Nora Thorp Bjørnstad, VG

KOMMENTAR: Sikkert som banken.

– «Alle» vet at det pågår skattesnusk

På et kjøpesenter i byens finansdistrikt treffer VG Tarantini Giuseppe. Han er taxisjåfør og holder seg langt unna de store pengene, men er ikke et sekund i tvil om at det pågår urene økonomiske operasjoner her.

– Jeg har jo mye kontakt med folk, og folk prater, vet du. Men det drypper ikke noe av disse pengene på oss vanlige folk. Her er det de store fiskene som tar alt, sier han.

Han får støtte av Nadine Peduzzi som er på handletur med to av barna sine.

– Det finnes mye penger her, men av og til lurer jeg på hvor de går. Tenk om de kunne rustet opp skolevesenet, for eksempel, sier fembarnsmoren til VG.

– Kunne komme i banken med en sekk penger

På en kafé sitter en svensk vennegjeng. Som så mange her, har også noen av dem erfaring fra banksektoren.

SKUFFET: – For noen år siden ble det innført lover som skulle få slutt på hemmeligholdet i finanssektoren her i landet. Jeg er skuffet over at det tydeligvis ikke fungerer, sier svenske Patrick Jason som bor i Luxembourg. Foto: Nora Thorp Bjørnstad, VG

– Mange er skuffet nå. For noen år siden var det jo viden kjent at det var mye finansielt snusk som pågikk her i Luxembourg, men så trodde i hvert fall jeg det hadde endret seg, sier Patrick Jason til VG.

Det er ikke mer enn halvannet år siden Luxembourg ble rammet av forrige store finansskandale. Da sprakk nyheten om at internasjonale selskaper som IKEA, Pepsi og Fedex har fått skattegevinster i milliardklassen ved å plassere overskudd i lilleputtstaten. Dette gjorde de med hjelp fra blant annet regnskapsfirmaet PWC.

I Luxembourg vil ingen av dem VG møter fra finansbransjen snakke om hvorfor så mange banker velger å opprette datterselskaper nettopp her.

– Det er ikke spesielt mange banker representert her, når du tenker på hvor stort Luxembourg er, insisterer pressetalsmann Youcef Damardji i PWC, på spørsmål fra VG.

Det lille landet på størrelse med Vestfold har 150 forskjellige banker. Bankene utgjør Luxembourgs største næringsvirksomhet.

Endring 7.april: I en tidligere versjon av saken var en svensk kvinne intervjuet. Etter publisering har kvinnen gitt utrykk for at hun ikke kjenner seg igjen i sitatene. Kvinnen ønsker å understreke at hun i sine 10 år i bankvesenet i Luxembourg alltid har opplevd det som svært profesjonelt. I artikkelen ble det brukt et bilde av kvinnen som hun har gitt uttrykk for at hun ikke ønsket å være med på. Kvinnen er nå fjernet fra bildet, og VG beklager at det ble brukt et bilde der kvinnen var med.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder