Partikolleger ber Trump trekke seg

Paul Ryan: Trump deltar ikke på arrangement lørdag

ST. LOUIS (VG) Reaksjonene er sterke og mange etter lekkasjen av opptaket hvor Donald Trump snakker nedlatende og seksualiserende om kvinner.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det har stormet rundt republikanernes presidentkandidat Donald Trump (70) en rekke ganger før, men nå har stormen nådd sitt foreløpige høydepunkt.

Det skjedde sent fredag kveld norsk tid da Washington Post publiserte en lekket video fra 2005 hvor Trump blant annet sier:

– Jeg må ta noen mint-pastiller i tilfelle jeg begynner å kysse henne.

Opptaket som er gjort samme året som han giftet seg med sin nåværende kone, Melania Trump.

VGTV: Se deler av det lekkede opptaket her

Kvinnen han snakker om i klippet er skuespiller Arianne Zucker i såpeserien «Days of Our Lives», som han møtte den aktuelle dagen.

– Jeg blir automatisk tiltrukket av vakre kvinner – jeg begynner bare å kysse dem. De er som magneter. Og når du er kjendis, kan du gjøre hva du vil med dem.

– Grip dem i fitta. Du kan gjøre hva som helst, fortsetter Trump.

I opptaket snakker han også om at han har prøvd seg på en gift, hittil uidentifisert kvinne.

Trump i lekket video: Snakker om kvinner, sex og store pupper

PARTILEDER: Reince Priebus. Foto: Eric Thayer Reuters

Ber Pence ta over

Reaksjonene hagler nå inn. Republican National Committee, organet i Det republikanske partiet som koordinerer valgkampanjer, legger ingenting imellom:

– Ingen kvinne skal beskrives slik eller bli snakket om på denne måten. Aldri, sier partileder Reince Priebus i en uttalelse.

Få timer etter lekkasjen melder lederen i Kongressen, Paul Ryan (R), at Trump likevel ikke kommer til å være til stede på et arrangement som de to skulle delta på i Wisconsin lørdag ettermiddag.

– Jeg kjenner en avsky over det jeg har hørt i dag, sier Ryan.

Giæver kommenterer: En politisk bombe

Ved 03.30-tiden norsk tid bekreftet også Trump avlysningen i en uttalelse:

– Guvernør Mike Pence vil representere meg i Wisconsin i morgen. Jeg vil tilbringe dagen i New York med debatt-forberedelser sammen med partileder Reince Priebus, guvernør Chris Christie og senator Jeff Sessions, og deretter fly til St. Louis for den andre presidentdebatten søndag.

Samtidig blir listen over partikolleger som krever at Trump trekker seg som presidentkandidat, stadig lengre.

KLAR TALE: Tidligere Utah-guvernør Jon Huntsman ber Donald Trump om å trekke seg som presidentkandidat. Foto: Chris Keane Reuters

– Skammelig behandling av kvinner

– I en valgkamp som ikke har vært annet enn et kappløp til bunnen, på et så kritisk punkt for nasjonen vår og med så mange som har prøvd å vise respekt for en rekordstor oppslutning i primærvalget, så er tiden inne for at guvernør Pence (Trumps visepresidentkandidat journ.anm) tar over, sier tidligere Utah-guvernør Jon Huntsman til The Hill.

ILLINOIS-SENATOR: Mark Kirk. Foto: SipaUSA

Huntsman var republikansk kandidat i primærvalget i 2012.

Også Illinois-senator Mark Kirk ber Trump tre til side.

– Donald Trump bør trekke seg. Det republikanske partiet bør ta i bruk regler for en erstatning i en nødsituasjon, skriver Kirk på Twitter.

Kongressmedlem for Republikanerne, Barbara Comstock, som til nå ikke har uttalt seg om den republikanske presidentkandidaten, har brutt stillheten, skriver Washington Post.

– I lys av disse kommentarene bør Donald Trump tre til side og la vårt parti erstatte ham med Mike Pence eller en annen passende kandidat fra Det republikanske partiet. Jeg kan ikke med god samvittighet stemme på Donald Trump og jeg vil aldri stemme på Hillary Clinton, sier Comstock ifølge avisen.

Utah-senator Mike Lee kaller Trumps uttalelser en «skammelig behandling av kvinner» i en kommentar på Facebook:

– Donald Trump er en distraksjon. Det er på tide at han trer til side så vi kan fokusere på de vinnende ideene som vil ta Republikanerne til seier i november, skriver han.

Arizona-senator og republikaner Jeff Flake skriver på Twitter at USA fortjener mye bedre enn Trump:

– Bør ta konsekvensene

Jason Chaffetz ble det første republikanske kongressmedlemmet som trakk sin støtte til Trump, og begrunnet det med følgende i et intervju med CNN:

– Jeg har en 15 år gammel datter. Tror du jeg kan se henne i øynene og støtte Trump etter dette?

BER TRUMP TA KONSEKVENSENE: Presidentkandidat for Republikanerne i 2008, John McCain, her under et valgkamparrangement samme år. FOTO: Harald Henden / VG

Republikanernes presidentkandidat før valget i 2008 og nåværende Arizona-senator John McCain sier at det ikke er noen unnskyldning for Trumps «nedverdigende kommentarer»:

– Han alene bærer byrden av hans oppførsel og han alene bør ta konsekvensene, sier McCain i en uttalelse gjengitt av CBS News.

Sett denne? Her river russisk riking Trump-palass

Utah-guvernør Gary R. Herbert (R) omtaler Trumps uttalelser som «hinsides krenkende og foraktelige» på Twitter og fortsetter:

– Jeg kan ikke stemme på Hillary Clinton, men jeg kommer ikke til å stemme på Trump.

Også Trumps tidligere rival fra primærvalget, Jeb Bush, raser mot Trump:

– Som bestefar til to dyrebare jenter finnes det ingen unnskyldning som kan bortforklare Donald Trumps kritikkverdige kommentarer som degraderer kvinner, skriver Bush på Twitter.

Heller ikke Utah-senator Orrin Hatch mener det er noen unnskyldning for Trumps oppførsel.

I HARDT VÆR: Donald Trump opplever nå valgkampens tøffeste stund. Foto: AP

– Fullstendig upassende

Mitt Romney, som var republikanernes presidentkandidat i 2012, skriver følgende på Twitter: «Prøver seg på gifte kvinner? Tolererer overgrep? Slike usle degraderinger fornedrer våre husturer og døtre og ødelegger Amerikas ansikt mot verden.»

Den republikanske senatoren fra delstaten New Hampshire, Kelly Ayotte, kaller Trumps uttalelser «fullstendig upassende og krenkende».

Ayotte, som kjemper om å bli gjenvalgt, sa nylig at Trump var et forbilde for barn, men hevdet etterpå at hun hadde sagt feil.

Senatets majoritetsleder og republikaner Mitch McConnell sier i en uttalelse gjengitt av Politico at Trump bør ta fullt ansvar for «den totale mangel på respekt for kvinner».

Senator Pat Toomey (R) fra Pennsylvania omtaler uttalelsene som «skandaløse og uakseptable» på Twitter, mens Colorado-representanten Mike Coffman ber Trump tre til side av hensyn til landets beste, skriver ABC News.

Også Trumps tidligere utfordrere i kampen om å bli presidentkandidat, Marco Rubio og Ted Cruz, reagerer på Twitter:

Støtter Trump

Trump får imidlertid støtte fra lederen for Det republikanske partiet i delstaten Washington, Susan Hutchison:

– Donald Trumps uttalelser i 2005 – for elleve år siden – ble gjort da han var demokrat. Det er hyklersk av Hillary Clinton å si at Trump ikke hører hjemme i Det hvite hus når hennes ektemann definerte denne oppførselen.

Kort tid etter opptaket ble publisert ga Trump en uttalelse på sin nettside, der han avfeide det hele som uskyldig «gutteprat» og en privat samtale som fant sted for mange år siden.

– Bill Clinton sa mye verre ting til meg på golfbanen – ting som ikke er i nærheten en gang. Jeg ber om unnskyldning hvis noen er fornærmet, legger han til.

Like etter klokken 6 norsk tid kom Trump med nok en uttalelse i en videomelding. Der beklager han utspillene i 2005.

Artikkelen fortsetter under videoen

Lest denne? De er Trumps sinte menn

Søndag skal Trump i ilden i sin andre av tre direktesendte debatter mot sin rival, Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton.

Hun var raskt ute med sin reaksjon på lekkasjen.

– Dette er forferdelig. Vi kan ikke tillate denne mannen å bli president, skriver hun på Twitter.

Les også: Slik gikk Trump nesten konkurs

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder