Dette vet vi om angrepet på nattklubben i Istanbul

Minst 39 mennesker ble drept og 69 skadet da en person skjøt rundt seg på en nattklubb i Istanbul natt til 1. januar. Gjerningsmannen er fortsatt på frifot.

Artikkelen er over tre år gammel

Klokken 01.15 lokal tid (23.15 norsk tid), skjøt gjerningsmannen først en politimann og en sivil ved inngangen til nattklubben Reina i Istanbul. Deretter skjøt han sikkerhetsvakter og stormet inn på utestedet.

Ifølge Tyrkias innenriksminister, Suleyman Soyl, rømte gjerningsmannen fra stedet og jages nå av store politistyrker. Men det er uklart om det var én eller flere gjerningsmenn, men øyenvitner forteller at de bare så én.

Øyenvitnene forteller også at gjerningsmannen var bevæpnet med automatriflen Kalasjnikov, AK-47. Dette er foreløpig ikke bekreftet. Noen forteller også om en eksplosjon inne på utestedet.

Flere medier skriver at gjerningsmannen var ikledd julenissekostyme under angrepet, men dette er ikke bekreftet.

Istanbul-guvernør, Vasip Sahinomtaler omtalte det som et «terrorangrep» søndag.Mandag formiddag kunngjorde ekstremistgruppa at det var den som sto bak angrepet, melder Al Jazeera.

Nattklubben

Angrepet skjedde på den eksklusive nattklubben Reina i Ortakoy-distriktet i Istanbul. Utestedet er et av de mest populære i Tyrkia og kun personer som er kledd «pent nok» kommer inn.

Det var anslagsvis 700 personer inne og feiret nyttår da gjerningsmannen stormet klubben, ifølge AFP. Ulike kilder melder imidlertid om ulike tall.

Gjestene skal ha løpt i panikk da skytingen begynte og flere hoppet i vannet på utsiden av nattklubben for å redde seg i sikkerhet. Redningsmannskap sto på for å berge dem.

Nattklubbeieren, Mehmet Kocarslansier, sier han ble advart av amerikansk etterretning, og høynet derfor sikkerheten den siste uken, skriver Fox News. Men den amerikanske ambassaden benekter dette.

Mange utlendinger blant ofrene

Minst 39 mennesker ble drept og 69 har blitt fraktet til sykehus etter å ha pådratt seg skader. Tilstanden til fire av dem betegnes som alvorlig.

Flere drepte er identifisert, de fleste utlendinger, ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået DHA.

Mandag meldte rettsmedisinsk institutt i Tyrkia, ifølge nyhetsbyrået Dogan, at syv saudi-arabere, fire irakere, to tunisiere, to indere, én israeler, én canader, én libaneser og én belgier er blant de drepte utenlandske statsborgerne.

Israelske myndigheter har bekreftet at en 19 år gammel jente fra Israel døde i angrepet. En annen israelsk kvinne skal være skadet.

Belgiske myndigheter bekrefter også at en person med både tyrkisk og belgisk bakgrunn er blant ofrene.

Det tunisiske utenriksdepartementet har også bekreftet at to tunisiere er blant dødsofrene. Men ifølge BBC er det fremdeles uklart om disse personene har dobbelt statsborgerskap - både tunisisk og fransk.

Det franske utenriksdepartementet meldte at tre franskmenn er såret, ifølge AP.

Det jordanske nyhetsbyrået Petra meldte tidlig søndag at tre av de døde og fire av de sårede er jordanere.

Internasjonale reaksjoner

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mener den eller de som angrep nattklubben, ønsket å skape kaos i Tyrkia, skriver NTB.

– Men Tyrkia vil aldri tillate at terroristene får drive sitt skitne spill, sier Erdogan.

– Tyrkia vil kjempe til siste slutt for å stanse terroristorganisasjonene og de krefter som står bak dem, sier han.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg var raskt ute med å fordømme terrorangrepet natt til søndag.

– Mine tanker går til dem som er berørt av angrepet mot mennesker som feiret det nye året og til det tyrkiske folket, skriver Stoltenberg i en twittermelding.

President Barack Obama kondolerer også ofrenes familier:

– Vi vil også gjenta USAs støtte til Tyrkia, en NATO-alliert, i vår felles innsats for å møte og bekjempe alle former for terrorisme, het det i en kunngjøring fra Det hvite hus.

Den russiske presidenten Vladimir Putin og Tysklands statsminister, Angela Merkel har uttrykt sine kondolanser:

– Det er vanskelig å forestille seg en mer kynisk handling enn å drepe sivile under nyttårsfeiringen, sa Putin.

– I Istanbul er det begått et umenneskelig og sleipt angrep på mennesker som ville feire det nye året, sa Merkel.

Statsminister Erna Solberg (H) fordømmer også «det feige, væpnede angrepet» i en twittermelding, og utenriksminister Børge Brende (H) forteller i en twittermelding at han har kondolert sin tyrkiske kollega Mevlüt Çavusoglu.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder