FN ber EU ta i mot 200 000 flyktninger

Melding om sultestreik blant flyktningene på toget

Kritisk til Ungarns statsminister: EU-topp: Det vi ser er egoisme og ikke europeisk sunn fornuft

Toget på stasjonen i byen Bicske i Ungarn er fortsatt fullt av flyktninger som nekter å bli fraktet til en flyktningeleir.  Internt i EU pågår det nå krisemøter om hvilke land som skal ta i mot flyktningene.

 • Anne Stine Sæther

Artikkelen er over fire år gammel

Den siste uken har kaotiske bilder fra togstasjonen i Budapest preget nyhetene i hele Europa. Flyktningestrømmen har blitt en hodepine for Europas toppolitikere.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Francois Holland har varslet at de sammen vil presentere en plan for hvordan flyktningene kan «redistribueres.» Denne skal legges fram for EU-parlamentet i løpet av kort tid.

I går talte Ungarns statsminister Viktor Orban til EUs ledere. Talent vakte oppsikt, spesielt da Orban kalte krisen for et tysk problem siden de aller fleste flyktningene ønsker å reise til Tyskland.

Det fikk EU-parlamentets president Martin Schulz til å rase:

– Det vi ser er egoisme og ikke europeisk sunn fornuft, sa han.

Bildene som går verden rundt: Gutt (3) skylt i land i Tyrkia (NB! Sterke bilder)

EU-kommisjonen har også slått fast at Dublin-konvensjonen ikke fungerer. I sin rapport om migrasjon fra mai 2015, skriver kommisjonen at i 2014 behandlet fem medlemsland 72 prosent av alle asylsøknader. Avtalen fra 1990 slår fast at asylsøknaden skal behandles i det første landet flyktningen kommer til. BBC skriver at denne avtalen trolig vil endres. Man regner med at rundt 250.000 flyktninger er kommet til Europa i 2015. Minst 150 000 skal ha reist via Ungarn som de siste månedene har bygd opp en mur mot grensen mot Serbia.

Blant de som forsøkte å flyktet til et bedre liv var foreldrene til den lille, druknede treåringen Alan og hans fem år gamle bror. Han og moren druknet også på veien over til Hellas. Den sønderknuste faren fortalte i går om tragedien som utspant seg da båten familien var samlet i, begynte å synke.

VIL VIDERE: Flyktningene på toget vil ikke interneres i en leir i Ungarn. De vil til Tyskland og frykter at en stopp i Ungarn vil gjøre det vanskeligere å få opphold der. Foto: Petr David Josek , Ap

Europarådets president Donald Tusk sa etter et møte med Ungarns statsminister Viktor Orban i går at EUs medlemsland må fordele minst 100.000 flyktninger mellom seg. Tidligere har det vært snakk om avtaler om 40.000 mennesker innad i EU.

FN: 200 000 flyktninger til EU

Fredag morgen ber FNs høykommisær for flyktninger om at EU fordeler 200 000 flyktinger i medlemslandene.

– Mennesker som oppfyller kravene til beskyttelse, må bli omfattet av et program for masseomfordeling som alle EUs medlemsstater må forplikte seg til å delta i, sier FNs høykommissær for flyktninger António Guterres.

Flyktningene på toget. Kaos i Budapest i går.

Fredag morgen melder nyhetsbyråene at det fortsatt sover flyktninger på og rundt togstasjonene i Budapest. Toget som dro fra stasjonen Keleti ved 12-tiden torsdag, var fullt av flyktninger.

Da det kjørte vestover, i retning grensen mot Østerrike, trodde mange at de ville komme seg videre mot målet som for de fleste flyktningene er Tyskland. I stedet stanset politiet toget på stasjonen i Bicske det er ligger en etablert flyktningleir.

BARN: Det er mange barnefamilier i flyktningtoget. Denne mannen bærer to småbarn mens han geleides vekk av ungarsk politi. Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Da flyktningene kom ut av toget og forsto at det ventet busser for å frakte dem til leiren, ble situasjonen spent. Flyktninger rømte inn toget igjen, noen ble fraktet vekk av politiet, andre klarte å rømme og ble jaktet på av politi i helikopter. I natt har toget stått på stasjonen, fullt av mennesker som har trosset politiets oppfordringer om å komme ut.

Les også: Utslitte togflyktningerkjøres til lukket leir utenfor Budapest

Kan skape splittelse

Mens flyktningene kjempet seg ombord i togene på Keleti-stasjonen i Budapest, besøkte Ungarns statsminister Victor Orban EU-ledelsen i Brussel. Hans tale til parlamentet ble tatt svært dårlig i mot av en rekke EU-topper, skriver BBC.

Orban kalte flyktningkrisen for «et tysk problem» fordi det er til Tyskland de fleste flyktningene som kommer seg inn i EU vil reise til.

Se virkeligheten syrerne flykter fra.

Orbans tale fikk i følge BBC Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn som leder krisemøtene i EU, til å ta bladet fra munnen på tysk tv i går kveld: – Noen ganger blir man flau over Victor Orban.

EU-parlamentets president Martin Schulz var ikke mindre opprørt: – Det vi ser er egoisme og ikke europeisk sunn fornuft, sa han.

IKKE ENIGE: Ungarns statsminister Viktor Orban til venstre og Europaparlamentetes president Martin Schulz etter møtet i Brussel i går. Photo/THIERRY CHARLIER Foto: Thierry Charlier , Afp

Schulz sier i følge BBC at han frykter at flyktningkrisen kan skape splittelser mellom EU-landene hvis de ikke klare å finne løsninger sammen.

Orban mener Tysklands løfter om å se bort i fra Dublin-konvensjonen og gi asyl til syriske flyktninger selvom de har vært innom andre land først, er grunnen til den voldsomme flyktningstrømmen man ser nå.

– Strømmen av flyktninger er endeløs. Vi må beskytte grensene våre, hvis ikke kan vi ende opp som en minoritet på vårt eget kontinent, sa Orban til ungarsk radio fredag.

– Realiteten er at Europa er truet av en massiv flom av mennesker, titalls millioner kan komme til Europa. Vi snakker nå om hundretusener, men neste år snakker vi om millioner, og det er ingen ende på det, sa han.

Les VGs reportasje fra Ungarns grense mot Serbia.

Toppmøter

Samtidig som Angela Merkel og Francois Holland jobber med sin plan er flyktninger tema på en rekke toppmøter i dag og i helgen:

* I det ungarske parlamentet skal det idag stemmes over innstramminger av grensekontrollen, bygging av nye flyktningeleire og mulig innføring av unntakstilstand, skriver BBC.

* Storbritannais statsminister David Cameron er også på reisefot. Det er i følge BBC ventet at han i løpet av kort tid vil offentliggjøre at flere syriske flyktninger vil få asyl i Storbritannia. Samtidig er det ventet at Cameron vil diskutere krisen med toppledere i Spania og Portugal som han besøker i dag.

* Medlemmer av EU-kommisjonen er også på vei til øya Kos i Hellas, for å få mer kunnskap om konsekvensene av den voldsomme flyktningestrømmen inn til de østlige greske øyene.

* Toppleder fra Polen, Tsjekkia, Slovakia og Ungarn møtes i Praha.

* EUs utenriksministre møtes i Brussel i dag.

Les også

 1. Syrisk far: – Barna mine gled ut av hendene mine

  Faren til de to små syriske guttene som druknet på vei fra Tyrkia til Hellas, forteller at han gjorde alt han kunne for…
 2. Fullt kaos ved flyktningtoget i Ungarn

  BICSKE/OSLO (VG) Situasjonen rundt flyktningtoget som ble stanset i Ungarn ved 12-tiden torsdag, er uendret.
 3. Abu (25) flykter gjennom Europa i rullestol

  Da bombene slo ned i hjembyen i Syria, mistet Abu…
 4. Børge Brende til VG om flyktningkrisen: - Norge må gjøre mer

  BUCURESTI (VG) Sterkt berørt av bildene av døde…
 5. Utslitte togflyktninger kjøres til lukket leir utenfor Budapest

  Flyktningene som trodde de var på vei i tog fra Budapest til Østerrike, blir i stedet fraktet til en lukket leir i…
 6. Flyktninger stormer tog på stasjonen: VGs reporter i Budapest:  – Det verste kaoset jeg har sett

  BUDAPEST/OSLO (VG) Det er fullt kaos på togstasjonen i Budapest etter at desperate flyktninger har stormet tog for…
 7. Syriske innbyggere forteller: På innsiden av en beleiret, utbombet by

  I skyggen av IS fortsetter den syriske hærens massedrap…

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

 1. Flyktninger stormer tog på stasjonen: VGs reporter i Budapest:  – Det verste kaoset jeg har sett

 2. Fullt kaos ved flyktningtoget i Ungarn

 3. Ungarsk TV: Mann døde da han forsøkte å flykte fra politiet

 4. Flyktningtoget i Ungarn: Vi er over 1000 mennesker i toget. Noen er syke. En kvinne er høygravid

 5. Flyktninger forsøker å gå fra Ungarn til Østerrike

Fra andre aviser

 1. Desperate og fortvilte flyktninger la seg ned i skinnegangen

  Aftenposten
 2. Ungarns statsminister: Vi vil ikke ha massevis av muslimer her

  Aftenposten
 3. Slik ser verden på flyktningkrisen

  Bergens Tidende
 4. Frustrerte flyktninger til Aftenposten: - Vi hater Ungarn. Vi vil bare vekk.

  Aftenposten
 5. Presset Orban til Brussel

  Fædrelandsvennen
 6. Flyktninger strømmer over grensen til Østerrike

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder